Žumberak je hit i ove sezone: Ovamo se dolazi radi uživanja i rekreacije u iskonski čistoj prirodi

Između slovenske granice na zapadu i Zagreba na istoku proteže se Žumberačka gora, čija je Sveta Gera sa 1178 metara najviši vrh kontinentalne Hrvatske. Tu se smjestila, odnosno gotovo pa skrila, skladna i osebujna mikroregija poznata pod imenom Žumberak. U njoj glavnu riječ vodi priroda – malobrojni stanovnici raspoređeni su u tek nekoliko drevnih naselja – a veći dio zaštićen je u sklopu Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje.

Ovamo se dolazi radi uživanja i rekreacije u iskonski čistoj prirodi, u bogatom biljnom i životinjskom svijetu, ali i u ostacima zanimljive povijesti. Put i odredište koje izaberete prvenstveno će ovisiti o vašim osobnim preferencijama. Jeste li više nabrijani sportski tip ili izletnik laganijeg tempa?

Žumberak posjetiteljima nudi zanimljive sadržaje

Obilazak je možda najbolje početi posjetom Eko-centru Budinjak, u istoimenom malom mjestu u središnjem dijelu Žumberka, pa odavde zakoračiti u Arheološki park Budinjak. Pretpovijesno nalazište krije mnoge zanimljivosti, a bogatu prošlost ovoga kraja upoznat ćete laganom šetnjom po poučnoj Stazi kneževa. Budinjak je tek dio Žumberačkog arheološkog puta, trase duljine 53 kilometra po kojoj su raspoređene brojne povijesne znamenitosti. Tu su misteriozni ostaci srednjovjekovnog Starog grada Tuščaka i Starog grada Žumberka ili groblja keltskog plemena Latobika u Brateljima.

Kraj Glušinje je grkokatolička župna crkva Sv. Petra i Pavla iz 17. stoljeća, podsjetnik na povijesnu činjenicu da su područje Žumberka prije gotovo 500 godina naselili uskoci, većinom grkokatoličke ispovijesti. Zato se u ovom kraju nalazi mnogo grkokatoličkih kapelica i crkvi, više nego igdje u Hrvatskoj. Žumberački uskočki muzej s prikazom života u ta stara vremena može se razgledati u mjestu Stojdraga.

Put kraljice bukve još je jedna atraktivna pješačka staza kroz netaknutu prirodu. Dužinom od 35 kilometara proteže se od Slanog Dola do Sošica. Na tom potezu ljepotom se izdvaja dolina rječice Slapnice, zaštićeni krajolik s atrakcijama kao što su Vranjački slap, slap Brisalo, špilja Zidane pećine i Draganov mlin. Kod Medven Drage, gdje se Slapnica ulijeva u Kupčinu, razgledajte kuriju obitelji Medven, sačuvano seosko imanje iz 19. stoljeća.

U mjestu Podžumberak, uz zapuštenu crkvu  sv. Nikole biskupa iz 16. stoljeća, najstariju rimokatoličku crkvu na području Žumberka, sačuvan je stari Pil srama, barokni zidani stup gdje su se kažnjavali prijestupnici. Cijeli Žumberak premrežen je označenim pješačkim i planinarskim putevima te biciklističkim stazama. Najbolje je oboružati se dobrom kartom i pronaći omiljenu rutu,. U Eko-centru Budinjak moguće je iznajmiti električni bicikl ili dogovoriti vođenu turu.

Bogata gastro ponuda

Svježi zrak i fizička aktivnost sigurno će vas fino izmoriti pa isplanirajte predah uz domaću hranu. Nadaleko su poznate žumberačke pastrve iz čistih planinskih potoka, a neći ćete ih na rječici Kupčini u uzgajalištu Ribnjaci Vrabac. I sami se možete okušati u ribolovu, a ulovljene ribe ili nosite kući ili ih na licu mjesta ispecite na roštilju. Želite li da vam domaći obrok ipak pripremi netko drugi, u Kostanjevcu vas čeka bistro Žumberački raj, također s vlastitim uzgajalištem pastrva.

U blizini je i Seosko domaćinstvo Podžumberak, koje nudi i smještaj i jela tradicionale žumberačke kuhinje. Šume Žumberačkog gorja odnedavno su se pokazale i kao nalazište crnog tartufa, koji povremeno obogaćuje ponudu izabranih zagrebačkih restorana. I sami možete sudjelovati u potrazi za tartufima javite li se domaćinstvu Lagotto’s Peak. Što se ponude smještaja tiče, bajkoviti Žumberak daleko je od masovnog turizma. Prenoćište je najbolje naći u nekom od izletišta i planinarskih domova ili se pak počastiti najmom komforne kuće za odmor.

Izvor: AroundZagreb.hr
Naslovna fotografija: Stari grad Žumberak, Turistička zajednica Zagrebačke županije

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.