“Hvar presents: Made in Croatia” izložba koja predstavlja graditelje temelja hrvatskog identiteta

U povijesnom hvarskom Arsenalu, jednom od zaštitnih znakova grada Hvara, otvorena je izložba “Hvar presents: Made in Croatia”, koja na jednom mjestu predstavlja graditelje temelja hrvatskog identiteta čiji su izumi, saznanja i ideje postale dio civilizacijskih tekovina i artefakti kulturne baštine bez kojih je danas gotovo nemoguće zamisliti funkcioniranje suvremenog života.

Izložba “Hvar presents: Made in Croatia” dio je programa kojim Grad Hvar i Turistička zajednica Grada Hvara obilježavaju 155 godina organiziranog turizma u Hvaru, a svečanost otvaranja održana je na sam dan osnivanja Higijeničkog društva, prvog takvog udruženja u Europi, svojevrsne preteče turističkih zajednica koje poznajemo danas. Lječilišni turizam je te davne 1868. bio glavni motiv dolaska u Hvar, a ovom se izložbom fokus želi usmjeriti na kulturni turizam. Jer Hvar je, osim prekrasne prirode, vrhunske eno-gastronomije i vibrantne atmosfere, grad kojem je kultura sastavni dio identiteta.

Ova posebno skrojena izložba jedinstven je događaj u kojem kroz multimedijalni susret s velikanima, njihovim izumima ili umjetničkim djelima koja su ostavila trag na svjetskoj razini, dio hrvatske baštine prezentira Hvaranima i njihovim gostima. Izložba je postavljena do 20 srpnja.

Originalnost, vizionarstvo, široka primjena ideja i izuma bili su kriterij za odabir pojedinaca zastupljenih na izložbi. Jedinstveno nacionalno, znanstveno i kulturno nasljeđe predstavljeno je u kustoskoj koncepciji dr. sc. Anite Ruso Brečić.

Izumiteljstvo i umjetnost

Izložba se sastoji od ukupno 38 tema. Dio tema odnosi se na pojedince kao što su Nikola Tesla, Faust Vrančić, Doraa Maar, Slavoljub Eduard Penkala, Ivan Vučetić i Hanibal Lucić, dok se određene teme odnose na grupe ljudi (iz istog područja djelovanja) i izdvojenu kulturnu baštinu specifičnu za otok Hvar i/ili Hrvatsku.

Glavna misao vodilja izložbenog koncepta je stvaranje poveznica izumiteljske i umjetničke prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. U postavu se mogu razgledati razne umjetnine, autorski nacrti, patenti, arhivski dokumenti i video zapisi a tu su i uređaji i naprave nastale prema patentima i idejama zaslužnih pojedinaca.

Hvarski Arsenal, i sam kulturno dobro od nacionalnog značaja, ponovno postaje jedinstven izložbeni prostor i mjesto susreta, razmjene ideja, a možda nadahnuće za neke nove vizionare.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.