Imate li hrabrosti zakoračiti u jedan novi svijet, izaći iz svojih okvira i doživjeti pravu avanturu? Odvažite se, isplati se!

spot_img

Lutanje šumama, istraživanje tunela, starih tvornica i objekata, pad u blato, potrgana jakna, ozlijeđena koljena, smijeh, suza, zabrinutost, strah… AVANTURA! Često me znaju pitati kako ih slažem, osmišljavam, odakle mi hrabrosti za takve stvari. Na takva pitanja se samo nasmijem i priča krene sama od sebe.

avanture marko sladić
Foto: Marko Sladić

Pustolov 24/7

Da bih osmislio avanturu koju ću predstaviti zainteresiranima, domaćima ili pak strancima – koji mi dolaze doslovce iz cijeloga svijeta – neophodno je da i sam budem pustolov koji živi punim plućima 24 sata na dan. To znači cijeli dan, svaki dan, 365 dana u godini biti u šumi na nogama ili na biciklu, po suncu, žegi, kiši ili snijegu.

Za tako nešto je potrebno obuzdati strah od divljine, životinja, mraka, nepoznatih osoba… Potrebno je naučiti nositi se s padovima, udarcima, porezotinama, lošim vijestima… Kada se čovjek na to sve pripremi, “cijepi” protiv raznoraznih zgoda i nezgoda, tek tada može krenuti u konkretnu akciju.

okolica omišlja

Svako mjesto ima svoje draži pa tako i Omišalj – otkrijte ga na sasvim novi način

Dvanaesti mjesec, dvanaestoro klinaca s otoka Krka. Nakon pet sati avanture odmaramo na zidu nedaleko cilja – na starom stoljetnom putu – još uvijek okruženi šumom u zlatno-zelenim tonovima.

Značaj pripreme i opreme

Otvaram kartu, proučavam, gledam kuda ići, što raditi… Uzimam sa sobom vodu, hranu, medicinske potrepštine, digitalnu opremu, i biram hoću li pješke ili bajkom. Kada želim detaljnije istražiti teren, idem “cipelcugom”. Odlučim li se za bol, idem bajkom na “palentu”, a ako želim proći što veću udaljenost – pričam o 50, 60, 70 kilometara – uzimam električni bajk spreman za najgore moguće terene.

Oprema koja me pogoni i daje podršku jako je bitna i mora biti kvalitetna, ne smije me ostaviti na cjedilu niti u jednom trenutku, ne smije se pokvariti. A ako se to i dogodi, treba u pripremi imati plan B. I tek kada je sve spremno, krećem u akciju!

avanture marko sladić
Foto: Marko Sladić

Avanture koje se pamte

Teren je žestok jer samo takve stvari želim ljudima priuštiti – i velikima i onima koji to još nisu. Kod mene nema branja cvijeća, bobica i šetuckanja po livadi u novim Salamonkama. Na moje avanture sudionici ne dolaze “umarkirani” kao izložbene lutke, već u staroj i ofucanoj odjeći i obući.

Oni su “vojnici” koje iznimno poštujem, nisu samo broj. I od samoga starta su svjesni da će samnom tura biti drugačija, prljava, “stinky” – dakle ne tura, već AVANTURA! I znaju kako će doživjeti nešto što nigdje drugdje neće.

boost your brain, foto marko sladić, Tajne prošlih vremena, primorsko-goranska županija

Napuštene kuće, stari silosi, skladišta, ukleti hoteli i prenoćišta, tuneli, bunkeri…

Ponuda raste iz tjedna u tjedan

Hodam, provlačim se, spuštam, penjem, ulazim u blato, prelazim rijeku ili potok, osluškujem, zapisujem, fotografiram… Sve su to radnje od kojih ne bježim, štoviše potičem ih, koje me vode ka cilju, pustolovnom proizvodu koji potom dobija i svoje ime, naziv po kojem će biti prepoznatljiv.

Trenutno tako imam u ponudi više od 200 avantura diljem cijele Primorsko-goranske županije, a brojka raste iz tjedna u tjedan. Za to su trebale godine i godine istraživanja, lutanja, znoja, suza, ponekad i razočaranja.

avantura u šumi
Izvor fotografije: Marko Sladić

No sada su dio mene, a na raspolaganju su i svima dovoljno odvažnima da izađu iz zacrtanih im okvira i upuste se u istraživanje jednog drugačijeg svijeta. Realnog svijeta. Onakvog kakav on doista jest, bez uljepšavanja, bez “ružičastih naočala” na koje su se mnogi (čini mi se) prelako i bespotrebno “navukli”…

>>>Avanture by Marko Sladić<<<

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.