Krenimo nebu pod oblake: 9 vidikovaca na obali s kojih pucaju impresivni prizori

spot_img

Znate li onaj osjećaj kad stojite okruženi čistom prirodom, gledate u svjetla grada i čini vam se da rukama možete dotaknuti oblake koji nikad nisu bili bliži, duboko udahnete svjež zrak sa visina i u trenu vjerujete da možete osvojiti svijet – e upravo takav doživljaj pružaju vidikovci.

Impresivni vidikovci – Hrvatska ih je doslovce prepuna, a mi vam izdvajamo samo neke od najljepših na našoj obali koje preporučamo posjetiti kad krenete u istraživanje mjesta tijekom godišnjeg. P.S. Poseban je doživljaj uputiti se ondje pred zalazak sunca. Romantika vam je zagarantirana, a na nekim od ovih vidikovaca dogodile su se i prosidbe.

1. Skywalk Biokovo

Zasigurno najveći i drugačiji od ostalih – vidikovac Ravna vlaška s platformom skywalk nalazi se u jugozapadnom dijelu Parka prirode Biokovo, na visini od 1228 metara nad morem.

S platoa vidikovca (cca 23×3 metra) pruža se pogled na morsku pučinu i betonsko-čeličnu platformu u obliku potkove sa zaštitnom ogradom i podnom plohom izrađenom u potpunosti od stakla. Cijela platforma prepuštena je preko ruba litice te osim što otvara pogled prema moru, omogućava i doživljaj biokovskih stijena iz ptičje perspektive.

Skywalk je kružnog oblika promjera osam i pol metara, a zajedno s ravnim dijelovima strši izvan “krute kutije” oko 11 metara. Pristup platformi je omogućen pomoću dva stubišta koja su smještena s istočne i zapadne strane od info centra, što omogućuje efikasan kružni promet posjetitelja bez stvaranja gužve. Vidikovac ima mogućnost primanja do 50 posjetitelja u isto vrijeme.

2. Crkvica i vidikovac Gospe od Anđela, Orebić

Na brdu iznad mjesta nalazi se Muzej franjevačkog samostana sa zavjetnim slikama pomoraca i njihovih obitelji. U sklopu samostana pronađite crkvicu i vidikovac Gospe od Anđela. Panorama Orebića najbolja je s tog mjesta. Naime, na brdu Sv. Ilija, na 150 metara nadmorske visine u 15. stoljeću izgrađeni su franjevački samostan i zavjetna gotičko-renesansna crkva Gospe od Anđela. Nekada su kapetani Orebić pozdravljali zvukom sirene, a franjevci su im odgovarali zvonjavom sa zvonika crkve Gospe od Anđela.

3. Tvrđava Topana, Imotski

Gradom dominira tvrđava Topana, nastala u 10. stoljeću, koja je kroz povijest imala izuzetno strateško značenje, a danas je zanimljiva posjetiteljima zbog sačuvanog izgleda i vidikovaca na grad Imotski, stadion ”’Gospin dolac” i Modro jezero. U sklopu tvrđave nalazi se i zavjetna crkvica posvećena Gospi od Anđela, zaštitnici Imotskog. U okružju zidina ljeti se odvija i nekoliko manifestacija, a ispod same tvrđave nalazi se i spomenik hrvatskim braniteljima, rad akademskog kipara Krune Bošnjaka. S Topane, spuštajući se niz 92 kamene Imotske skaline, izgrađene u 18. stoljeću, dolazimo do Imotskog trga na kojemu je i spomenik velikom pjesniku, Imoćaninu Tinu Ujeviću.

Ispod Topane je i Modro jezero, omiljeno šetalište, a u ljetnim mjesecima i glavno kupalište u Imotskom. Dubina varira pa je tako u zimi i u proljeće oko sto metara, a početkom jeseni zna i presušiti. Do njegove bistre površine vode kamene serpentine koje su sagrađene 1907. godine.

U neposrednoj blizini nalazi se i Crveno jezero, najdublje kraško jezero u Europi čija je dubina depresije 528 metara, a dubina vode doseže i više od 300 metara s dnom koje je ispod morske razine.

Ova dva jezera, osim što plijene nezemaljskom ljepotom, skrivaju i najljepše legende, a otkrijte ih U ČLANKU.

4. Osoršćica, Lošinj

Na Lošinju se nalazi više od 250 kilometara šetnica. Jedna od najatraktivnijih, koja je zapravo planinarska staza je ona koja vodi do najvišeg vrha otoka Lošinja – put prema planini Osoršćica.

Na vrh se može krenuti iz pravca Nerezina i Osora, a oni najizdržljiviji mogu krenuti iz pravca Ćunskog preko cijele transverzale. S vrha, kao nagrada Vas čeka predivan pogled na cijeli lošinjski arhipelag, obale Istre, Velebit, a pogled seže čak do Gorskog kotara, Triglava te otoka Raba, Paga i Silbe.

5. Kanjon Zrmanje

Do kanjona Zrmanje najbolje se stiže preko Jasenica (smjer Obrovac), nekoliko kilometara istočno od Maslenice. Trebat će vam desetak minuta vožnje kojom ćete stići do skretanja koje vodi do jednog od najspektakularnijih vidikovaca u Hrvatskoj. Riječ je o vidikovcu Pariževačka glavica s koje se pruža impresivni pogled na kanjon Zrmanje, nevjerojatne ljepotice.

Gdje god se okrenuli pratit će vas impresivne kulise koje su očarale i tvorca Winnetoua pa je upravo područje kanjona odabrao za lokaciju snimanja svog legendarnog filma.

Kanjon Zrmanje je zaštićen kao geomorfološki spomenik prirode. Karakterističan je po 200 metara visokim liticama koje se izdižu iznad rijeke.

6. Vidikovac na šetnici u kanalu sv. Ante

Kanal je prirodni fenomen koji oduševljava svojom čistom i izvornom ljepotom, a proteže se od Šibenskog mosta pa sve do izlaza iz Kanala sv. Ante, a ondje se nalazi i buffer zona Tvrđave sv. Nikole – spomenika pod zaštitom UNESCO-a koja je jedna od najatraktivnijih tvrđava na cijelom Jadranu.

Izdvojite dan za ovaj izlet jer jednom kad kročite putem Kanala sv. Ante, nećete se tako lako odvojiti od njega jer će vas svakim korakom navoditi na još, toliko je kutova i stazica koje zaista vrijedi istražiti stoga, dajte si vremena i prepustite se prirodi koja ga okružuje. Baš kad mislite da ste vidjeli sve ljepote, doći ćete do one najčarobnije – vidikovca.

Do ove najviše točke u kanalu vas vodi uređena staza a kad se popnete uživat ćete u pogledu na Šibenik, cijeli Kanal sv. Ante, šibenski arhipelag, Zablaće, Solaris i Tvrđavu sv. Nikole. Nakon što kreirate najljepše panoramske fotografije, zastanite, odmorite na nekoj od postavljenih klupa i samo se prepustite prirodi koja vas okružuje.

7. Vidikovac Kamenjak, Vransko jezero

Vidikovac Kamenjak se nalazi na sjevernoj strani Vranskog jezera na 283 metra nadmorske visine. Čim prođete pored info centra i kapelice, odmah vam se pruža fascinantan pogled na kornatski arhipelag, Murter, Pirovac, Pakoštane, Biograd i Drage.

P.S. Ondje preporučamo obići i kušaonicu gdje možete kušati domaće rakije, sireve i suhomesnate proizvode.

8. Plomin, Istra

Istočna obala Istre krije mnoštvo prirodnih ljepota. Vozeći se obalnom cestom zastanite na ”Vidikovcu Plomin”. Uživajte u prekrasnom pogledu na Kvarnerski zaljev okruženi cvijećem, mirisima koji će ispuniti jedinstveni doživljaj, dok je pogled prema velikom plavetnilu zaista neprocjenjiv.

Jedan je od najljepših vidikovaca u Istri s kojega možete vidjeti cijeli Kvarner, otvoreno more, otoke Cres i Lošinj, grad Rijeku, cijelu istočnu obalu Istre, planinu Velebit, Plominsku goru i na još puno toga

9. Francuska cesta, Brela

Iznad mjesta Brela pronaći ćete cestu za koju u Brelama tvrde kako predstavlja iznimni graditeljski doprinos u cestogradnji s početka 19. stoljeća, a koju je projektirao arhitekt Frane Zavoreo.

Danas je ovo poučna staza kojom često šetaju turisti željni aktivnog odmora, a uz cestu su postavljene interpretacijske table koje će vam približiti i objasniti način te svrhu građenja ove uistinu posebne i vrijedne ceste.

Razlog zbog kojega vrijedi popeti se francuskom cestom na Biokovo je veličanstven pogled. Naime ova cijela cesta je svojevrsni vidikovac s kojeg se vide Brela, Makarska rivijera i susjedni otoci. No ne zaboravite kako je ova cesta ipak planinarska staza te je za nju, iako je kvalificirana kao planinarski lagana staza, ipak potrebna primjerena obuća te šetanje u japankama nije pametna ideja.

Također, upozorit ćemo vas kako ljeti na ovoj moćnoj planini kamen isijava od visokih temperatura. Zbog toga ovo doba godine nije najbolje za posjet, preporučamo vam pričekati barem do rane jeseni, a s obzirom da se ona sve više bliži – krenite lagano planirati izlet. Neka ovaj posljednji prijedlog bude razlog zbog kojeg će nam kraj ljeta barem malo lakše pasti…

Autor naslovne fotografije: Antonio Pavela

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.