Četiri priče iz Dunavskog kraljevstva vina i starina

Zovu ga Dunavskim kraljevstvom vina i starina, nadaleko je poznat po svojoj gostoljubivosti, a zanimljivo je kako ima i restoran s Michelinovom preporukom. Srijemski grad Ilok, grad kraljevskih vina i najistočniji hrvatski gradić koji jednostavno morate posjetiti.

Upoznajte Ilok, grad koji ima najljepše izlaske sunca, vrhunske tramince, jednoga sveca, moćni Dunav i vinorodnu Frušku goru. Oduševit će vas njegova povijesna jezgra koju je još u 15. stoljeću utvrdio vladar Nikola Iločki. Donosimo četiri zanimljive priče o najistočnijem hrvatskom gradu, poznatoj eno-gastro oazi i atraktivnoj srijemskoj turističkoj destinaciji.

Buteljirao vina prije Bordeauxa i Burgundije

iločki podrumi
Iločke vinarije, foto: Danijel Soldo

Jeste li znali da je kneževska obitelj Odescalchi u svojim Starim podrumima u Iloku čak 200 godina prije Bordeauxa i Burgundije punila vino u posebne pakovine? Na taj način štitila je reputaciju od preprodavača koji su ga miješali s vodom ili vinom lošije kvalitete. Od davnina se vino iz Iloka cijenilo na europskim dvorovima, a upravo se iločki Traminac prije šezdesetak godina pio na krunidbi kraljice Elizabete II. Upućeni kažu da je ova kraljevska sorta upravo u Srijemskom vinogorju dala svoj maksimum. S dvadesetak vinarija na vinskoj cesti danas je Ilok nezaobilazna destinacija za sve vinoljupce koji neće propustiti obilazak Starog podruma i posjet Principovcu, nekadašnjem ladanjskom imanju Odescalchijevih u srcu vinograda.

ilok
Foto: Darko Kešnjer, izvor arhiva TZ Vukovarsko srijemske županije

Ilok ima jednog sveca

Ivan Kapistran nije rođen u Iloku, u ovom gradu proveo je samo nekoliko mjeseci života, tu je i umro 23. listopada 1465., no Iločani ga posebno vole i štuju. Rođen je u Capistranu u Italiji, bio je briljantan student prava, gradski sudac, čak i upravitelj grada. Zaredio se 1415. na blagdan sv. Franje, a dvije godine kasnije postao je svećenik i sjajan pučki propovjednik. Proputovao je većinu tadašnjih zemalja u Europi, a u Ilok ga je pozvao Nikola Iločki pod čijim je vodstvom zaustavljena osmanlijska vojska pored Beograda. Legenda kaže da je uoči te bitke Ivan Kapistran ugledao vatrenu strijelu na nebu i tog je trenutka znao da će malobrojna kršćanska vojska pobijediti Osmanlije. Nakon smrti pokopan je u iločkoj crkvi koja danas nosi njegovo ime. Nažalost njegove relikvije su nestale 1526. i nikada nisu pronađene.

///ILOK – kovnica prvog novca s hrvatskim grbom

iločka crkva, ivan kapistran
Foto: Turistička zajednica Vukovarsko-srijemske županije

Dobitnik titule Eden

S Vukovarom i Vučedolom, Ilok je nacionalni pobjednik Europske destinacije izvrsnosti koja se 2016. i 2017. dodjeljivala na temu kulturnog turizma. Zidine rimske utvrde Cucciuma, očuvana tvrđava iz 14. i 15. stoljeća – nekadašnje sjedište Nikole Iločkog, bana Hrvatske i kralja Bosne, crkva i svetište svetog Ivana Kapistrana, rijetki osmanlijski spomenici – turbe i hamam iz vremena Sulejmana Veličanstvenog, dvorac Odescalchi u kojem je danas Muzej grada Iloka s modernom postavom na tri kata i stari vinski podrum, oduševit će posjetitelje ovog mirnog srijemskog grada u kojem se najprije pojavljuje sunce na hrvatskom horizontu. Dočekati ga posebno je iskustvo.

hotel dunav ilok
Foto: Siniša Uštulica/ Izvor: HTZ

Prva Michelinova preporuka u Slavoniji i Srijemu

Vožnja čiklom ili brodom po Dunavu doživljaj je koji se ne propušta. Dunav je Iločanima sve. Ribolov, šetnja, vožnja biciklom, kupanje, tenis, staza Liska i Sultan trail… – ljubitelji aktivnog odmora jednostavno uživaju. Na obali Dunava istoimeni je hotel koji je prvi u Slavoniji dobio Michelinovu preporuku. U njemu morate kušati sjajan fiš bez kosti koji je prvi puta poslužen upravo u ovom hotelu. Iako ga sada možete dobiti i u drugim dijelovima Srijema i Slavonije, originalan recept strogo je čuvana tajna, pa ne čudi što privlači gurmane, osobito one koji ne mogu odoljeti jelima iz kotlića.

Dođite i provjerite zašto stara pjesma kaže “….divan je kićeni Srijem, lijepo je živjet u njem…”

Izvor naslovne fotografije: Design studio D, izvor: Turistička zajednica grada Iloka

Članak originalno objavljen 24. kolovoza 2020.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.