I ove godine biraju se najbolji suveniri “Dar iz Krka”

Suveniri s oznakom “Dar iz Krka” već dugi niz godina privlače veliku pozornost posjetitelja otoka Krka, ali ne samo njih. To i ne čudi, jer Turistička zajednica Grada Krka svojim natječajem bira najbolje ideje velikog broja autora i proizvođača, odnosno pravnih i fizičkih osoba iz cijele Hrvatske.

Turistička zajednica Grada Krka raspisala je već 11. natječaj za prijavu rješenja suvenira. Oni će, ako zadovolje propozicije natječaja, a potom i kriterije Stručnog povjerenstva, biti označeni markicom “Dar iz Krka”. Svaki autor ili proizvođač može prijaviti najviše tri rješenja, a odabrani suveniri dobit će Potvrdu o originalnosti.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Suvenir bi trebao predstavljati odraz kontinuiteta umjetničkog, kulturnog, kulturno-povijesnog ili kulturalnog nasljeđa grada i otoka Krka, odnosno prezentirati njegovu materijalnu, nematerijalnu ili prirodnu baštinu.

Prijavljeni suveniri mogu biti umjetnine i umjetnički predmeti, umjetničko-obrtnički i gastro proizvodi, odjevni i uporabni predmeti te grafički materijali i multimedija (fotografije i video materijali). Ako se radi o umjetninama, umjetničkim predmetima i umjetničko-obrtničkim proizvodima važno je da rješenja budu kvalitetne izrade sačinjena od ekološki prihvatljivih, odnosno za otočno podneblje karakterističnih materijala.

Suvenire je potrebno dostaviti u naravi, ako je potrebno u primjerenoj ambalaži. Uz njih obvezno je priložiti ispunjenu Prijavnicu koja je sastavni dio natječaja.

Autentičnost, inovativnost, maštovitost, kvaliteta izrade, originalna prezentacija – ambalaža, visoki estetski standardi, poštivanje ekoloških načela te cjelovitost u postignutoj prepoznatljivosti grada i otoka Krka neki su od kriterija za vrednovanje suvenira. Pravovremeno prispjela rješenja ocjenjivat će višečlano Stručno povjerenstvo imenovano od strane Turističke zajednice Grada Krka.

Ovogodišnji natječaj uz prethodno istaknute kriterije prednost će dati suvenirima koji na različite načine interpretiraju kulturne, kulturološke i turističke vrijednosti otoka, a posebice grada Krka, uzimajući u obzir njihovo povijesno nasljeđe, bogatstvo arhitektonske, kiparske, slikarske i arheološke baštine te posebnost njihovih prirodnih ambijenata.

Suveniri “Dar iz Krka” – naglasak na otočnoj flori

Vodeći se potonje istaknutom kategorijom, tj. percepcijom grada i otoka Krka kao nezaobilazne outdoor destinacije koja pred svoje posjetitelje postavlja atraktivne istraživačke izazove povezane s boravkom u netaknutoj prirodi, naglasak se stavlja na prihvaćanje kreativnih izazova inspiriranih bojama, mirisima (ili pak okusima) otočne flore.

Otok Krk, dakle, s obzirom na dinamičnost reljefa (uvažavajući pritom more i tirkizne uvale, slikovita jezera i lokve, guste šume i plodna polja ili kamenita, posve ogoljela visinska područja) poziva da ga se istraži, i to svim osjetilima, a jednu od važnijih sastavnica njegovog sveukupnog identiteta čini i bogata flora, inače ukupni naziv za sve biljne vrste, rodove i porodice, a kojom su se, još od početka 19. stoljeća, bavili mnogi renomirani botaničari.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Uporište za to možemo pronaći u činjenici kako je otočnom florom okupljeno oko 1.400 vrsta kopnenog bilja, odnosno gotovo polovica sveukupne flore Hrvatske. Botaničku sliku otoka sigurno prepoznatljivom čine nasadi vinove loze, revitalizirani maslinici ili sve popularnija smokva kao jedna od najvrjednijih mediteranskih voćki.

Inspirirati se, stoga, može vizualnim, taktilnim ili pak nutritivnim karakteristikama navedenih kultura. Nezaobilazno je i samoniklo, uglavnom ljekovito, bilje poput smilja, kadulje, ružmarina, ljubičice, šparoge, lovora, pelina, stolisnika ili brnistre koje otok pretvara u pravu mirisnu oazu. Njihova vrijednost, međutim, ne leži samo u aromaterapijskim svojstvima već i u načinu na koji svojim bojama i teksturama znaju oslikati krčki pejzaž. Zlatno žuta polja smilja i brnistre, purpurno cvijeće kadulje i ružmarina, snježno-bijeli stolisnik ili neobične forme divlje šparoge samo su neki od motiva koji pozivaju na promišljanje i kreiranje.

Spomenimo u kontekstu ove teme i šumu prastarih hrastova medunaca nad uvalom Čavlena. Ona čuva najmonumentalniji i najstariji otočni hrast, zatim Barbašovu lazarkinju, endemsku biljku koja raste isključivo na Krku, preciznije na području Baške ili Krčki maslačak, nedavno otkrivenu novu vrstu maslačka, još jedan hrvatski endem… No, to je tek neznatan dio flore kojom Krk obiluje i koja, uz primordijalne medije poput drva ili slame, može poslužiti kao vrelo inspiracije i kreativnosti.

Natječaj traje do 21. ožujka

S obzirom na cjelovitost prijavljenih rješenja, Stručno povjerenstvo donijet će Odluku o odabiru suvenira koji će steći pravo nošenja markice Dar iz Krka. Svi odabrani suveniri bit će predstavljeni putem posebno dizajnirane internetske platforme. Tamo će uz fotografije biti dostupne i osnovne informacije o svakom pojedinom suveniru, i to naziv, podaci o autoru ili proizvođaču te kontakt. Svi odabrani suveniri bit će predstavljeni i na tradicionalnoj, retrospektivnoj izložbi MI.22 koja se najesen priređuje u krčkoj Galeriji Decumanus.

Prijedloge rješenja suvenira s ispunjenom prijavnicom potrebno je najkasnije do 21. ožujka 2022. godine, osobno ili poštom, dostaviti na sljedeću adresu:

Turistička zajednica Grada Krka
Vela Placa 1/1
51500 Krk
s naznakom: za 11. natječaj za prijavu rješenja suvenira.

Natječaj je otvoren od od danas, 19. siječnja, zaključno do 21. ožujka 2022. godine. Više informacija možete pronaći na mrežnim stranicama Turističke zajednice Grada Krka i Grada Krka.

Fotografije: Turistička zajednica Grada Krka

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.