Pravi raj na zemlji: Donosimo vam popis 7 najljepših plaža Lošinja

Lošinj je otok na Kvarneru koji se pruža 31 kilometar u smjeru sjeverozapad–jugoistok. Značajnija naselja na otoku su Mali i Veli Lošinj. Za Lošinj ćete često čuti kako je on klimatsko lječilište – lječilišna klima, bogata bioraznolikost ljekovitih biljaka i esencijalnih ulja, jedinstveni spoj prirodnih morskih aerosola u kombinaciji s čistim zrakom i morem, temelj su tradicije zdravstvenog turizma na Lošinju, dulje od 125 godina.

Ovaj otok na kojem ima više od 260 sunčanih dana godišnje postao je sinonim za miomirisni mediteranski krajolik pa dok obilazite plaže i osvježavate se u moru, obratite pozornost i na mirise i duboko udahnite – vaše tijelo će vam biti zahvalno.

P.S. Neka vjetar u kosi i pogled na otvoreno more obogati vaš dan na plaži jer ćete najljepše skrivene bisere ovog otoka najlakše pronaći brodom, a možda na putu sretnete i dobre dupineprijatelje Lošinja!

1. Plaža Veli žal

Ovo je prva lošinjska plaža kojoj je dodijeljena Plava zastava. Idealna je za obitelji s djecom posebice zbog sitnog šljunka i laganog ulaza u more. Ondje se nalazi i spust u more za osobe sa smanjenom pokretljivošču.

Ako osim kupanja želite dodatno istražiti krajolik – uputite se u šetnju. Iznad plaže Veli žal prolazi lungomare staza koja spaja dvije najljepše lošinjske uvale: uvalu Čikat i Sunčanu uvalu.

2. Uvala Artatore

Naselje i uvala Artatore smještena je na južnom dijelu otoka Lošinja, 8 kilometara prije grada Malog Lošinja. Artatore uključuje nekoliko plaža – svaka je stjenovita, a na tlu i u moru ćete osjetiti sitniji šljunak. Ondje ćete pronaći i hladovinu zahvaljujući borovoj šumi uz plažu, a do nje možete doći vlastitim automobilom, biciklom, pješice ili pak brodom. Na plaži su postavljeni i tuševi te kabine za presvlačenje.

3. Plaža Bojčić

Ova plaža nalazi se na istočnoj strani otoka, na predjelu Zagazinje, otprilike pola kilometra od Malog Lošinja.

Iako je vrlo mala, ima velik broj obožavatelja. Obala je kamenita, a plaža je šljunčana i pogodna za djecu. Ova plaža pruža pravo osvježenje: bilo da se birate osvježiti u kristalno čistom moru, u hladovini borove šume ili pod tušem kojim je plaža opremljena. Ako tražite nešto više sadržaja – iznad plaže prolazi lungomare koji vas vodi do ugostiteljskih objekata, dječjeg igrališta i trgovine.

4. Plaža Bok – svojevrsni simbol otoka Suska

Pješčane plaže su vam omiljene? Ova je onda stvorena za vas! Pješčano prostranstvo i plitko more idealan su izbor za obitelji s djecom, a govoreći o pijesku – slijedi zanimljivost: Pijesak ondje ima i ljekovit učinak, što dokazuje izbor plaže Bok za lošinjsko lječilište početkom 20.stoljeća.

Plaža se nalazi na susjednom otoku Susku, samo 15-tak minuta hoda od oba naselja – Gornjeg i Donjeg sela.

S obzirom na to da na plaži nema nikakvog raslinja niti hlada, ova plaža bit će prvi izbor svima koji se žele vratiti kući preplanulog tena (ipak, pazite da se ne izlažete suncu u razdoblju kad je ono najjače i obavezno ponesite kreme za sunčanje i pokrivala za glavu).

5. Uvala Borik

Nedaleko Sunčane uvale ispod hotela Vespera, na otprilike jedan kilometar od centra malog Lošinja – smjestila se fascinantna šljunčana uvalica Borik. Čest je izbor obiteljima s djecom zbog laganog prilaza u more, a i zbog opremljenosti svim potrebnim sadržajima.

I na ovoj plaži će svi koji uživaju u sunčanju doći na svoje – plaža je okrenuta prema zapadu i cijelog dana je obasjana suncem, a ondje se nalaze i ravne stijene na kojima možete neometano ležati i upijati vitamin D.

Ideja: Ravne stijene preko dana su, kako smo napisali, idealne za sunčanje, a predlažemo vam da u predvečernjim satima prošetate ondje, smjestite se na stijene i uživate u posebno lijepom zalasku sunca. U daljini, prema zapadu, nazire se naseljeni, pješčani otok Susak.

6. Plaža Valdarke

Istražite očaravajuću prirodu ove plaže šetnjom, joggingom ili biciklom! Ova uvala na kojoj ćete pronaći dvije manje šljunčane plaže nalazi se u blizini Malog Lošinja, a ondje ćete vidjet i malu ribarsku luku okruženu borovom šumom.

Uvala je poznata po lungomare šetnici koja povezuje Mali i Veli Lošinj pa se nakon kupanja uputite u šetnju i uživajte u netaknutoj prirodi koja podsjeća na neka stara, prošla vremena. Uz put ćete proći još mnogo malih uvalica, a svaka krije kroz povijest dugo čuvane tajne. Samo nastavite hodati jer će vas šetnica nagraditi pogledom prema Cresu, Rabu, Pagu i Palacolu te planini Velebit na kopnu. Uvala je zaklonjena i nerijetko je utočište mnogim nautičarima.

7. Plaža Meli – pješčani raj

Svatko tko dođe na ovu plažu prvo zastane i divi se prirodnim ljepotama ove skrivene uvale. ”Pješčani raj” – nerijetko ju nazivaju. Udaljena je tri kilometra od Punta Križa, a do nje se dolazi makadamom od mjesta Punta Kri. Dolazak do plaže je svojevrsna avantura i nije baš najjednostavniji – ali vjerujte, stostruko će vam se isplatiti.

More je ondje dosta plitko pa je zbog tog i ugodnije temperature – nije iznenađenje čuti da se netko ondje okupao i u listopadu. Idealna je i za romantičare koji žele nešto privatniji odmor i vrijeme na plaži samo za sebe jer ondje gužve nisu učestale.

Da vas ne iznenadi: Plaža je okružena gustom makijom, gdje nije rijetkost sresti i jelena lopatara.

Popis svih plaža Lošinja sa opisom i lokacijama možete pregledati u brošuri Turističke zajednice grada Malog Lošinja.

Foto: Turistička zajednica Grada Malog Lošinja

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.