Izlet kraj Zagreba: Veličanstven slap Brisalo i kanjon Slapnica

Želite li se odmaknuti od gradske vreve i užurbanosti i barem nakratko predati se prirodnim ljepotama zagrebačke okolice, jedna od mogućih destinacija zasigurno je i kanjon Slapnica na području Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje. U Parku se nalazi čak pet velikih slapova, a jedan od njih je i slap Brisalo visok 15 metara.

Prirodne ljepote Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje posjetitelje često ostave bez daha. To je samo još jedan u nizu dokaza kako za lijepu turističku priču ne treba putovati daleko. Hrvatska je puna izvanrednih prizora od kojih zastaje dah, a slap Brisalo je samo jedan od njih.

Slap Brisalo nalazi se u dubokoj dolini Slapnice, koju zbog svoje dubine često znaju nazivati kanjonom. Slapnica je posebno zaštićena kao značajni krajobraz. Međutim, sam slap se ne nalazi na rijeci Slapnici nego na njenoj pritoci, Dubokom potoku, koji se samo malo niže od slapa ulijeva u Slapnicu. Slap pada s petnaestak metara visoke sedrene stijene. U podnožju slapa, koje je u obliku velikog amfiteatra, stvara se poseban ugođaj za vrijeme većih voda. U tom amfiteatru nalazi se i malo jezero koje je slap izdubio svojim erozijskim djelovanjem.

Kako smo već rekli Brisalo je jedan od pet velikih slapova koji se nalaze u Parku prirode Žumberak – Samoborsko gorje. Sopotski slap je najveći slap Žumberačke gore i jedan od najvećih u Hrvatskoj. Nalazi se na jednom od početnih krakova rijeke Kupčine. Visok je 40 metara, a sastavljen je od tri kaskade. Vranjački slap, odnosno vodopad, visok je petnaestak metara i nalazi se u Slapnici. Manje je poznat od obližnjeg slapa Brisalo. Nalazi se na potoku Vranjak koji je pritok potoka Slapnice. Cerinski vir je slap visok 10 metara.

Osobito je lijep u proljeće i kasnu jesen kad je potok bogat vodom. Zeleni vir najatraktivniji je dio doline potoka Sušice, na krajnjem zapadnom dijelu Žumberka, nalazi se kod sela Kuljaji, u blizini mjesta Radatovići. Dva kilometra nizvodno od izvora, potok Sušica je izdubio kanjon s visokim klisurama, dug oko 300 metara.

Naslovna fotografija: Screenshot Facebook Turistička zajednica Zagrebačke županije

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.