Želite promatrati velike zvijeri u prirodnom okruženju? CROmedo-bearwatching vam to omogućuje!

S čime se sve može podičiti Gorski kotar, a što ga izdvaja od većine destinacija u ostatku Hrvatske? Prvo što nam pada na pamet je divna priroda. A ona skriva još puno ljepota koje treba otkriti, ali i čuvati.

Turizam i bioraznolikost su u simbiotskom odnosu. Naime, turizam može dvojako utjecati na bioraznolikost – pozitivno i negativno. Svjesni smo koliko je bitno neprestano naglašavati važnost bogate bioraznolikosti. To dovodi do povećanja vrijednosti područja i otvaranja mogućnosti razvoja ekološkog turizma. No, ako povećavamo pritisak na stanište pojedine vrste, može doći do degradacije ili gubitka bioraznolikosti. To nije nešto što bi itko od nas želio.

Kvalitetniji turizam ujedno je i održiviji

Moderni turisti traže jedinstveno iskustvo i vezu s lokalnom zajednicom koju posjećuju, ali žele također znati da njihov novac doprinosi razvoju destinacije u koju dolaze. Zato danas u turističkim ponudama možemo naći informacije o ulaganju određenog postotka zarade u zaštitu prirode.

Današnji turisti vole posjećivati područja u kojima mogu vidjeti rijetke i jedinstvene divlje životinje u njihovom prirodnom staništu. Žele im biti u blizini i saznati o njima zanimljive informacije. Ovi gosti, osim toga, žele konzumirati lokalne specijalitete i odsjedati u privatnom smještaju koje dočarava život lokalnog čovjeka za razliku od bezličnih hotela. Upravo zato je kvalitetniji turizam ujedno i održiviji.

Ljudima su zanimljive razne vrste životinja i zato su one postale središnjom točkom brojnih turističkih aktivnosti temeljenih na promatranju faune. Ponovimo, ekonomske koristi od takvog turizma mogu povećati lokalnu podršku za očuvanje tih vrsta. Turizam može izravno ostvarivati prihode za rad na očuvanju prirode. Turizam koji uključuje promatranje životinja u prirodi može doprinijeti podizanju svijesti javnosti i promovirati očuvanje vrsta.

CROmedo – bearwatching

Jednog ljetnog dana 2019. godine otišla sam u sjeverni dio Gorskog kotara do mjesta Parg. Ovdje možete doživjeti nezaboravno iskustvo promatranja i fotografiranja medvjeda i drugih divljih životinja u potpuno prirodnom okruženju. U netaknutim šumama koje su dio zaštićene Europske ekološke mreže NATURA 2000 tik uz Nacionalni park Risnjak obitavaju sve tri velike zvijeri Starog kontinenta – vuk, ris i medvjed.

Do promatračnica koje su smještene na pomno odabranim lokacijama, džipom su me doveli dečki iz CROmedo- bearwatching tima. Pogodne su za promatranje životinja u večernjim i jutarnjim satima, bilo da se radi samo o promatranju ili pak o profesionalnom snimanju. Moderno su opremljene, udobne i sigurne za boravak više promatrača istovremeno. Toplinski su i zvučno izolirane pa vas divljač ne može osjetiti, a zbog posebnih vrsta stakala niti vidjeti. Životinje se promatraju na malenoj udaljenosti tako da je moguće snimiti fantastične fotografije. Svaka osmatračnica opremljena je i sanitarnim čvorom.

Do lokacija je osiguran prijevoz terenskim vozilom što je za mnoge također poseban doživljaj jer se vozite po šumskom terenu gdje dijelom nisu izgrađene prometnice. Ima tu strmina i prepreka pa se nadajte porastu adrenalina.

– Na našim osmatračnicama ne razmnožavamo niti prehranjujemo medvjede. Samo ljudima koji žele doživjeti iskustvo promatranja medvjeda omogućavamo upravo to, da vide medvjeda u prirodi, kažu nam Željko i Siniša.

Primarno su orijentirani na promatranje medvjeda, no ne isključuju mogućnost dolaska i ostalih životinja koje obitavaju na ovom području. To može biti jelenska i srneća divljač, divlje svinje, jazavac, lisica, te mnogobrojne vrste ptica. Ja sam imala sreću napraviti nekoliko lijepih fotografija ptica. Naime, nisam se zadržala dovoljno dugo da bih uspjela vidjeti nešto krupnije. Od kada sam tamo bila pa do danas, uspjeli su završiti i podzemnu promatračnicu. Pretpostavljam da je boravak u njoj još bolji doživljaj.

Gostima koji kod njih provedu tri ili više dana, jamče barem jedan dolazak divljači na promatračnicu, u suprotnome ne naplaćuju izlazak. Prilagođavaju se potrebama gostiju pa nude organizaciju i višednevni boravak sa smještajem i prehranom po principu da se svaki dan promatra na drugoj lokaciji.

Jesmo li svjesni bogatstva koje imamo?

Bear-friendly programi nisu usmjereni samo na susrete s velikim zvijerima već uključuju i doživljaj staništa, prepoznavanje znakova prisutnosti životinja kao i učenje o suživotu divljih životinja i lokalnih stanovnika.

Svi koji se bave turizmom koji uključuje velike zvijeri trebaju se pridržavati smjernica za odgovorni turizam kako bi neželjene posljedice sveli na najmanju moguću mjeru, a neizravne pozitivne posljedice na očuvanje velikih zvijeri maksimalno povećali.

Grupe posjetitelja trebaju biti male i pod stalnim nadzorom te moraju biti upoznate sa smjernicama za pravilno ponašanje u područjima u kojima žive zvijeri. Važno je jamčiti sigurnost ljudi i životinja kako bi posjet za sve bio uspješan. Zadovoljstvo posjetitelja rezultirat će njihovim ponovnim posjetom ili prenošenjem lijepe riječi znancima.

Većina turista zainteresiranih za ovu vrstu putovanja dolazi sa sjevera i zapada Europe, srednjih su godina i dobro situirani. Uglavnom dolaze na tjedan (a i manje) dana, ali spremni su potrošiti stotine eura dnevno. Putuju u malim skupinama i ekološki su vrlo osvješteni. Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja u Europi koja je stanište smeđeg medvjeda, vuka, risa i brojnih ptica. Osim toga, planinarenje, biciklizam ili šetnja prirodom također su vrlo tražene aktivnosti Europljana.

Iskustva iz Slovenije

Na krajnjem jugu Slovenije, na granici s Gorskim kotarom, smještena je Loška dolina. Okružena je prostranim šumama Notranjske koje su najveće nenaseljeno šumsko područje u srednjoj Europi. No, ovo stanište brojnih životinjskih vrsta, udaljeno je samo sat vremena vožnje od Ljubljane.

Pod pokroviteljstvom Javnog zavoda Snežnik djeluje Turističko informativni centar (TIC) Lož koji je osmislio prve programe promatranja smeđeg medvjeda u njegovom prirodnom okruženju još 2013. godine. Programi su nastali iz mogućnosti dizajniranja turističkog proizvoda koji proizlazi iz bogatih i raznolikih prirodnih obilježja Loške doline. Uključeni su svi elementi održivog razvoja turizma, a istodobno se promiče obziran odnos prema prirodi. Posebno se pazi na zaštitu i očuvanje smeđeg medvjeda u njegovom prirodnom okruženju.

TIC Lož je s ovom ponudom na slovenskom turističkom tržištu nastupio prvi. Ciljna skupina kojoj su programi promatranja medvjeda namijenjeni prvenstveno su pojedinci i manje grupe ljubitelja prirode. Centar je preuzeo ulogu informativnog centra koji organizira promatranje životinja, a gostima nudi i druge informacije vezane za prisutnost smeđeg medvjeda u Sloveniji. To je postalo primjer dobre prakse u razvoju ovakvog održivog proizvoda

Putem drugih stručnih institucija i projekata predstavljamo program stranim stručnjacima, a s našim iskustvima pomažemo drugim pružateljima usluga u razvoju sličnih proizvoda, doznajemo iz Turističko informativnog centra Lož.

Svi njihovi programi temelje se na principima suživota čovjeka sa smeđim medvjedom za što su i dobili oznaku ‘ljubazan prema medvjedu’. Dio prihoda od aktivnosti namijenjen je očuvanju smeđeg medvjeda i njegovog okoliša kao i promicanju pozitivnog stava lokalnog stanovništva prema ovoj fantastičnoj životinji.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.