Ambijenti, druženje, otkrivanje, glazba… od 12. srpnja 2023. počinju Dvorišta

U skladu sa sloganom Svako ima svoju pričuDVORIŠTA 2023. pričaju priče o Zagrebu kakvog još niste doživjeli.

Tijekom 12 nezaboravnih danaod 12. do 23. srpnja 2023. – posjetitelji imaju jedinstvenu priliku zaviriti iza fasada nekih od najljepših zagrebačkih palača. Također mogu doživjeti čarobne ambijente ovih jedinstvenih gornjogradskih prostora u sklopu manifestacije Dvorišta.

No čeka ih tu i puno dobre urbane zabave. Naime u Dvorištima se mogu osvježiti slasnim zalogajima, osvježavajućim gutljajima i dobro se zabaviti uz prvorazredne glazbene izvođače i žive svirke od jazza do popa.

Urbano događanje s dušom

“Pravo urbano cool događanje s dušom” i “Projekt kakav Zagreb još nije imao” samo su neki od superlativa koji otpočetka prate ovu manifestaciju. Uz onaj nezaobilazni jedne Zagrepčanke koja piše kako se na Dvorištima osjeća kao “turist u vlastitom gradu”.

O atraktivnosti i uspjehu kulturno-turističke atrakcije Dvorišta puno govore i dvije prestižne nagrade za najkreativniji i najinovativniji projekt u hrvatskom turizmu. Zbog svega toga, pa i zbog puno više od toga, i ovog srpnja zakačite se za – Dvorišta!

Dvorišta donose dvije lokacije premijerno predstavljene 2019. u sklopu Narodnog doma HAZU-a: gornje reprezentativno dvorište na Opatičku (Opatička 18) i donje, skriveno i posebno, s pogledom na Radićevu ulicu (Dvoranski prečac 1).

Prošle godine u sklopu Dvorišta prvi put otkrili smo Dvorište Zvjezdarnice u Popovom tornju (na vrhu Opatičke), kao i Arheološki vrt, sjeverno dvorište Muzeja grada Zagreba (s ulazom iz dvorišta Zvjezdarnice). Ove godine u itinerar Dvorišta nakon više godina vraća se i prekasni Atrij Muzeja grada Zagreba. Tu se nalazi najstarija sunčana zidna ura u Zagrebu (Opatička 20).

A tu je ponovno i prošlogodišnja hit-lokacija, prekrasno Dvorište Palače Erdödy-Keglević u Ćirilometodskoj 4, u kojoj je danas jedna od rezidencija Pravnog fakulteta. Nekoć je bila posljednji dom vođe Hrvatskoga preporoda Ljudevita Gaja i mjesto njegove znamenite Ilirske tiskare.

Dobra glazba u sklopu programa Dvorišta 2023.

Od samog početka, uz zabavu, priče i ambijente, Dvorišta su prepoznata i kao sinonim za dobru glazbu. Bogatim programima Dvorišta kroz devet godina prošli su Matija Cvek, Antonela Đinđić, Gordana Marković, Lu Jakelić, Ivana Galić, Matej Mudrovčić, Zsa Zsa i još mnogi drugi.

I dok se neke druge manifestacije okreću DJ-ima i jednostavnijim programskim rješenjima, Dvorišta ostaju i dalje vjerna svojoj agendi te zadržavaju status prave ljetne pozornice za mlade glazbene talente.

– Pava Ćorić, Noa Rupčić, Vjekoslav Vostrel, Jakob Grubišak, Lucija & Luka, Nina Herr, Karla Krmpotić, teško ih je sve i nabrojati… No bitno je naglasiti sljedeće: riječ je o čak 60 glazbenih programa. Dakle, čak pet paralelnih koncerata svake večeri kroz svih 12 dana. A takvim se podacima može pohvaliti malo koja druga slična manifestacija, poručuje Vedran Galić iz G.A.D. PRODUKCIJE.

Lokaliteti tijekom trajanja Dvorišta odzvanjat će tako kvalitetnom glazbom i izvrsnim izvođačima. Veliki dio Gornjeg grada je, međutim, u obnovi.

– Zbog toga su brojne lokacije, na kojima su se odvijala Dvorišta proteklih godina, trenutačno nedostupne. Zato smo sretni da smo, u odnosu na prošlu godinu, u program Dvorišta ponovno uspjeli vratiti Atrij Muzeja Grada Zagreba s kojim razvijamo višegodišnju uspješnu suradnju, poručuje Slavica Olujić Klapčić iz KATAPULT PROMOCIJE.

Boravak na otvorenom

– Dvorišta su jedno od najzagrebačkijih i najzabavnijih ljetnih kulturno-turističkih događanja u našem gradu kojeg obožavaju svi, i Zagrepčani i njihovi gosti. Naime, uz prikladan i decentan program, Dvorišta potiču boravak na otvorenom, pružajući svim posjetiteljima mir, opuštanje i ugodne ljetne večeri, čime stvaraju posebnu atmosferu. Svake godine predstavljaju se različite lokacije koje su dio bogate kulturne baštine stare zagrebačke jezgre. Stoga me iznimno raduje novo izdanje Dvorišta na koje sve s veseljem pozivam, poručuje Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednice grada Zagreba.

Dnevni programi bit će objavljivani nekoliko dana unaprijed na društvenim mrežama manifestacije pa organizatori pozivaju sve zainteresirane da ih prate. Manifestacija je otvorena svakog dana tijekom trajanja od 18 do 24, a ulaz u sve prostore je – slobodan!

Izvor fotografija: G.A.D. produkcija

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.