Svako mjesto ima svoje draži pa tako i Omišalj – otkrijte ga na sasvim novi način

Dvanaesti mjesec, dvanaestoro klinaca s otoka Krka. Nakon pet sati avanture odmaramo na zidu nedaleko cilja – na starom stoljetnom putu – još uvijek okruženi šumom u zlatno-zelenim tonovima.

avanture za djecu u omišlju
Foto: Marko Sladić

Mrak, upaljene lampice. Pitam ih: “I ekipo, kakav vam se sada čini naš Omišalj?”

Nisam dugo trebao čekati odgovor, u sav glas su uzviknuli: “Tooo Marko, najbolja avantura ikad! Doći ćemo ponovno, jedva čekamo”.

“Eto, vidite… Prije ste imali velike predrasude vezano za Omišalj, niste u njemu vidjeli ništa lijepo. Moj je cilj bio dokazati vam suprotno”, rekao sam im.

Većina ljudi kroz Omišalj uglavnom samo prođe bez zaustavljanja, bez želje da u njemu potraže nešto lijepo, baš kao ova djeca. Mjesto im je usputna destinacija prema Malinskoj, Krku ili Baški.

Nakratko stanu, svrate do shopping centra na ulazu, ponekad malo ‘zalutaju’ u labirint stoljetnih ulica staroga grada, u sebi pomisle: “Lijepo, ali nema se tu što raditi. Eh ta industrija, sve je uništila. Fuj”.

… i nastavljaju dalje prema zacrtanom cilju.

U svojem pustolovnom radu, često se susrećem upravo s ovakvim reakcijama i zato sam odlučio da ću kao pojedinac, koliko god je u mojoj moći, to probati mijenjati. Pitate se kako mi ide? Iskreno – oduševljen sam!

okolica omišlja
Foto: Marko Sladić

Kada malenima ili pak velikima priredim avanturu u ovom stoljetnom gradu ili njegovoj okolici, nastojim da to bude drugačije, posebno, jedinstveno.

Spajamo nespojivo

Mi ne beremo cvijeće, ne šetuckamo po starom gradu (to mogu i sami), ne škljocamo fotoaparatima, nismo fancy obučeni i ne molimo Boga da nam nove Salomon tenisice ostanu čiste, već grad i njegove stoljetne šumske puteve koji su svuda uokolo, živimo punim plućima.

avanture za djecu u omišlju
Foto: Marko Sladić

Istražujemo staze, popravljamo gromače, čistimo smeće, posjećujemo ljude i lokacije koje sami ne bi nikada, pomažemo starim i usamljenim ljudima, (za)prljamo se, penjemo po drveću i ponekad potrgamo odjeću, pripremamo marendu na živoj vatri, u pola noći skačemo s Mirlića u tminu, u more i još štošta drugo.

Spajamo nespojivo i zajedno stvaramo emociju, doživljaj, avanturu.

avanture za djecu u omišlju
Foto: Marko Sladić

Prošla su vremena kada su more i Sunce bili dovoljni, treba početi nuditi nešto novo. Srećom, Omišalj i okolica imaju mnogo malenih-velikih pojedinaca koji su u zadnjih nekoliko godina krenuli sa svojim mini-projektima i poslovima. Odlučili su mijenjati stvari nabolje i u tome uspijevaju!

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.