Grpašćak – tvrđava s pogledom koji se ne zaboravlja

Poželite li zaista dobro vidjeti svu fascinantnu ljepotu Parka prirode Telašćica, popnite se na najviši strmac Jadrana. Tu ćete na 161 metar nadmorske visine zateći vidikovac Grpašćak, odakle puca pogled na prirodne fenomene ovoga rajskog kraja – uvalu Telašćica, slano jezero Mir i hridi Dugoga otoka koje se uzdižu do 200 metara nad morem i spuštaju u dubinu od 90 metara. A smještena neposredno iznad ovih znamenitih klifova – strmih Stena, kako Dugootočani zovu taj prirodni fenomen na južnoj strani otoka – nalazi se tvrđava Grpašćak.

Izvorni izgled tvrđave datira iz 1911. godine, kada je izgrađena kao vojna utvrda Austro-Ugarske Monarhije. Služila je kao signalna stanica i vojna osmatračnica s koje se pratila sigurnost na moru, naročito s talijanske strane. U to je doba austro-ugarska Kraljevska ratna mornarica sve austrijske utvrde u okolici Zadra koristila za osmatranje i kontrolu prilaska i sprječavanja prodora talijanske mornarice prema zadarskoj enklavi.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Za povoljnog je vremena tada bilo moguće prenijeti poruku iz Boke u Pulu za pola sata, koristeći samo semaforske signale – svijetlo ili zastavice. Uvođenjem modernijih sredstava komunikacije poput telefona i radio veze, značenja takvih stanica su se promijenila. Ipak, utvrde su ostale u funkciji osmatračnica i kasnije, pa ih je tako koristila i Kraljevska jugoslavenska mornarica, Talijani i Nijemci u 2. svjetskom ratu, te Hrvatska ratna mornarica.

Tako je i tvrđava Grpašćak godinama bila korištena kao vojna utvrda, a kroz to je vrijeme bila dorađivana, dograđivana i prolazila rekonstrukciju unutarnjih objekata. U tvrđavi će uskoro biti otvoren Interpretacijsko edukacijski centar Grpašćak koji će objediniti funkcije prijema i okrijepe posjetitelja, vidikovca, informiranja i prodaje suvenira, interpretacije i prezentacije veličanstvenih prirodnih i kulturnih vrijednosti Telašćice, te edukacije.

Bit će to jedinstven primjer prenamjene vojne utvrde u suvremeni interpretacijsko edukacijski centar, smješten na lokaciji koja oduzima dah i okružen jedinstvenom mirnom uvalom i arhipelagom koji će očarati svakog posjetitelja.

A za one koji žele znati više: danas Park prirode Telašćica obilježava ponosnih 34 godine od svog osnutka. Od srca im želimo još puno rođendana!

Foto: PP Telašćica

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.