Festival pijeska – atraktivne skulpture od pijeska na plažama u Ninu

Adventi u Hrvatskoj

Duge prirodne pješčane plaže Nina očaravaju svakog ljubitelja sabuna – dalmatinski izraz za pijesak. Iako je kraljevski grad poznat po kulturno-povijesnoj ostavštini koji privlače brojne turiste, Festival pijeska u Ninu, odnosno Čarolija koja nastaje i nestaje, i ove je godine okupio brojne znatiželjnike na ninske pješčane ljepotice.

Plaža Ždrijac i Kraljičina plaža po osmi su puta zaredom bile mjesto održavanja zanimljive manifestacije koja se održala u organizaciji Turističke zajednice Grada Nina. Unatoč pandemiji Festival je zadržao kontinuitet, a prijave su bile online. Sudionici su slali fotografije svojih radova i to sa onih mjesta gdje su se svakodnevno kupali na jednoj od pješčanih plaža.

Ove godine Festival je privukao 29 ekipa iz Hrvatske i inozemstva, a oni su od ranih jutarnjih sati pripremali skulpture od pijeska kako bi osvojili nagradu. Priroda se pokazala kao izvanredan suradnik graditeljima jer je noć prije održavanja padala kiša. Tako su graditelji s mokrim pijeskom imali bolju mogućnost izražavanja, pa veselja i razigranosti nije nedostajalo. Posebno su bili oduševljeni oni najmlađi, a neke obitelji doputovale su u Nin samo kako bi mogle nastupiti na Festivalu pijeska.

Završetak festivala je izbor najboljih skulptura u čijim su izradama sudjelovali graditelji koji su svoje vještine, uz pomoć pijeska i mora, prezentirali okupljenima i četveročlanom žiriju u čijem su se sastavu našli Dejana Brdarić i Krešimir Valentak kipari restauratori iz Zagreba, Ana Bubić i poznati zadarski fotograf Boris Kačan.

Motiva je bilo raznih, a žiri je odabrao tri pobjednička rada, dva na Kraljičinoj plaži i jedno na plaži Ždrijac, jer su kreacije bile podjednake kvalitete.

Pobjednici ovogodišnjeg festivala su: Magdalena Zlodi iz Velike Gorice s motivom hobotnice, Bruna Perković iz Zagreba s motivom automobila, te zajednički rad Lucije Škibola i Korine Mustać iz Nina s motivom nilskog konja.

Ostali nagrađeni su: Ana Marija Čikardić iz Srednjeg Lipovca s motivom Spužva Boba, Matea Pintar iz Svetog Ivana Zeline s motivom piramide, te Bernarda Čikardić iz Srednjeg Lipovca s motivom grba Republike Hrvatske.

Koncepcija festivala usmjerena je prvenstveno na obitelji s djecom, a često se dogodi da su uloge zamijenjene, pa roditelji strastveno grade kule od pijeska dok im njihova djeca malo pomažu, a više promatraju kako nastaju obiteljska remek djela od finog ninskog pijeska. Scenski prizori su ujedno poput kazališne predstave jer dok jedni grade, brojni kupači promatraju kao dio publike.

Kraljičina plaža i plaža Ždrijac dvije su ninske plaže koje se često nađu na listama najpoznatijih hrvatskih plaža, kako na europskoj tako i na svjetskoj razini, a obje su savršena mjesta za obitelji s malom djecom. Festivalski dan mnogi će još dugo pamtiti jer čarobne uspomene koje nastaju na pješčanim plažama kraljevskog Nina ostaju dugo u sjećanju.

Fotografije: Boris Kačan

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.