Interpretativne šetnje kroz povijest “La mula de Parenzo” oduševile sudionike

Ovoga ljeta, u sklopu Porečkog ljeta građani i turisti mogli su uživati u interpretativnim šetnjama kroz povijest, uz najpopularniju Porečanku iz pjesme “La mula de Parenzo”. Naime, riječ je o novoj ponudi koju je ove godine prvi puta organizirala Turistička zajednica grada Poreča u suradnji sa Zavičajnim muzejom Poreštine, a koja je osmišljena s namjerom popularizacije Centra za posjetitelje “La mula de Parenzo” smještenog na Trgu slobode u Poreču i istoimene neslužbene himne grada.

Tako su se, uz interpretaciju popularne glumačke družine iz pulskog Teatra Naranča, sudionici pobliže upoznali s pjesmom “La mula de Parenzo”, ali i sa zanimljivim događajima i osobama iz prošlosti Poreča unatrag stotinu i više godina. Praćeni notama pjesme na harmonici, sudionici su se u sklopu šetnje zaustavljali na raznim punktovima od Sjeverne kule, do Trga Marafor, gradske rive, Ribarskog trga i nazad do Centra “La mula de Parenzo”. O povijesti su im govorili likovi starog ribara, prodavača ribe, trgovkinje, pa čak i lik poznatog američkog pisca Ernesta Hemingwaya.

Sudionici su osim u šetnji s velikim zanimanjem razgledali postav Centra u kojem ih je dočekala “najpoznatija” Porečanka. Imali su prilike doznati tko je bila i zašto je važna za grad te druge detalje iz povijesti Poreča s početka 20. stoljeća. Na raspolaganju su im bile fotografije, infografike, stari predmeti iz tog vremena te multimedijalna interaktivna pomagala.

porečko ljeto 2023, interpretativna šetnja la mula de parenzo

“La mula de Parenzo” i u rujnu

Interpretativne šetnje održale su se više puta kroz ljeto, a sudjelovalo je oko tristotinjak što domaćih, što stranih gostiju. Legenda “La mula de Parenzo” svima je poznata, ali doživjeti je na ulicama i trgovima Poreča, brojnim je posjetiteljima otkrila detalje koje do tad nisu znali. Posjetitelji su duž cijelog itinerara, uz glazbenu pratnju na harmonici, imali priliku naučiti riječi porečke neslužbene himne i zapjevati zajedno sa svojim vodičima.

La mula de Parenzo šetnja

///Tajna poveznica Hemingwaya i neslužbene himne Poreča “La mula de Parenzo / Mlada Porečanka”

Posljednja ovogodišnja tura zakazana je u srijedu, 27. rujna 2023. s početkom u 17 sati povodom Svjetskog dana turizma. Broj sudionika je limitiran, a zbog velikog interesa iz Turističke zajednice grada Poreča pozivaju sve zainteresirane da rezerviraju svoje mjesto na vrijeme i pridruže se besplatnoj interpretativnoj šetnji kroz povijest Poreča.

porečko ljeto 2023, interpretativna šetnja la mula de parenzo

Informacije i rezervacije:

Više detalja o turama La mula de Parenzo dostupni su na stranicama Turističke zajednice grada Poreča.

Izvor fotografija: Turistička zajednica grada Poreča

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.