Volite roniti? Istra snorkeling nudi više od 20 lokacija za istraživanje podmorja

Novi turistički proizvod turističkih zajednica s područja Istre, Istra snorkeling, razveselit će sve ljubitelje morskog plavetnila. Od sada možete otkrivati tajanstveni istarski podvodni svijet te pristupiti najsugestivnijim lokacijama i uživati u njihovoj ljepoti na nov način.

Snorkeling odnosno snorklanje je istraživanje podmorja i promatranje podvodnog svijeta. Iznimno je uzbudljiv i lagan sport na moru prikladan za gotovo sve dobne skupine što ga čini idealnom ljetnom obiteljskom zabavom. Kako ljudske oči nisu prilagođene za gledanje i disanje ispod razine mora, maska i disalica obavezni su dodaci za ugodno i veselo snorklanje.

U Istra snorkeling uključeno je 17 primorskih destinacija u kojima su otkrivene posebne lokacije za snorklanje i istraživanje Jadrana. Obala i prateće mikrolokacije protekle dvije godine pomno su istražene i sondirane. Zabilježene su i njihove geomorfološke karakteristike, dubine, flora i fauna, te su bi na kraju odabrane one najživopisnije i pogodne za snorklanje.

Bogato podmorje Istre

Istarski poluotok ima izuzetno bogato podmorje, a Istra snorkeling osmišljen je upravo s ciljem očuvanja podmorja te održivog i odgovornog razvoja istarske obale.

Od pamtivijeka je more poveznica naroda i kultura. Prvi trgovački putovi na Sredozemlju prolazili su upravo uz istarsku obalu koja je najdublje usječena u europski kontinent. Morem su se otkrivale nove civilizacije, upoznavale egzotične robe i začini, ali i razmjenjivale priče i vjerovanja. More nas oduvijek hrani, mnogima je posao, ali i nepresušno vrelo inspiracije za umjetnike, pjesnike i istraživače.

Poznato je kako je obala Istre, uključujući otočiće i hridi, duga preko 500 kilometara. Na zapadnoj strani poluotoka more je nešto pliće, a obala razvedenija, dok je na istočnoj dublje s obalom koju krase visoke klisure i neobični krajobrazi zadivljujuće ljepote.

Sjeverni Jadran manje je slan od ostatka Jadranskog mora poradi dotoka slatke vode mnogih alpskih rijeka i rijeke Po. Prosječna temperatura mora zimi je 11˚C pa sezona kupanja počinje vrlo rano, a mnogi stanovnici ne prestaju se kupati tijekom cijele godine. Ljeti temperatura plićaka može doseći i preko 26°C, no uvijek se na nekom žalu može pronaći hladnije more, ovisno o dubini ili postojanju podzemnog slatkovodnog pritoka. Također, upravo je sjeverni Jadran zbog raznih specifičnih utjecaja najproduktivnije područje u cijelome Sredozemnom moru.

Od ideje do ostvarenja

Začetnica projekta, koja je aktivno sudjelovala u njegovoj implementaciji, Barbara Unković, vlasnica je obrta Underwater afair iz Pule i veliki zaljubljenik u more te strastveni ronilac već više od 30 godina. Nakon što je sondirala lokacije u istarskim destinacijama te predložila ona najzanimljivije, Unković je nacrtala karte podmorja i osmislila tekstove za sve lokacije opisujući i brojne zanimljivosti, povijesne činjenice, legende, informacije o eko sustavu i životinjskom svijetu.

U pronalasku lokacija sudjelovali su razni profesionalci, podvodni ribolovci i ronioci, dok u prikupljanju informacija i obradi lokacije svoj doprinos dali su stručnjaci, čuvari znanja iz lokalnih muzeja, raznih znanstvenih i javnih institucija.

Kako bi svima dočarali ljepotu podmorja te privukli zainteresirane do ovog vrijednog sadržaja bilo je potrebno snimiti podmorje. Tek kad se pregledaju fotografije postaje jasno koliko je naše podmorje veličanstveno, raskošno i bajkovito. Za njih je zaslužan profesionalni fotograf Anton Unković.

Posebno su za svaku snorkeling lokaciju osmišljene informativne table koje detaljno prezentiraju sadržaj na svakoj od lokacija. Atraktivne table postavljene su na nosačima koji podsjećaju na disalicu za snorklanje.

Kreiran je i poseban, specijalizirani portal koji sadrži detaljne informacije o snorkelingu, pravilima ponašanja i mjerama opreza, kao i detaljne opise svih lokacija koje prate fascinantne podvodne fotografije.

Uz navedeno, tko prakticira snorkeling može usvojiti održive prakse koje se preporučuju putem specijalizirane web stranice, a sve kako bi se smanjio svoj utjecaj na okoliš te zaštitilo podmorje. To uključuje promicanje odgovornog ponašanja pri snorklanju, provođenje smjernica za zaštitu osjetljivih ekosustava i poštivanje propisa.

Istra snorkeling – popis lokacija

Južna Istra

 • Pula (Prirodno, Havajsko)
 • Medulin (Velika Kolombarica, Mala Kolombarica, Fraškerić, Ceja jug)
 • Fažana (Rt Mede)
 • Marčana (Školjić, Krnički porat)
 • Ližnjan (Punta Uljeva)
 • Vodnjan (Martulina)

Klaster Labin

 • Labin (Girandella)
 • Kršan (Rt Mašnjak)
 • Raša (Ravni)

Klaster Rovinj

 • Rovinj (Balzamake)
 • Bale (Porto Bus)
 • Vrsar (Plić Mramori)

Poreč Riviera

 • Poreč (Pical)
 • Tar – Vabriga (Rt Zub)
 • Funtana (Bijela uvala)

Sjeverna Istra

 • Novigrad (Diga, a u pripremi je još jedna lokacija)
 • Umag (Rt Muntarol – Stella Maris)

Naše je more prekrasan resurs kojeg trebamo bolje upoznati i čuvati, jer zdravo more čini i nas zdravima. Ove predivne snorkeling lokacije su oduvijek tu i vrijeme je da našu pažnju usmjerimo na osvješćivanje njihove krhke ljepote i prijetnji kako bi ustrajali na njihovom održivom očuvanju i vrednovanju.

Kad se jednom udubite u promatranje morskog svijeta ono može biti višesatna zabava i odmak od svakodnevice te pravi odmor za dušu. Uostalom, mnogi se i boje mora jer ne znaju što je tamo, a ovako će moći vidjeti na karti kako izgleda dno, tko tamo živi, a podvodne fotografije s lokacije otkrit će tek djeličak čarolije kojeg skriva svijet upravo tog podmorja.

I na kraju, nemojmo zaboraviti da je more jedini put koji oduvijek povezuje čitav svijet. Čuvajući ovaj vrijedni resurs možemo osigurati da i naše buduće generacije mogu uživati u onome što imamo danas.

Autor fotografija: Anton Unković

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.