U Hrvatskoj imamo dvije pustinje: Nesvakidašnja turistička atrakcija

Kad bismo vam rekli da doživljaj prave pustinje možete iskusiti i u Hrvatskoj, biste li nam vjerovali? Izgubite se na trenutak, uplovite u jedan potpuno drugi svijet i posjetite ovu nesvakidašnju turističku atrakciju. Za ”hrvatsku Saharu” su mnogi čuli, a jeste li znali da ondje možete vidjeti i deve te da postoji i pustinja u Istri?

Đurđevački pijesci

Pustinja Peski se proteže od Đurđevca preko Kalinovca pa sve do Kloštra Podravskog. Dio pijesaka koji se nalazi istočno od grada Đurđevca 1963. godine proglašen je posebnim geografsko-botaničkim rezervatom kao lako prepoznatljivo i jedinstveno stanište.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Danas je to zaštićeno botaničko područje, osebujnog staništa s velikim brojem endemičkih vrsta, jedinstvene flore i faune te vidljivim oblicima pješčanih dina, odnosno ostacima “hrvatske Sahare”.

Đurđevački pijesci predstavljaju jedan od posljednjih ostataka nekad prostranog, 12 kilometara dugog pojasa Podravskih pijesaka u kojem je pokretni sivo-žućkasti pijesak odredio valoviti reljef rezervata.

U narodu ovu pustinju ponekad zovu i ”Krvavi peski”, kao spomen na tešku borbu seljaka ratara s pokretnim, “živim” pijeskom koji je zasipao dijelove naselja i poljoprivrednih površina. Mukotrpnim pošumljavanjem vrijedni su Đurđevčani uspjeli ukrotiti svoju Saharu.

Po pustinji možete neometano prošetati, odlutati u jedan potpuno drugi svijet, a istovremeno napraviti najljepše selfije.

Posjetiteljski centar Đurđevački pijesci

U zgradi bivšeg Prekršajnog suda u samom središtu Đurđevca prošle godine je otvoren Posjetiteljski centar Đurđevački pijesci.

Ako vas zanima nešto više o ovom prirodnom fenomenu, ondje na multimedijalan način kroz koncept proširene stvarnosti u zatvorenom prostoru možete otkriti sve posebnosti pustinjskog krajolika i bogatstvo raznolikosti životinjskog i biljnog svijeta koji živi na pijescima i to neovisno o godišnjem dobu i vremenskim uvjetima.

Multimedijalna oprema obuhvaća i tektonske ploče koje se pomiču te dočaravaju hladne spilje iz ledenog doba, ali i pijesak iz velikih svjetskih pustinja

Ondje vas čekaju i deve

Članak se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska Sahara u Đurđevcu sa svojim mini životinjskim parkom prava je turistička atrakcija koja svakodnevno privlači sve više posjetitelje iz cijele Hrvatske. U Đurđevac su 2016. godine stigle prve tri deve, a danas u ograđenom prostoru možete vidjeti i upoznati četiri zaigrane deve po imenu Đurđica, Dina, Tomica i Romeo, a ondje su i patuljaste koze, ovce, konji, autohtona perad, magarci i razigrane ljame.

Iako nije dopušteno jahati na devama, maženje i hranjenje je omiljena aktivnost posjetiteljima, posebno djeci.

Preslatke životinje smještene su odmah pored utvrde Stari grad, kulturno povijesne perjanice grada Đurđevca – posjetite ih i uvjerite se zašto su svojom umiljatošću već osvojili mnoge simpatije te su učestali gosti na mnogobrojnim nacionalnim TV emisijama.

Istarska pustinja

Istarska pustinja nalazi se kod mjesta Šterna te se često naziva i pustinja Šterna, a mjesto pripada općini Grožnjan. Pustinju sačinjavaju dine od lapora koje ćete vrlo često primijetiti po Istri.

Iako dine od lapora nisu iznenađenje, ono što čini ovo mjesto posebnim je velika koncentracija ovakvog oblika stijena na istom prostoru. Poseban doživljaj posjetiteljima je proći po stijenama, čak i skakati s jedne na drugu i ispod njih te se izgubiti i opustiti na trenutak. Nije problem hodati po dinama jer je tlo čvrsto.

Kako do pustinje? Potrebno je proći mjesto Šterna, gdje ćete vidjeti jasan putokaz na kojem piše ”Istarska pustinja”. Ako dolazite iz smjera Momjana, kod crkve je potrebno skrenuti lijevo. Kod malog mosta i potoka postoji proširenje gdje možete parkirati automobil.

Iako ovo područje nije veliko i brzo ćete ga obići, idealno je za poslijepodnevni izlet, šetnju, fotografiranje i kratak bijeg iz svakodnevice.

Naslovna fotografija: TZ Dravski peski

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.