Hrvatska jedna od najboljih neotkrivenih gastro destinacija

Prema renomiranom australskom gastro portalu Chef’s Pencil Hrvatska je jedna od najboljih neotkrivenih gastro destinacija svijeta. Riječ je o izboru “Most Underrated Foodie Destination in the World” provedenom među 250 renomiranih chefova i kulinarskih stručnjaka. U izboru izdvojene su nedovoljno eksponirane gastro destinacije koje svojom gastronomskom ponudom i bogatstvom mogu stati uz bok popularnim gastro odredištima poput Francuske i Italije. Prema rezultatima ankete Hrvatska je uvrštena na četvrto mjesto, a listu predvode Filipini, Vijetnam i Meksiko. Nakon Hrvatske slijede Tajland, Peru, Australija, Jamajka, Portugal i Norveška.

Prema rezultatima ankete sastavljen je popis neotkrivenih gastro odredišta, koja nude nezaboravno gastronomsko iskustvo za sve ljubitelje dobre hrane. Hrvatska je već u nekoliko navrata prepoznata po svojoj gastronomskoj izvrsnosti. Ipak, chefovi i stručnjaci koji su sudjelovali u anketi smatrali su da naša zemlja zaslužuje dodatno međunarodno priznanje.

Hrvatska u svibnju predstavljena kao gastro destinacija

HTZ je na ovom portalu ove godine predstavio hrvatsku gastronomiju, ali i hrvatske chefove te regionalne gastro specijalitete. Kvarner je predstavio najmlađi hrvatski chef s Michelinovom zvjezdicom Deni Srdoč, koji je čitateljima podijelio recept za jelo od janjetine Heritage Lamb. Marko Gajski, chef LD Terrace u Korčuli, kojem je ove godine također dodijeljena Michelinova zvjezdica, kroz svoj originalni recept za komišku pogaču predstavio je dalmatinsku regiju. Chef Bruno Vokal iz Noela, prvog zagrebačkog restorana s Michelinovom zvjezdicom, podijelio je svoj originalni recept za dekonstruirane štrukle. Marina Gaši, chefica i vlasnica obiteljskog restorana Marina u Novigradu, okuse Istre prezentirala je putem tartara od srdela. Priču o hrvatskoj gastronomiji zaključio je Tomica Đukić, chef kuhinje hotela Osijek i službeni kuhar hrvatske nogometne reprezentacije, koji je aromatiziranim fileom crne slavonske svinje s bučom i ciklom predstavio bogate okuse Slavonije.

Podsjetimo kako je u listopadu svjetski atlas hrane, TasteAtlas objavio godišnju ljestvicu najboljih tradicionalnih jela na svijetu. Na toj ljestvici našao se i fiš paprikaš koji je proglašen jednim od 100 najpoznatijih svjetskih jela.

Izvor: Hrvatska turistička zajednica

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.