Flos Olei 2021: Istra najbolja regija na svijetu za ekstra djevičansko maslinovo ulje

Čak 71 maslinar iz Istre proizveo je toliko kvalitetno ekstra djevičansko maslinovo ulje da zaslužuje prestižnu nagradu, odnosno uvrštenje u novo, dvanaesto izdanje jedinog svjetskog vodiča za ekstra djevičanska maslinova ulja Flos Olei 2021. Istarskim maslinarima ovo nije prvi uspjeh, jer je Istra već šestu godinu zaredom najbolja svjetska regija za ekstra djevičansko maslinovo ulje.

Istru će tako u 2021. godini ponovo krasiti titula najkvalitetnije svjetske regije za ekstra djevičanska maslinova ulja, a to je posebno važno s obzirom da se u publikaciji nalaze ulja iz cijelog svijeta. Naime, istarski maslinari našli su se u društvu 500 najboljih iz 54 maslinarske države s ukupnim udjelom od čak 14%.

Od 74 poslana uzorka čak 71 maslinar iz Istre uvršten je u ovogodišnje izdanje “biblije” za ekstra djevičanska maslinova ulja. ukupno je uvršteno 73 ulja iz Hrvatske od kojih su dva iz Dalmacije. Pritom, veliki broj istarskih maslinara postigao je bolje rezultate u odnosu na lani, što je dokaz značajnog rada na podizanju kvalitete i primjene najnovijih znanstveno-tehnoloških dostignuća u maslinarstvu.

Od najviše mogućih 100 bodova, čak tri istarska maslinara dostigla su ocjenu 98: Olea B. B., Mate i Ipša, dok je 13 maslinara iz Istre uvršteno u ekstra klasu iznad 95 bodova.

Zanimljivo je kako Istra sama ima više uvrštenih ekstra djevičanskih ulja od velesile Španjolske koja je najveći svjetski proizvođač i koja je radi svoje veličine podijeljena u 11 velikih maslinarskih regija.

Ovakav svjetski uspjeh zasigurno pridonosi brendiranju Istre i Hrvatske kao gastronomske destinacije obzirom da je ekstra djevičansko maslinovo ulje glavni dodatak jelima i osnovni prehrambeni proizvod Mediteranske kuhinje, a zbog svojih organoleptičkih i ljekovitih svojstva cijenjen gotovo svugdje u svijetu.

Naslovna fotografija: Pixabay

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.