Festival Lent zove vas na najluđu čagu grada Maribora!

Čujte i počujte dobri ljudi što festivale volite! U drugom najvećem gradu Slovenije uskoro počinje najveselija, najzabavnija, najšarenija, najspektakularnija, najurnebesnija tradicionalna kulturno – turistička manifestacija koja ove godine obilježava 31. godinu održavanja – Festival Lent.

Festival Lent, Maribor, Slovenija
Festival Lent 2018, Maribor, Slovenija. Foto © Sasa Huzjak, arhiv Narodni dom Maribor.

Savršena prilika za upoznavanje karaktera grada Maribora

Jedinstven i prepoznatljivi gradski simbol, manifestacija duboko usječena u emocionalni, društveni i kulturni identitet žitelja slovenskog grada koji se prkosno uzdiže nad rijekom Dravom počinje u petak, 23. lipnja.

Festival Lent, Maribor, Slovenija
Festival Lent, Maribor, Slovenija. Foto Marko Pigac, arhiv Narodni dom Maribor.

U svojim festivalskim danima sve do subote, 1. srpnja Maribor će se transformirati u veseli, živahni, šareni, društven i opušten grad koji slavi svoju specifičnost i neukalupljenost te srdačno pulsira u duhu glazbe, plesa, uličnog kazališta, komedije i kreativnih doživljaja. Festivalom Lent grad postaje multikulturalni svijet u kojem posjetitelji, organizatori i izvođači osjećaju zajedničku pripadnost gradu Mariboru, kulturi, neodoljivoj mladosti, razigranosti i veselju.

U šarolikoj i raznolikoj festivalskoj sceni odvija se nekoliko festivalskih segmenata koji su po opsegu i kvaliteti programa samostalni festivali u sklopu Festivala Lent: međunarodni festival folklora Folkart, festival JazzLent i Jazz podij, festival uličnog kazališta Ana Desetnica, festival kreativnosti i znatiželje Art kamp te StandUpLent, međunarodni festival stand up komedije.

Za dobru atmosferu i stvaranje najljepših ljetnih uspomena organizatori će se pobrinuti brojnim događanjima za razveseljivanje posjetitelja na trgovima, ulicama, dvorištima, u gradskom parku i drugim kulturnim hramovima gradske jezgre.

Festival Lent, Maribor, Slovenija
Lent po Lentu 2022, Maribor, Slovenija. Foto Dejan Bulut, arhiv Narodni dom Maribor.

Neki ga opisuju kao ljenčarenje, drugi kao prekratke noći, treći kao neponovljive trenutke koje treba doživjeti i potom sakriti blizu srca kao uspomenu dugo nakon što se festivalska svjetla već odavno ugase. Vodeći likovni element ovogodišnjeg festivala su reflektori, snopovi svjetlosti koji razgone tamu i isprepliću se na festivalu festivala, žanrova i jezika, kulture i tradicije, ukusa i generacija posjetitelja.

Festival Lent, Maribor, Slovenija
Festival Lent 2022, Maribor, Slovenija. Foto Marko Pigac, arhiv Narodni dom Maribor.

Za početak priče …

… nasumce i bez previše razmišljanja ubodimo nekoliko poslastica festivalskog programa! Što može biti ugodnije od slušanja rock koncerta pod zvijezdama? Bi li vas više zanimao koncert klasične glazbe? Biste li se radije odlučili za sočne jazz ritmove? Uživajte ​​u glasnim koncertima i spektaklima na najvećoj festivalskoj Glavnoj pozornici ili pak prošetajte pitoresknim ulicama grada i prepustite se spontanim performansima uličnih plesača. No ako se ikad umorite i poželite nakratko pobjeći od šarolikog festivalskog zbivanja, umjetnički festivalski park Art kamp uz odlične radionice nudi prilike za relaksaciju i uživanje u hladu krošanja drveća.

Posebna pažnja organizatora i suradnika posvećena je suživotu domaćeg stanovništva i festivalskih gostiju kroz aktivno uključivanje u brojna programska događanja. Želite li upoznati neke od mariborskih dvorišta? Za vas je festivalski program udruge Hiša! Želite li otkriti lokalni umjetničko kulturni kolektiv GT22? Upoznajte njihove aktere na popodnevnim čavrljanjima!

Organizatori preporučuju!

Na već spomenutoj Glavnoj pozornici festivala među ostalima će vas zapaliti vrući eurovizijski Joker Out i spektakularna Rock Opera – Queen Symphony sa uz nezaboravne hitove Freddyja Mercuryja. Ne propustite (super)zvijezde jazza, u Maribor dolaze: Seun Kuti, Manu Katche i Fred Wesley. Kad smo već kod legendi, svakako treba spomenuti Indexe i prijatelje te nezaboravnog slovenskog Vlada Kreslina. Pod svjetlima reflektora pozornice Minoriti obasjat će vas čarobni Božo Vrećo. Na istoj lokaciji ne propustite predivnu, karizmatičnu divu afropopaDobet Gnahoré.

Svoj tek 35. rođendan slavi već spomenuti festivalski mladunac Folkart, stoga ćete ljubitelji folklora ove godine biti počašćeni posebno pažljivo biranim izborom programa vrhunskih folklornih grupa sa kojima ćete putovati u daleke zemlje i kontinente.

Festival Lent, Maribor, Slovenija
Festival Lent, Folkart, Maribor, Slovenija. Foto Marko Pigac, arhiv Narodni dom Maribor.

Prepun festivalski program ispunjen događanjima za sve uzraste i interese osigurat će odličnu zabavu i nama mještanima i vama, cijenjenim gostima. Upoznajmo dakle mariborski Festival Lent, u malo više detalja!

Festival Lent počeo je festivalom Folkart

Međunarodni folklorni festival Folkart najveći je slovenski festival folklora i jedan od europskih “velikih pet”. Sadržajno i scenografski jedan od najbolje organiziranih i najkvalitetnijih festivala folklora u svijetu. Svake godine nudi prave bisere svjetskog folklora koje Mariborčani možemo gledati doslovno u vlastitom dvorištu, do sada iz čak 82 države svijeta!

Festival Lent, Maribor, Slovenija
Festival Lent, Folkart, Maribor, Slovenija. Foto Dejan Bulut, arhiv Narodni dom Maribor.

Kao zanimljivost spomenimo da je Folkart je prvi kamenčić iz kojeg je prije 35 godina izrastao mozaik festivalskih događanja u staroj gradskoj jezgri uz rijeku Dravu.

Festival Lent, Maribor, Slovenija
Festival Lent, Folkart, Maribor, Slovenija. Foto Marko Pigac, arhiv Narodni dom Maribor.

U festivalskim danima na gradskim ulicama moći ćete uživati u atraktivnim nastupima folklornih kolektiva iz Bugarske, Burundija, Češke, Indonezije, Kine, Srbije, Zimbabvea i Slovenije. Velika povorka kreće u utorak, 27. lipnja u 20. sati, a zatim i svečano otvaranje 35. Folkarta na Festivalu Lent na Glavnoj pozornici na Trgu Leona Štuklja. Susretat ćete ih skoro svakodnevno na Glavnom trgu, izaberite i zabilježite svoj datum u putnom iteneraru!

Festival Lent, Maribor, Slovenija
Festival Lent, Folkart, Maribor, Slovenija. Foto Blaž Črnič, arhiv Narodni dom Maribor.

Kreativnost na festivalu Art kamp

Već ionako raznolika festivalska događanja dodatno obogaćuju programi za djecu i posjetitelje svih uzrasta sa raznolikim aktivnostima kulturnog, sportskog i društvenog života. Art kamp je dnevni program Festivala Lent u zelenim njedrima Gradskog parka.

Organizatori vas pozivaju na srdačna druženja u okrilju zelenih livada i svijetlih staza, na šesnaesto ljeto lijepih kultura, različitih umjetnosti, hrabre zabave, sporta i rekreacije, u duhu mladosti, ludosti, mudrosti, u sakupljanju vještina, u istraživanju prošlosti. Kada kažu da umjetnost, ljepotu i strast osjećaju svim osjetilima, vjerujte im.

Festival Lent, Maribor, Slovenija
Festival Lent, Art kamp, Maribor, Slovenija. Foto Dejan Bulut, arhiv Narodni dom Maribor.

Kroz igru, demonstracije i radionice upoznat ćete kulturnu baštinu naših pradjedova, djedova, prabaka i baka. Na Čitateljskoj plaži za vas spremaju besplatne čitateljske aktivnosti, bajke i priče, prezentacije raznih organizacija vezanih uz književnost, stazu za buđenje osjetila, kreativne radionice i druge aktivnosti za promicanje kulture čitanja i povezivanje književnih sadržaja s drugim granama kulture i umjetnosti.

Festival Lent, Maribor, Slovenija
Festival Lent, Art kamp, Maribor, Slovenija. Foto Dejan Bulut, arhiv Narodni dom Maribor.

Znatiželja u gradskom parku

Volite li glazbu, pridružite se najmlađima u izradi vlastitih instrumenata. Tko voli kuhati? Sa gospodinom Knedlom naučite pripremiti zdravu i ukusnu hranu sa daškom čarolije. Možda vas više veseli rad sa biljkama? Upoznajte vrtlarstvo, naučite nove vještine izrade svakodnevnih potrepština od prirodnih materijala ili od otpadnog materijala u radionicama reciklaže.

Za mlade tehničare i tehničarke organizatori vam nude uloge modelara, tehničara, fizičara i istraživača. Nisu zaboravili niti na one željne sportske zabave – u sklopu sportskog programa dostupni su razni rekviziti za igre s loptom, kao i mogućnost da se okušate u igranju badmintona ili baseballa te bacanju frizbija ili vortexa.

Festival Lent, Maribor, Slovenija
Festival Lent, Art kamp, Maribor, Slovenija. Foto Dejan Bulut, arhiv Narodni dom Maribor.

Program nadopunjuju organizirana jednokratna događanja, dječje trčanje, sportske vježbe za djecu, sportske igre za najmlađe te čak i potraga za skrivenim blagom sa Sportskim herojem.

Ako vam niti to nije dovoljno, zaista niste sretni sa svojim životom, zato posjetite neku od radionica ili terapija ljubavi i osobnog rasta za poboljšanje odnosa, za kvalitetniji život i umijeće življenja.

Festival Lent, Maribor, Slovenija
Festival Lent, Art kamp, Maribor, Slovenija. Foto Dejan Bulut, arhiv Narodni dom Maribor.

Ali kada? Provjerite sadržaje i datume u detaljnom programu festivala Art kamp! [.pdf, 9 MB]

Festival Lent i “uličarka” Ana Desetnica

Festival Lent, Maribor, Slovenija
Festival Lent, Ana Desetnica, Maribor, Slovenija. Foto Marko Pigac, arhiv Narodni dom Maribor.

Vragolast, škakljiv, akrobatski i – nepredvidiv, festival uličnog kazališta od samih početaka Festivala Lent autonoman je programski segment i time najstariji kontinuirani program uličnog kazališta u Sloveniji. Kasnije je iz njega u Ljubljani izrastao festival Ana Desetnica.

Festival Lent, Maribor, Slovenija
Festival Lent, Ana Desetnica, Maribor, Slovenija. Foto Marko Pigac, arhiv Narodni dom Maribor.

Svake godine mariborskim ulicama udahne pečat atraktivnosti i privuče mnoštvo posjetitelja željnih igre, smijeha, improvizacije i originalnosti na otvorenom, na ulicama, trgovima, dvorištima, na gradskim fasadama i čak visoko u zraku.

Od ranog poslijepodneva pa sve do noći u svjetlu reflektora uživajte u inovativnim nastupima uličnih kazalištaraca, izvođača, zabavljača, plesača i kreativnih duša svih vrsta, koji kroz ulični teatar diljem Maribora predstavljaju svoje znanje, ideje i talent.

Festival Lent, Maribor, Slovenija
Festival Lent, Ana Desetnica, Maribor, Slovenija. Foto Marko Pigac, arhiv Narodni dom Maribor.

Što vas očekuje ove godine? Organizatori vam preporučuju vatreni show Orakelj (Proročište) na Trgu svobode. Oduševit će vas ulični spektakl u obliku atraktivne plesne predstave Konj u kojoj plesačica pokušava ukrotiti ogromnu životinjsku lutku. Onima koji sanjaju sa otvorenim očima svidjet će se variete predstava Snovi uličara. Nagradu za hrabrost te izlazak iz zone komfora svakako će dobiti neobični plesači na gradskim ulicama, odnosno, pazite ovo – na vlaku!

StandUpLent

Međunarodni festival stand up komedije, svojim aktualnim i dinamičnim sadržajem kao razvojnom iniciativom postavlja se na kartu Europe.

Festival Lent, Maribor, Slovenija
Festival Lent, StandUpLent, Maribor, Slovenija. Foto Marko Pigac, arhiv Narodni dom Maribor.

U bajkovitom večernjem okruženju Vetrinjskog dvora oduševit će vas slovenski i strani stand up komičari i, bez brige, ako nemate poteškoća sa slovenskim jezikom – nasmijat ćete se do suza, kao i svakogodišnji brojni posjetitelji.

Jazz Lent i Jazz podij

Jazz Lent je pozornica svjetskih virtuoza. Jazz festival je dio Festivala Lent od njegovog prvog izdanja 1993. godine. U programskom smislu donosi vam jazz glazbu, ali i neke druge srodne glazbene trendove. Namijenjen je slušateljima koji znaju uživati ​​kako u kritički priznatoj i etabliranoj glazbi, tako i u otkrivanju novih jazz horizonata. Svake godine privlači izbor vrhunskih izvođača jazza, funka, soula, bluesa i etno glazbe iz gotovo svih krajeva svijeta.

Festival Lent, Maribor, Slovenija
Festival Lent, JazzLent, Maribor, Slovenija. Foto © Sasa Huzjak, arhiv Narodni dom Maribor.

Ako je jazz vaš đir, nikako ne smijete propustiti izvrsnog Manu Katché sa svojom grupom The ScOpe. Spoj rocka, soula, reggaea pa čak i pop glazbe, naravno s prizvukom jazza, prikazuje Katchéa ne samo kao vrhunskog bubnjara, već i kao jednog od najboljih autora moderne glazbe.

Seun Kuti & Egypt 80 servirat će vam, bez sumnje, najintenzivnije glazbeno iskustvo afričkog kontinenta. Očekujte vatromet širokog spektra boja, odsviran tolikom snagom i entuzijazmom da su gotovo bliži prirodnim fenomenima nego samoj glazbi.

Fred Wesley & The New JB’s jamče vam nezaboravnu soul, funk i jazz večer na Lentu! Fred je, spomenimo usput, najzabavniji trombonist svih vremena. Svoju karijeru je započeo prije nešto više od 60 godina kao trombonist Tine i Ika Turnera. Sljedeće desetljeće proveo je kao jedna od najpoznatijih “sporednih” osoba u povijesti glazbe, kao aranžer i vođa bendova Jamesa Browna te autor mnogih njegovih hitova.

After za noćne festivalske ptice

Festival Lent, Maribor, Slovenija
Festival Lent, After na Minoritima, Maribor, Slovenija. Foto Blaž Črnič, arhiv Narodni dom Maribor.

Za sve one kojima je noć uvijek prekratka, After na Minoritima nudi posljednje večernje glazbeno utočište, mjesto za druženje i nezaustavljivo plesno ljuljanje. Ove godine sada već legendarni festivalski after udružuje snage s lokalnim DJ-ima, koji od 80-ih sukreiraju noćne zabave u gradu i šire. Na Festivalu Lent bokovi će se lelujati svake večeri, sve od disca, funka, slovenskog rocka do alternative, nezavisne scene, yugo undergrounda i reggae, ska, hip hop ritmova. Festivalske će noći opet biti prekratke!

Festival Lent 2023. na barem 17 gradskih lokacija

Festival Lent, Maribor, Slovenija
Lokacije održavanja Festivala Lent 2023., Maribor, Slovenija

Za kulisu festivalskih događanja organizatori su odabrali čak 17 službenih lokacija, no to nije sve! Festival Lent također u divlji život i nezaboravnu čagu transformira mnoge spontane lokacije, parkiće, klupice, dvorišta i kafiće.

Festival Lent, Maribor, Slovenija
Festival Lent, Maribor, Slovenija. Foto Marko Pigac, arhiv Narodni dom Maribor.

To je njegova tradicionalna i specifična nepredvidljivost jer je toliko blizak građanima da tokom festivala sami generiraju spontane sadržaje koje nećete pronaći u službenom programu. Festival Lent je ona potpuno prava, metropolska simbioza grada, njegovih građana i njegove kulture.

Festival Lent, Maribor, Slovenija
Festival Lent, Maribor, Slovenija. Foto © Sasa Huzjak, arhiv Narodni dom Maribor.

Provjerite program najspektakularnijih glazbenih zvijezda na Glavnoj pozornici na najvećem slovenskom trgu – Trgu Leona Štuklja. Na fotogeničnom Glavnom trgu domovati će Jurčekova – Večerova pozornica sa slovenskim i drugim zvijezdama koje vam možda nisu poznate ali su vrijedne vaših ušiju! (Zašto se zove Jurčekova? U spomen na mariborskog mangupa Jurčeka dakako!) Pozornica Kluba mariborskih studenata nudi vam nova glazbena otkrića u mlađahnim popularnim ritmovima. Pozornica Triglav nalazi se u gradskom parku i svojim glazbeno plesnim programom bogatit će program Art kampa. U Kazalištu lutaka Maribor (Lutkovno gledališče Maribor) zadivit ćete se plesnim performansima.

Festival Lent ne predaje se!

Jesmo li spomenuli da će, osim StandUpLenta, Vetrinjski dvor biti pozornica za najveće ljude najmanjih nogu? Ondje bezgranična dječja mašta festivalsku pozornicu pretvara u cirkuske arene i gusarske brodove, začarane dvorce i tajanstvene zemlje. Besplatna dječja predstava svaki dan Festivala Lent u 18.30 sati!

Festival Lent, Maribor, Slovenija
Festival Lent, Maribor, Slovenija. Foto © Sasa Huzjak, arhiv Narodni dom Maribor.

Mariborska Živa dvorišča servirat će vam eksploziju kreativnosti i druženja u dvorištima u centru grada, sa glazbom, plesom, predstavom, razgovorima, izložbom i kreativnim susjedskim piknikom na Vojašniškom trgu 6 i Krekovoj ulici 4. (Šitake kebab? Zvuči toliko neobično da ga zaista morate probati!)

Salon glazbenih umjetnika u dvorani Union upotpunjuje Festival Lent sa izborom klasične glazbe, a na programu su najčešće laganija klasična djela prikladna za ljetno doba i glazbene sladokusce.

Festivalski program u Sudnoj kuli vam također nudi glazbeni program slovenskih izvođača, vrijedan otkrivanja! Budući da je grad Maribor grad najstarije vinove loze na svijetu, možda će vinske entuziaste zanimati Vinsko LENTanje, sklop večernjih događaja prepletenih sa vinskim ukusima.

Festival Lent, Maribor, Slovenija
Festival Lent, Vinsko LENTanje, Maribor, Slovenija. Foto Blaž Črnič, arhiv Narodni dom Maribor.

Ma da, još nismo gotovi! Festivalski program značajnog imena Pozor Muzika na cesti zabavljat će vas lepršavim uličnim glazbenim nastupima i uljepšati vašu šetnju festivalskom gradskom jezgrom.

Dok šetate, nikako ne propustite značajnu izložbu posvećenu prebrzo preminulom Marku Brecelju na Trgu Revolucije 9, u revolucionarnom prostoru umjetnosti i participacije Obrat.

Lentanje je … za svakog ponešto

Krovni organizator Festivala Lent, Narodni dom Maribor, prošle je godine obilježavao 30 godina kulturnog stvaralaštva i svog utjecaja na mariborski kulturni identitet. U dokumentarnom filmu Za vsakega nekaj (Za svakog ponešto) autori filma prikazali su to čudo dugogodišnjeg postojanja, vječnog propitivanja i vječne bipolarnosti Maribora kao „metropole”. Zbog svog posebnog karaktera i specifičnog identiteta koji je vezan samo na Maribor, festival Lent unikatan je doživljaj koji se najbolje može opisati samo jednom riječju – lentanje.

Festival Lent, Maribor, Slovenija
Festival Lent, Maribor, Slovenija. Foto Marko Pigac, arhiv Narodni dom Maribor.

Za neke je lentanje prvi poljubac, za druge nešto novo, ludo, jedinstveno. Izležavanje na travi, slušanje velikih zvijezda na pozornicama i gledanje malih zvijezda na nebu. Čavrljanje uz dobru hranu i hladno piće. Druženje uz jedinstvene lokalne priče (i nezaobilazne gradske tračeve) sa posjetiteljima, organizatorima i izvođačima na festivalskim lokacijama, dvorištima, ulicama, u parku, plesanje po cijelom gradu, dan i noć, bez prestanka.

Festival Lent, Maribor, Slovenija
Festival Lent, Maribor, Slovenija. Foto Blaž Črnič, arhiv Narodni dom Maribor.

Lentanje je noć pod vedrim nebom, to je sjajan koncert na otvorenom, to je osjećaj zajednice, smijeh starih i novih prijatelja, to je početak ljeta i kraj školske godine. To je slavlje umjetnosti, kulture, kreativnosti i znatiželje. To je vječito istraživanje festivalskog programa, službenog i neslužbenog, i nježno gurkanje pod jednim kišobranom sa onima koje volite.

Festival Lent, Maribor, Slovenija
Festival Lent, Maribor, Slovenija. Foto Marko Pigac, arhiv Narodni dom Maribor.

Lentanje su vječne uspomene Festivala Lent, grada Maribora, njegovih ljudi i njegovih gostiju. Lentanje je mariborska igra riječima i sve ono što drugi festivali nemaju. To je veliko otvoreno mariborsko srce, zato nam dođite i – lentajte!

Festival Lent, Maribor, Slovenija
Festival Lent, Art kamp, Maribor, Slovenija. Foto Dejan Bulut, arhiv Narodni dom Maribor.

Fotografije: arhiv Narodnog doma Maribor, krovnog organizatora Festivala Lent.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.