Ekomuzej Batana ima novi postav koji je ovjenčan europskom nagradom

Nakon što je oduševio hrvatsku publiku, Ekomuzej Batana odnosno njegov muzejski postav, nije ostavio ravnodušnim ni Europu. Naime, Studio Sonda iz Vižinade nakon nagrade na izložbi Hrvatskog dizajna, kvalitetu dizajna interaktivne instalacije “Putovanje batanom” dokazao je početkom lipnja i na europskoj razini. S European design festivala održanog u Luxembourgu vratio se ovjenčan brončanom nagradom European Design Award u kategoriji Digital Installations.

Zahvaljujući ovoj nagradi pod reflektor europske publike stavljena je tradicionalna istarska priča koja je s novim postavom potvrdila svoj status nezaobilazne točke prilikom razgleda Rovinja. Gotovo 20 godina Ekomuzej – Ecomuseo ‘Batana’ na edukativan i inspirativan način čuva tradicijsku priču o brodici batani i rovinjskim ribarima. Priča je u novom postavu dobila moderniju interpretaciju utemeljenu na dobrom dizajnu i multimediji.

Batana kao umjetnička inspiracija

Svatko tko krene u razgled otkrit će niz zanimljivosti – od toga kakvo su drvo koristili rovinjski kalafati pri gradnji batana, kako su prenosili svoju vještinu i znanje do otkrivanja tajne živopisnih oglavnih bataninih jedara odnosno načina na koji su ih rovinjske obitelji pretvorile u svoje vijoreće “identifikacijske isprave”. Također, moći će osluhnuti izumirući melodični rovinjski istroromanski dijalekt, upoznati mreže, alate i razne druge predmete koje su koristili rovinjski ribari tijekom tradicijskog ribolova, zaroniti u tajne rovinjskog arhipelaga, opipati bilo rovinjske svakodnevice prošlih stoljeća, ali i doživjeti batanu kao umjetničku inspiraciju.

– Batana kao spona između čovjeka i mora, odnos s prirodom i njezino značenje za ribare, važnost poznavanja geografije mora odnosno položaja zvijezda i zviježđa, bioraznolikost, lokalni jezik te umjetnička interpretacija batane, sve je to uključeno u audio-vizualni multimedijski sadržaj novog postava. Taj je doživljaj odnedavno upotpunjen i besplatnom mobilnom aplikacijom Batanina šetnja. Virtualni vodič kroz rovinjsku maritimnu baštinu dostupan je za IOS i Android platforme, ističe Tamara Nikolić Đerić, stručno-programska voditeljica Ekomuzeja – Ecomuseo ‘Batana’.

Sa zahtjevnom realizacijom novog postava uz podršku grada Rovinja-Rovigno, Ministarstva kulture i medija RH te Hrvatskog povjerenstva za UNESCO krenulo se pred pandemiju. Svečano otvorenje postava upriličeno je uoči Međunarodnog dana muzeja, 17. svibnja 2022. Ekomuzej – Ecomuseo ‘Batana’ bio je zatvoren za javnost tijekom mirovanja turističkih aktivnosti. Autori postava su Tamara Nikolić Đerić, Vanja Cuculić, Aleksandar Paris i Vladimir Končar u suradnji s brojnim stručnjacima i tvrtkama.

Interaktivna instalacija

Interaktivna instalacija ‘Putovanje batanom’ dominira centralnim prostorom muzeja te posjetitelje odvodi na uzbudljivo putovanje kroz vrijeme. Vraća ga u prva desetljeća 20. stoljeća i pridružuje rovinjskim ribarima koji se otiskuju na more u svojim batanama otkrivajući djelić njihove noćne i dnevne svakodnevice. Kroz simultane i sinkronizirane audio-vizualne projekcije koje se spajaju u jedinstveno iskustvo, posjetitelji uče o zvjezdanoj navigaciji, dijalektu, kulturi pjevanja, vrstama riba, načinima ribolova.

Osim interaktivne instalacije, pažnju zaokupljaju i eksponati koji “pripovijedaju” o tradicijskoj brodogradnji. Ishodište je čovjekova želja da izgradi brod kako bi upoznao i ukrotio more. Posjetitelji upoznaju rovinjski kulturni krajolik i svakodnevicu, ekonomiju koja počiva na ribarstvu, izradi mreža i prodaji ribe te dokolici koja donosi predah razgovorima u “cuntràdi” (ulici), igranju i kupanju.

– Nova koncepcija ogleda se i na gornjem katu muzeja. Svojim sadržajem batanu stavlja u umjetnički kontekst kroz citirane pjesnike i književnike te otvara vidike za njezinu duhovnu i umjetničku interpretaciju. Naime, bijeli zid galerije zamišljen je kao uvijek novi i dinamični dio postava koji nastaje u suradnji sa zajednicom. Kako se ne bi zaboravila prošlost, galeriju krasi i zid boje starog zlata. Na njemu su izložena sva priznanja Ekomuzeja – Ecomuseo ‘Batana’, objašnjava ravnateljica Ustanove Nives Giuricin.

Početna i završna točka razgleda novog atraktivnog postava Ekomuzeja – Ecomuseo ‘Batana’ je suvenirnica. U njoj posjetitelje dočekuje i ispraća dugogodišnja voditeljica suvenirnice i recepcije Ornella Godena. Sa jednakim širokim osmijehom i nepresušnim entuzijazmom s kojima prezentira postav, predstavlja i upečatljive suvenire. Među njima se ističu malena jedra rovinjskih obitelji izrađena kreativnom Ornellinim rukama. Njihove čudesne boje neodoljivo mame na plovidbu kroz autentičnu povijest Rovinja.

Izvor fotografija: Ekomuzej – Ecomuseo ‘Batana’

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.