Glazbom kroz kolovoz na Lošinju – otoku vitalnosti

Gosti su prepoznali sve prednosti destinacije Lošinja kao otoka vitalnosti a da je lošinjsko ljeto u znaku glazbe pokazuje i šarolik program događanja u kolovozu popraćen brojnim glazbenim izvedbama i koncertima.

Lošinjske kalice centar događanja

Ove godine lokalni i hrvatski izvođači nastupaju na drugačijim, zanimljivim lokacijama na otoku.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Kada iz luke promatrate zvonik župne crkve, čini se da je tako blizu ali kada krenete uz skalinadu – nikad kraja… e pa upravo tamo, na B(a)rdini, svoj nastup održat će poznati izvođač Ibrica Jusić (12. kolovoza). Također, ‘za kantuni’, u sporednoj malološinjskoj kalici, ispred crkvice Sv. Josipa nastupa Magic Guitar Duo (8. kolovoza), a kasnije se sele i na B(a)rdinu (29. kolovoza).

Digni pogled prema lošinjskim balkonima i uživaj u glazbi – Festival lošinjskih balkona

Lošinjski balkoni u prošlosti su bili centar događanja, a kako da vas vratimo u prošlost i otkrijemo pravo značenje  balkona u mediteranskom načinu životu nego da vam zasviramo i zapjevamo s istih. Na festivalu specifičnom po mjestu održavanja glazbenih izvedbi nastupit će brojni lokalni glazbenici i gosti. Prošećite Malim i Velim Lošinjem, zastanite i dignite pogled jer slijedi Festival lošinjskih balkona (24.-26. kolovoza).

Hrvatski izvođač Joso Butorac i Klapa Vinčace svoj će koncert održati na malološinjskom trgu (3. kolovoza), a Dan pobjede i domovinske zahvalnosti Lošinjani i njihovi gosti proslavit će uz Giuliana i Diktatore. Svoj nastup na istoj lokaciji održat će i Macaklini (10. kolovoza), Perfect Strangers (19. kolovoza) i Koma Atmosfera (22. kolovoza).

Koncert na moru – Nautički koncert

Svakako jedan od drugačijih i zanimljivijih je Nautički koncert (7. kolovoza) u uvali Engleza na otoku Koludarac na kojem Puhački orkestar Josip Kašman nastupa pred brojnom publikom koja se nalazi upravo na svojim brodicama. Morska uvala pretvara se u pozornicu!

Festival klasične glazbe još od 1976. godine – Osorske glazbene večeri

34 dana, 15 koncerata i 6 praizvedbi suvremenih hrvatskih skladatelja očekuju vas u sklopu festivala klasične glazbe koji se održava u Osoru od 1976. godine. U okrilju glazbe ovaj grad- muzej na otvorenom i ove godine postat će mjesto susreta glazbenika, skladatelja i publike. Na 47. Osorskim glazbenim večerima nastupaju:Zagrebački kvartet i Krešimir Stražanac (2. kolovoza), Dan Zhu, Radovan Vlatković i Danijel Detoni (4. kolovoza), Evgenia Epshtein, Robert Kowalski, Aleksandar Milošev, Monika Leskovar Šelednić, Eldar Saparajev, Lovre Marušić (7. i 8. kolovoza), Eva Gevorgjan (11. kolovoza), Filip Filipović i Lana Bradić (14. kolovoza), Gudački kvartet Van Kuijk (16. kolovoza) te Ansambl Antiphonus (18. kolovoza).

Također, posljednji od triju koncerata održat će se u sklopu obilježavanja 16. Dana Josipa Kašmana (26. kolovoza), a nastupit će svjetska violinistička senzacija Julian Rachlin uz svjetske glazbene zvijezde; violisticu Sarah McElravy, violončelista Borisa Andrianova i pijanista Andreya Gugnina.

Pomorska tradicija i maritimna baština otoka Lošinja te čeka – Pomorska večer 

Na malološinjskom trgu i Rivi lošinjskih kapetana slijedi Pomorska večer u sklopu koje se prikazuje pomorska tradicija, eksponati i brodice uz gastronomiju na izletničkim brodovima, kao i nastupe folklora i lokalnih klapa (17. kolovoza). U večernjim satima slijedi nastup poznate grupe Cubismo! Pomorska večer na Lošinju događanje je koje se ne propušta!

Članak se nastavlja ispod oglasa

Nastavljamo sa Zabavnim programom uz Lošinjske mažoretkinje i Puhački orkestar Josip Kašman svakog utorka te Otočnu večer uz Klapu Čikat i folklorne grupe Manfrina i Studenac svakog četvrtka u Malom Lošinju. Također na Trgu RH slijedi 10. Stolnotenisko prvenstvo Lošinja na otvorenom (13. kolovoza).

Već tradicionalno teatar Gavran dolazi na Lošinj, a ove godine s predstavom „Na kavici u podne“(2. kolovoza). Nasmijte se i uz Stand-up komediju „Bolja polovica“ Vlatka Štampara (6. kolovoza).

Kulturni i zabavni program odvija se  i na manjim otocima i mjestima. Na Susku uživamo u Susačkim glazbenim večerima (19.-21. kolovoza). Sunset Unije Festival (do 28. kolovoza) također nudi brojna događanja; dječje kreativno ekološke radionice, radionice heklanja, rubikove kocke, filmski program za djecu, čitanje priča, koncert klasične glazbe i drugo, a u galeriji Torać održat će se izložba „Srebrne kapi- tajna velikih aliga“ (3.-12. kolovoza) te koncert Dua Kumpare (13. kolovoza). U starom mlinu za masline- Torać u Ćunskom izložena će biti umjetnička izložba „Motivi lošinjskog arhipelaga“ (5.-7. kolovoza), a neizostavan je i susret Klapa u Ćunskom (6. kolovoza). U Beleju se održava Rokova, pučka fešta (16. kolovoza).

Užance, najzabavniji dio ljeta svakog manjeg mjesta – Nerezinske ljetne igre

S ciljem zabave i upoznavanja, grupe mještana i turista, prijatelja i poznanika, još od 70-ih godina započele su s natjecanjima u briškuli, sportskim igrama, klizavom stupu i slično… tradicija se nastavila sve do danas pa se tako i ove godine u Nerezinama održavaju Nerezinske ljetne igre (31. srpnja- 7. kolovoza). Posljednjeg dana užanca slijedi koncert grupe Koma Atmosfera (7. kolovoza) na trgu Studenac.

Ridimutak Beach Bar pripremio je Full Moon Celebration (12. kolovoza), a Puhački orkestar Josip Kašman nastupit će na nerezinskom trgu (11. i 25. kolovoza), nakon čega slijedi koncert Klape Bonaca (15. kolovoza).

I ove godine uživajmo u notama Klapa na pjacalu u Velom Lošinju, ispred župne crkve Sv. Antuna (18. kolovoza), nakon čega obilježavamo Veloselsku noć uz koncert grupe The Joke (23. kolovoza). U kući Betanija održat će se koncert klasične i duhovne glazbe- P.I. Čajkovski: opera Ivana Orleanska (28. kolovoza).

Fotografije: Turistička zajednica Grada Malog Lošinja

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.