Finale ljetnih događanja: Creski semenj prezentira bogatu povijest i tradiciju

spot_img

Od 5. do 7. kolovoza posjetite Creski semenj i prošećite creskim ulicama, trgovima i klančićima. Pronađite zanimljive izložbe na otvorenom, naučite više o bogatoj creskoj povijesti i tradiciji, posjetite sajam autohtonih proizvoda, okušajte se u turnirima, zaigrajte tombolu, probajte creske gastro specijalitete. Zabavite se uz Cubismo, Duška Jeličića Duleta, grupu Insula, klapu Teha, klapu Burin i druge glazbenike.

Veliko finale ljetnih događanja na Cresu svakako je popularna manifestacija Creski semenj, koja tradiciju vuče još od davne 1543. godine. I ove godine sve posjetitelje očekuju atraktivni koncerti, turniri, vrlo bogata tombola, izložbe, prezentacije i naravno najvažniji dio – atraktivan sajam autohtonih proizvoda koji se održava na Šetalištu 20. travnja.

Creski semenj, kako se na lokalnom dijalektu naziva sajam, a tradicionalno se vezuje uz svetkovinu Gospe Snježne, prvi se put spominje u Dekretu Republike Venecije 14. kolovoza 1543. Tada je Semenj trajao cijeli tjedan. Sve što se tih dana dopremilo u Cres radi prodaje bilo je oslobođeno plaćanja poreza. Kasnije je Semenj reguliran i carskom bulom Franje Josipa iz 1828. godine. Održavao se sve do Drugog svjetskog rata, a tradicija je obnovljena devedesetih godina 20. stoljeća.

Creski semenj u fokus stavlja bogatu cresku povijest i tradiciju

U šetnju creskim ulicama, trgovima i klančićima posjetitelje će povesti uporabni predmeti iz povijesti Cresa. Naći će se tu demižoni, drvene bačve, košići, lonci, stari alati i drugi predmeti. Ova izložba na otvorenom održava se zahvaljujući odličnom odazivu cresanki i cresana koji su spremno pristali posuditi navedene predmete kako bi svojim gostima približili tradiciju i baštinu Cresa.

Uz creski stari grad i prekrasne renesansne palače ove će godine Creski semenj otvoriti i gradsku kulu. Uz prigodnu dekoraciju, ugostit će izložbu Creskog muzeja posvećenu starim creskim razglednicama, ali i glazbene nastupe ispred same kule.

Centralno događanje je veliki sajam autohtonih proizvoda koji će se održati na Šetalištu 20. travnja. Ugostit će brojne domaće proizvođače, ali i goste iz ostatka Hrvatske koji će ponuditi ono najbolje što su njihove vrijedne ruke proizvele. Sajam će pratiti i koncert grupe Versi.

Trg Pjaceta pokazat će kako se nekad družilo, pjevalo i zabavljalo uz nastupe harmonikaša. Također ugostit će i poznato cresko mitsko biće Macmalića kroz atraktivnu izložbu u organizaciji creske Rute koja će nas naučiti više o sortiranju i filcanju vune. Svoja vrata otvorit će i renesansne palače. U palači Arsan koja je dom Creskom muzeju moći će se razgledati izložba “Josip Pope – Kvarnerski motivi”. U suradnji sa Sveučilištem u Rijeci i Centrom za napredne studije jugoistočne Europe svi zainteresirani dobit će priliku razgledati palaču Moise kroz vođene ture. Kod palače Moise održavat će se i jazz koncerti. Gradska loža pokazat će suživot Cresa i mora, a Mali mandrać ugostit će tradicionalne drvene barke koje će 6. kolovoza navečer zaploviti creskom lukom. Trg ispred creskog muzeja predstavit će cresku renesansu. Na trgu Cons pak bit će postavljen starinski vrtuljak za djecu i kovač.

Zanimljiva događanja i dobra zabava

Kao uvod ovogodišnjem Semnju u Cresu će se održati dva vrlo zanimljiva događanja. U četvrtak 3. kolovoza u Creskom muzeju će se održati otvorenje izložbe “Kvarnerski motivi” kojoj je autor creski umjetnik Josip Pope, a u petak, 4. kolovoza Samostan sv. Franje ugostit će klapski koncert povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti na kojem će nastupiti klapa Teha i klapa Burin.

Creski semenj otvorit će 5. kolovoza gradonačelnik Grada Cresa Marin Gregorović prigodnim druženjem s građanima nakon svečane jutarnje mise ispred crkve sv. Marije Velike.

Uoči Semnja creske sportske udruge organiziraju natjecanja u raznim sportovima. Najboljima će se priznanja i medalje javno dodijeliti 7. kolovoza u 20:30 sati na Trgu Frane Petrića. Turniri u košarci, šahu, jedrenju, udičarenju za djecu i odrasle te briškuli i trešeti prilika su za druženje i zabavu kako domaćih tako i gostiju.

U organizaciji Udruge umirovljenika Cres, 7. kolovoza s početkom u 21 sat na Trgu Frane Petrića, održat će se uvijek atraktivna i nagradama vrlo bogata tombola.

Creski semenj uvijek prati i odlična zabava. Ove godine za nju su zaduženi Cubismo u subotu, 5. kolovoza, a dan kasnije Duško Jeličić Dule i grupa Insula. Posljednjeg dana manifestacije, u ponedjeljak, 7. kolovoza, održat će se tombola i nastup klape Teha i klape Burin .

Prošećite creskim ulicama, trgovima i klančićima, pronađite zanimljive izložbe na otvorenom, naučite više o bogatoj creskoj povijesti i tradiciji, posjetite sajam autohtonih proizvoda na šetalištu, okušajte se u turnirima, zaigrajte tombolu i zabavite se s nama uz brojne koncerte!

Organizator događanja je Turistička zajednica Grada Cresa uz potporu Grada Cresa i TZ Kvarnera. Više informacija pronađite na www.visitCres.hr

Izvor i foto: Turistička zajednica Grada Cresa

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.