Ovo su najbolji Gault & Millau chefovi Zagrebačke županije

U Vinariji Korak se održala promocija prvog gastro vodiča “Gault & Millau Zagreb i okolica 2022” u organizaciji Turističke zajednice Zagrebačke županije. Gault & Millau potiče održivi turizam u želji da restorani te mali proizvođači hrane i vina ostanu posvećeni namirnicama i jelima svoga kraja.

Gault & Millau je francuski vodič kroz restorane osnovan od strane dva kritičara Henri Gault-a i Christian Millau-a 1965. godine. Gault & Millau ocjenjuje na skali od 1 do 20, pri čemu je 20 najviša. Bodovi se dodjeljuju na temelju kvalitete hrane, uz komentare o usluzi, cijeni ili atmosferi restorana. Na temelju ove ocjene, restorani visokog ranga mogu prikazati jedan do četiri toquea.

Zagrebačka županija ima bogatu tradiciju upravo u gastronomiji jer veliki broj proizvoda ima oznaku izvornosti. Iako je sudbina svakog dobrog jela da nestane brzo nakon što je pripremljeno, specijaliteti ovog područja imaju status kulturnog dobra. Recepture i vještine prenose se s koljena na koljeno i brižno su čuvane kao dio jedinstvene lokalne baštine.

– Zahvalni smo našim ugostiteljima koji su zahvaljujući svom predanom radu upisani u vodič, a ove kuharske kapice otisnute na žutoj naljepnici, turistima su garancija provjerene kvalitete. Također Zagrebačka županija dom je crnom tartufu namirnici Bogova koju vrsni kuhari koriste i komponiraju s našom autohtonom kuhinjom. Hrana i kultura su duboko usađeni u nacionalni identitet Zagrebačke županije. Ovdje se oduvijek dobro kuha. Čak i najjednostavnija jela koja su kuhale naše bake pravi su gastronomski specijaliteti jer se pripremaju od autentičnih namirnica s obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Vrlo je važna ta jedinstvena priča “od polja do stola”. Zahvaljujem Gault & Millau što vjeruju u snagu i kvalitetu gastronomije naše županije, istaknula je direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović, te dodala kako su izuzetno ponosni što su u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba sudjelovali u pripremi svjetskog gastronomskog vodiča Gault & Millau Croatia kako bi predstavili djelić autentične gastronomske scene.

Zagrebačka županija i Grad Zagreb vrhunska su gastro destinacija s velikim bogatstvom. Kvaliteta namirnica je izuzetna, pa će se razmotriti ideja da se sljedeći vodič proširi. U njega bi se, uz restorane, uključili i OPG-ovi i vinarije.

– Gastronomska scena Zagreba i okolice posebno se razvila posljednjih godina te je grad dobio mnoštvo novih restorana s bogatom i raznovrsnom ponudom. Sigurno još neki od njih zaslužuju mjesto u vodiču, ali zbog ograničenog broja nisu mogli biti uvršteni u ovogodišnji izbor tiskanog izdanja. No, bit će predstavljeni na GM webu na kojemu je dostupan i sadržaj vodiča za cijelu Hrvatsku, a godišnje bilježi 2,5 milijuna korisnika i 6 milijuna pregleda. Tiskano izdanje Gault & Millau Croatia 2022 za Hrvatsku izlazi 5. travnja. Stoga je posebno izdanje za Zagreb i okolicu prava najava onoga što nas tada očekuje, istaknula je Ingrid Badurina Danielsson, direktorica Gault & Millaua za Hrvatsku.

U sklopu promocije dodijeljena su priznanja najboljim chefovima Zagrebačke županije.
Restoran Trajbar Team sa cheficom Vlastom Šander osvojio je 13 bodova i dva toquea. Sa 13,5 bodova i dva toquea ocijenjeni su: Restoran Mon Ami sa chefom Goranom Markom Beusom, Restoran Karlo sa chefom Karlom Navojem i Restoran Gabreku sa cheficom Anom Perić. Najveće priznanje, kao najviše ocijenjeni restoran, s ukupno 16 bodova i tri toquea otišlo je Restoranu Korak i chefu Bernardu Koraku.

– Naš restoran njeguje tradiciju i kulinarstvo ne samo kao ponudu već kao kulturu življenja i stvaranja jedinstvenih priča. Spoj naše bogate baštine i znanja rezultira autentičnim gastronomskim doživljajima koje je prepoznao Gault & Millau. Ovo priznanje je veliki poticaj našem radu i trudu. Napravili smo veliki iskorak od prošle godine i nadam se kako ćemo tako i nastaviti, rekao je chef Bernard Korak.

gault millau zagrebačka županija

Nakon petogodišnjeg prisustva u Hrvatskoj, Gault & Millau je objavio svoje prvo specijalizirano izdanje za Zagreb i okolicu. To je ujedno i najava Gault & Millau Croatia 2022 koji izlazi početkom travnja. Grad Zagreb i Zagrebačka županija tako su dobili svoje izdanje ovog prestižnog gastronomskog vodiča.

Po prvi put u povijesti objavljeno je dvojezično (hrvatsko-englesko) izdanje vodiča za čiji prijevod je zaslužna Morana Zibar. Vodič sadrži recenzije i fotografije 100 restorana, konoba, zalogajnica, POP lokala i slastičarnica Zagreba i okolice. Taj široki raspon uvrštenja ugostiteljskih objekata temelji se na GM motu “luksuz je u kvaliteti, a ne u cijeni”.

Fotografije: Turistička zajednica Zagrebačke županije

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.