Donosimo kompletan popis hrvatskih restorana s Michelinovom zvjezdom, s oznakom Bib Gourmand i oznakom Michelin plate

Hrvatska gastro ponuda trenutno ima 7 restorana sa prestižnom MICHELINOVOM zvjezdicom koji se nalaze u Dubrovniku, Novalji, Zagrebu, Lovranu, Šibeniku, Koručuli i Rovinju. Michelin vodič je jedan od najpopularnijih u svijetu i smatra se kako je to najcjenjeniji način rangiranja za restorane i kuhinje visoke kvalitete.

Restoranima Boškinac u Novalji i LD Terrace na Korčuli dodijeljena je jedna prestižna MICHELINOVA zvjezdica, dok su Zagrebački NoelDraga di Lovrana u Lovranu, Pelegrini u Šibeniku, 360º u Dubrovniku i Monte u Rovinju uspješno zadržali svoje već prethodnih godina dodijeljene zvjezdice. “Michelin” nagrada je rijetkost i ovo je velika pohvala za našu gastronomiju jer privilegija je dobiti 1 * od strane strogih inspektora, a 3* za izuzetnu kvalitetu ima samo 85 restorana u svijetu od toga čak 26 u Francuskoj.

Također, lista s oznakom Bib Gourmand sada broji ukupno deset restorana, dok oznaku MICHELIN Plate ove godine nosi ukupno 53 restorana. Rezultat je to tajnog obilaska hrvatskih restorana od strane profesionalnih MICHELINOVIH inspektora. Popis za Hrvatsku objavljen je na stranicama MICHELINA, globalno najznačajnijeg i najpriznatijeg vodiča za restorane.

Još 1899. godine Andre Michelin objavio je prvi broj Michelinovog vodiča naziva Le Guide Michelin s ciljem da vlasnici automobila znaju gdje mogu natočiti gorivo, popraviti automobil, ali i gdje dobro pojesti i popiti. Braća Michelin su s ovim ciljem obišli cijelu zemlju te prikupili veliki broj informacija koje su unijeli u vodič. Ovim potezom stekli su kredibilitet i povjerenje, a samo par godina kasnije ovaj vodič je postao gurmanska biblija, a mjesto u njemu tiha je patnja svakog chefa i restorana vrhunske kuhinje. 

Restorani s Michelinovom zvjezdicom

1. 360⁰, Dubrovnik

2. Draga di Lovrana, Lovran

3. Monte, Rovinj

4. Pelegrini, Šibenik

5. Noel, Zagreb

6. Boškinac, Novalja

7. LD Terrace, Korčula

Bib Gourmand – znak za dobar omjer kvalitete i cijene

Nije baš zvijezda, ali definitivno nije utješna nagrada, Bib “gurman” – nazvan po Bibendumu, ljubaznom Michelin Manu i službenoj maskoti tvrtke zapravo je vrlo cijenjena ocjena koja prepoznaje restorane koji imaju visokokvalitetnu ponudu hrane po umjerenim cijenama. Umjerene cijene znače obrok od tri slijeda s predjelom, glavnim jelom i desertom, unutar fiksnog raspona cijena, koji danas iznosi 36 eura u većini europskih gradova, 40 američkih dolara u američkim gradovima, HK300 u Hong Kongu i Y5 000 u Tokiju.

1997. godine u vodiču MICHELIN prvi je put predstavljen simbol Bib Gurmana – slika Michelin Mana koji se oblizuje. Od tada je Bibendum postao omiljeni svjetionik za one koji traže kvalitetu uz razumnu cijenu.

10 Bib Gourmand restorana

MICHELIN-ov tanjur – znak za dobru hranu

U izdanju pariškog vodiča iz 2016. godine predstavljen je potpuno novi simbol L’Assiette ili The Plate koji prepoznaje restorane koji „jednostavno poslužuju dobru hranu“.

A podugačak je popis hrvatskih restorana s oznakom Michelin Plate:

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.