Iločka berba grožđa ponovno će privući brojne ljubitelje vina

Najveća i najpoznatija iločka manifestacija, prepoznatljiva u cijeloj Hrvatskoj, pa i šire, Iločka berba grožđa, ovog vikenda doživit će svoje 53. izdanje. Kulturno-zabavna, vinska, turistička i gospodarska manifestacija po prvi puta je održana 1962. godine, a proizašla je iz običaja čuvanja grožđa u vinogradima, Pudarina, kada su vinogradari boravili su svojim vinogradima u vrijeme sazrijevanja grožđa, kako bi zaštitili i sačuvali grožđe do berbe.

Iločka berba grožđa privlači zaljubljenike u vino iz cijele Hrvatske, ali i inozemstva, a središnji dio manifestacije održava se prvog vikenda u rujnu. Glavnom programu prethodile su brojna događanja, dok sam početak manifestacije čini Pudarina u vinogradima i Noć vina u starim iločkim podrumima iz 15. i 18. stoljeća.

Ove godine događanja središnjeg vikenda čini “Dječja berba grožđa”, a sutra 5. rujna, nakon otvaranja Interpretacijskog centra Ilok vrata Hrvatske u kuriji Brnjaković, uz poštivanje epidemioloških mjera uslijedit će središnji svečani program na kojem će Blanka Došen goste starogradskim pjesmama i skladbama malo vratiti u prošlost i probuditi nostalgiju za nekim minulim vremenima. Za ponudu vina tijekom cijelog subotnjeg program zadužen je Vinski klaster Srijem.

Priča o vinu, koja u biseru Srijema Iloku traje više od pola stoljeća, tako će i ove godine biti ispričana uz malo skromnije izdanje no tradicija se ipak nastavlja.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.