Hod iznad Modrog jezera koji ostavlja bez daha

Mistična i tajanstvena, Modro i Crveno jezero kod Imotskog fascinantnim strmim liticama i prelijepim bojama svojih čistih i bistrih voda plijene nezemaljskom ljepotom.

Priča o Modrom jezeru govori kako je ono duboko poput tajne, a ljudima koji su živjeli na njegovoj obali bilo je važno poput zdravlja. Kako legenda kazuje, jezerske su pećine u prošlosti naselile dobre i zle čini. Dobre čini imale su svoje dane, pa su ljudi koji bi se tih dana umivali jezerskom vodom i sami postajali dobri. Zle su pak čini htjele činiti samo zlo ljudima, pa ni djeci koja su se spuštala do vode ne bi dale da je dotaknu.

Kažu dalje da su zbog zlih čini u vodi jezera viđana svakojaka čudesa, a noću se njegovim liticama razlijegao bolan plač jezera koje nije htjelo pripadati ni jednom zlom stvoru, ni ne-stvoru.

Jedne noći, u vrijeme vladavine zlih čini, nakon strašnog huja, buke i loma, jutro je svanulo a jezera nije bilo; tek razjapljena, suha usta zemlje. Zle čini iskopale su duboke rupe u zemlji i pustile da kroz njih isteče sva srebrna jezerska voda.

Ovoga ponedjeljka iznad presušenog dna jezera prošetali su se austrijski i njemački avanturisti, poznati highlinersi. Po 700 metara dugoj specijalnoj poliesterskoj traci širokoj tek 2,5 centimetara razapetoj između istočnih i zapadnih litica jezera prohodali su 670 metara bez pada i tako srušili hrvatski rekord. Ista ekipa Nebeskih hodača 2017. godine izazvala je senzaciju prehodavši Crveno jezero, najdublje krško jezero u Europi smješteno tek kilometar i pol dalje.

Ovom adrenalinsko-pustolovnom spektaklu prelaska suhoga Modrog jezera organizacijsku potporu pružila je Turistička zajednica Imota, a samim Imoćanima bila je nadomjestak za neodigranu tradicionalnu nogometnu utakmicu na suhome dnu koja se (još!) nije održala zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta. Naime, kako Modro jezero svakih nekoliko godina periodično presuši, na njegovu se dnu zaigra jedinstvena nogometna utakmica između Vilenjaka i Vukodlaka, te se tako čuva i prenosi legenda o jezeru.

U svakom slučaju, prizori presušenog Modrog jezera u čijem je središtu čovjek, a ispod njega ambis dublji od pola kilometra, ostavlja bez daha.

Foto: TZ Imota/ Autor: Boško Ćosić

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.