Izložbom “Mi i naši gosti” započela proslava 70 godina organiziranog turizma u Novalji

Sve ono što je obilježilo organizirani turizam u Novalji u proteklih 70 godina, veliki broj gostiju i uzvanika imalo je prigodu vidjeti na sinoć otvorenoj izložbi “Mi i naši gosti”. Izložbu su otvorili gradonačelnik Novalje, Ivan Dabo i direktorica Turističke zajednice Grada Novalje, Marina Šćiran Rizner.

novalja izložba 70 godina

Na izložbi je kroz brojne fotografije, tekstove i zanimljive izloške prikazano sve ono što je obilježilo turizam u Novalji u proteklih sedam desetljeća. Počeci su bili skromni no danas je upravo turizam jedan od glavnih pokretača gospodarstva Novalje.

Novalja je postala poznata turistička destinacija za koju zna cijeli svijet, posebice mladi koji dolaze na festivale na poznatoj plaži Zrće, najpoznatijoj europskoj party destinaciji. Nije Novalja strana ni zaljubljenicima u outdoor sadržaje, a Life on Mars trail je jedna od najljepših trail staza o kojoj svi govore.

novalja izložba 70 godina

– Posebno zadovoljstvo u pripremi izložbe bilo je istraživanje samih početaka organiziranih dolazaka turista u Novalju, koji su službeno počeli 1953. godine, dolaskom prvih gostiju iz Slovenije, iako turizam u Novalji ima korijene koji sežu još dalje u prošlost, između ostaloga rekla je na svečanosti otvaranja direktorica Šćiran Rizner.

Gradonačelnik Dabo u svom je govoru naglasio kako je i sam radio u turizmu gotovo dva desetljeća, a iz djetinjstva se sjeća kako su Novaljci praktički živjeli sa svojim gostima.

novalja izložba 70 godina

– Ovom izložbom vraćamo se kroz proteklih sedamdeset godina, mnogi od nas ovdje će pronaći dio sebe i svoje prošlosti, vratiti se u ta davna vremena, ali ne trebamo se puno vraćati jer turizam se u Novalji živi, istaknuo je Dabo i najavio objavu monografije na temu 70 godina turizma u Novalji.

Na svečanom otvaranju, na kojem su se našli i turisti koji Novalju posjećuju dugi niz godina, nastupili su “pivači pisme nakanat” tradicionalne otočne glazbene forme, klapa Sol, Goran Vidas i Ivan Dabo, a održana je i gastro prezentacija “Novaljska tavula”.

novalja izložba 70 godina

TURIZAM 2030 – “The future is now”

Proslava obilježavanja 70 godina turizma u Novalji nastavlja se danas središnjim dijelom programa. Konferencija pod nazivom #TURIZAM 2030 – “The future is now” održava se u novaljskom Kulturnom centru Gozdenica.

Na konferenciji gostuju brojni stručnjaci, poduzetnici, politički dužnosnici te predstavnici obrazovnih institucija i lokalnih samouprava, a obuhvatit će brojna predavanja i rasprave na temu održivog turizma te zelene i digitalne tranzicije otoka.

novalja izložba 70 godina

///Novalja slavi 70 godina organiziranog turizma, no posjećivali su je davno i stari Rimljani

Organizatori konferencije su Grad Novalja i Turistička zajednica grada Novalje, pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Ličko-senjske županije i Hrvatske turističke zajednice.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.