Ronilački jackpot u podmorju našeg otoka: Oči u oči sa sredozemnom medvjedicom!

U moru ružnih vijesti, s vremena na vrijeme iskrsne i poneka lijepa. Tako je bilo jučer kada je Društvo za podvodne sportove (DPS) Zagreb objavilo kako je tijekom zarona kod jugozapadnog dijela otoka Korčule viđena sredozemna medvjedica.

Foto: Nacionalni park Kornati

Manja je vjerojatnost da ćete u Jadranu sresti sredozemnu medvjedicu nego osvojiti jack pot na lotu, piše Matko Pojatina iz DPS-a.

A upravo to se dogodilo Željanu Padovanu, vlasniku ronilačkog centra Diving Tri porte s Korčule – osvojio je ronilački jackpot, odnosno susreo se oči u oči sa sredozemnom medvjedicom! Nije ronio sam te postoje još dva svjedoka, iako fotografije ovog kratkog susreta nema.

Nevjerojatno iskustvo

Padovan je s grupom ronio na strmoj stijeni punoj gorgonija ispred špilje Zaklopatica. Ubzo je shvatio da će zaron biti odličan jer su sreli više ribljih vrsta. Skupina ronilaca već je tada bila zadovoljna viđenim, ispričao je.

mljet podmorje
Foto: Screenshot YouTube NP Mljet / autor videa Vedran Kunica

Vrijedi napomenuti kako je špilja Zaklopatica uvrštena među 10 najboljih ronilačkih lokacija na Jadranu.

Za kraj zarona ušli smo u Zaklopaticu kako bi napravili još jedan krug, zastali na sigurnosnom zastanku i izronili. U jednom trenutku vidio sam da je nešto zasjalo iz mraka i to mi je privuklo pažnju da gledam u tom smjeru, zna se dogoditi da u špilju uđu veliki gofovi i njih sam i očekivao, ispričao je Željan kolegi.

Uvala Rasohatica, foto: Boris Kačan

I tada se dogodio sudbonosni trenutak – pred njima se ukazala mlada, zaigrana sredozemna medvjedica!

Šok i nevjerica

Srećom nije ronio sam jer bi pomislio da mu se priviđa. Željan je rekao kako bi bio sretan da je tako nešto samo sanjao, ali da mu se ovaj susret doista dogodio, to još ne može u potpunosti vjerovati. Opisao je kako je na trenutak zastala ispred grupe ronilaca te potom odjurila prema izlazu iz špilje.

Uvala Rasohatica, foto: Boris Kačan

U tom je području sredozemna medvjedica zadnji puta viđena prije 70 godina, navodi se u objavi DPS-a. Željanova baka znala je spominjati plažu na kojoj su je viđali kad bi barkom išli u ribu. Cijelo to područje obiluje špiljama, udubinama i malim žalovima te je idealno stanište za ovu vrstu.

medvjedica
Foto: Pixabay

Zaštićena vrsta

Medvjedica spada među najugroženije sisavce na svijetu. Procjenjuje se da trenutno ima samo 600 jedinki ove vrste koje obitavaju na tri područja – u istočnom Sredozemlju, uz zapadnu obalu Afrike i na otočju Madeira.

Prvi zapis o ulovu sredozemne medvjedice u Jadranu postoji iz 1777. godine. U 17. i 18. stoljeću prisutnost medvjedice zabilježena je duž istočne obale Jadrana, od Istre do Crne Gore.

sredozemna medvjedica
Foto: Screenshot YouTube Sailing Sisu

Vrsta je prvi puta zaštićena u 20. stoljeću nakon što je primjećeno smanjenje populacije u svim područjima gdje je inače obitavala.

Trenutno je, prema Međunarodnoj uniji za očuvanje prirode (IUCN) i Crvenoj knjizi sisavaca Hrvatske, sredozemna medvjedica navedena kao regionalno izumrla u Jadranskom moru.

Naslovna fotografija: Screenshot YouTube Sailing Sisu
Izvor: DPS Zagreb / Matko Pojatina

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.