Jeste li spremni upoznati našu najveću kopnenu zvijer – medu?

Osjećate li i vi miris proljeća u zraku? Čini se kako se priroda polako budi, pa će se s njom uskoro probuditi i medo iz zimskog sna. A kad već spominjemo medvjede, imamo super prijedlog za vas: bearwatching.

Nezaboravno iskustvo promatranja i fotografiranja medvjeda – i drugih divljih životinja – u potpuno prirodirodnom okruženju možete doživjeti u Pargu u neodoljivom Gorskom kotaru. U netaknutim šumama koje su dio zaštićene Europske ekološke mreže NATURA 2000, tik uz Nacionalni park Risnjak, obitavaju sve tri velike zvijeri Starog kontinenta – vuk, ris i medvjed.

Cromedo“ posjetiteljima Gorskog kotara pruža priliku da nesmetano upoznaju medvjede u njihovom prirodnom okruženju, a da pritom sigurni i slobodni budu i medvjedi i posjetitelji. Primarno su orijentirani na promatranje medvjeda, no ne isključuju mogućnost dolaska i ostalih životinja koje obitavaju na ovom području. To može biti jelenska i srneća divljač, divlje svinje, jazavac, lisica, te mnogobrojne vrste ptica.

Facebook CroMedo – klikni za video

Pet promatračnica koje su u ponudi ujedno je i pet različitih vizija foto-lova koji su osmišljene tako da organizirano stignete na odredište i doživite nezaboravno iskustvo promatranja životinja.

Promatračnice su smještene na pomno odabranim lokacijama i pogodne su za promatranje životinja u večernjim i jutarnjim satima, bilo da se radi samo o promatranju ili pak o profesionalnom snimanju. Moderno su opremljene, udobne i sigurne za boravak više promatrača istovremeno. Toplinski su i zvučno izolirane pa vas divljač ne može osjetiti, a zbog posebnih vrsta stakala ne mogu vas niti vidjeti.

Te su promatračnice puno više od nekakvog bunkera, jer se u nekima od njih nalaze i kreveti i klime, pa tako možete – ako ste dovoljno hrabri – prespavati u srcu Gorskog kotara i pratiti život koji se odvija pred vama. Životinje se iz njih promatraju s male udaljenosti tako da je moguće snimiti fantastične fotografije.

Važno je napomenuti da u ovim promatračnicama nema mjesta galami, buci ili lupetanju po staklu, jer tako možete samo uznemiriti medvjede koji vam se približe. Iako vas oni kroz staklo ne mogu vidjeti, osjećaju da se nešto događa. Samo gledajte i prepustite se divljenju čudesnoj ljepoti Majke Prirode i njezinih bića.

Do lokacija je osiguran prijevoz terenskim vozilom, a i sama je vožnja poseban doživljaj jer se vozite po šumskom terenu gdje dijelom nisu izgrađene prometnice. Ima tu i strmina i prepreka za savladati, tako da je i putovanje do odredišta pamtljiv adrenalinski doživljaj.

Bearwatching programi nisu usmjereni samo na susrete s velikim zvijerima, već uključuju i doživljaj staništa, prepoznavanje znakova prisutnosti životinja kao i učenje o suživotu divljih životinja i lokalnih stanovnika.

Priuštite si ove godine virnuti u divljinu, biti dio tog suživota i malo bolje upoznati najveću kopnenu zvjer naše zemlje – medu. Hrvatska je među rijetkim zemljama u kojima još žive i vuk i medvjed i ris, koji su u većini zapadnoeuropskih zemalja nestali. To svjedoči o našem golemom prirodnom bogatstvu, koje valja i cijeniti i čuvati.

Naslovna fotografija: arhiva TP

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.