HeadOnEast Croatia – Slavonija i Baranja

Razmišljaš o pustolovini na dohvat ruke, o neočekivanom putovanju koje počinje iza ugla, o iskustvu za kakvim mnogi tragaju tisućama kilometara i ne uspiju ga naći? Dopusti da te upoznamo s rješenjem svih putoholičarskih nedoumica! Slavonija i Baranja destinacija su koja bi i najtvrđeg Spartanca pretvorila u razigranog hedonista. Ili kako bi rekli naši stari – HeadOnEast!

Hedonist! Putnik koji uživa u životnim radostima, prirodnim ljepotama, bogatoj tradiciji i običajima, avanturama pod vedrim nebom, ugodnom razgovoru s domaćinom uz zdravicu, domaću kuhinju i s osmijehom na licu.

Slavonija i Baranja, uživancija na dohvat ruke

Slavonija i Baranja neotkriveno su odredište, istkano od spleta magičnih prirodnih ljepota i krajolika koje je kultivirao čovjek. Kameru nećete gasiti. Ovdje se nalaze neke od posljednjih netaknutih močvara Europe, nepregledna žitna polja, bogati vinogradi te stoljetne hrastove šume. Nizinu Osječko-baranjske županije omeđuju dvije velike panonske rijeke, hirovita Drava i moćni Dunav. Na jugu se ravnica izdiže prema brdima Krndije, Papuka i Dilja, dok se na sjeveru jedva primjetno prelijeva u Erdutski brijeg te Bansko brdo, poznato i kao baranjska “Planina” (s obzirom na visinu od 243 metra, nadimak ne treba čuditi).

Slavonci i Baranjci goste daruju najvrjednijim darovima – iskrenim osmijehom i rukama široko otvorenim u znak tople dobrodošlice. Dobrota i velikodušnost utkani su u svaki susret, a doživljaji započinju punom trpezom, preporukama za slobodno vrijeme i općenito savjetima o tome kako putovati regijom poput pravog hedonista. Domaćini ovdje postaju i ostaju prijatelji. Zauzvrat, gosti vrlo brzo počinju „divaniti“ o lokalnim okusima, mirisima i bojama, o šarmantno usporenom ritmu svakog pojedinačnog užitka, o začuđujućoj suigri tradicionalnog i modernog. Široka slavonska duša i baranjski šarm najveće su vrijednosti istoka Hrvatske. Iako ispunjene oazama netaknute prirode, mirnim kutcima i rustikalnim ambijentom, Slavonija i Baranja dobro su prometno povezane. Regionalno središte, Osijek, s ostatkom Hrvatske i Europom povezano je autocestom, željeznicom te zračnom lukom. Na udaljenosti od oko dva sata nalaze se i tri velike međunarodne zračne luke – u Zagrebu, Beogradu i Budimpešti. Osim toga, u Slavoniju i Baranju možete doputovati i poput pravog hedonista-avanturista – motociklom, biciklom ili brodom. Dunavski kruzeri te čak dva EuroVelo biciklistička pravca stoje vam na usluzi!

Naslovna fotografija: Logo HeadOnEast Croatia – autori: Marko Jovanovac i Ante Vekić

“Pripremajući se za Dane hrvatskog turizma u Slavoniji trebali smo osmisliti naziv programa u Tvrđi i tako smo došli do Head On East/ hedonist@slavonija/ hedonist@baranja. Riječ “hedonizam” uistinu opisuje doživljaj koji Slavonija i Baranja nude. Dobra hrana, dobro vino, pitak krajolik smješten uz velike europske rijeke, nadaleko poznato dobro gostoprimstvo, zapravo riječima hedonizam za sva čula. Nekad smo bili “daleki istok”, a danas postajemo i mentalno sve bliža destinacija koja iznenađuje ponudom svakog prvog posjetitelja,” ističe direktorica Turističke zajednice Osječko baranjske županije Ivana Jurić.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.