Jeste li znali da postoji i Baranjska golubica?

Vjerojatno većina nije čula za nju, no zapravo uistinu postoji i Baranjska golubica i ona je prema nalazima stara 3000 godina!

– Baranjska golubica pronađena je 1902. godine na desnoj obali Dunava kod Batine. Arheološka istraživanja potvrđuju da potječe iz X. stoljeća prije Krista. Predstavlja bogatu arheološku baštinu Baranje, a ujedno simbolizira brojne narode koji su naseljavali Baranju tijekom povijesti, pojasnila nam je Renata Forjan iz Turističkog ureda Bilje koja nas je i upoznala sa pričom o Baranjskoj golubici.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Ova priča zanimljiva je i predstavlja nam Baranju u novom svijetlu kroz njenu bogatu povijest i kulturu. Slavonija i Baranja pričaju mnoštvo priča i iako su možda najprivlačnije za turiste priče o vinu i vrhunskoj gatsronomskoj ponudi, ovaj kraj na Europskoj razini poznat je i po bogatoj povijesti koja je vidljiva kroz arheološka istraživanja po kojima je pak najpoznatije Vinkovačko područje.

– Svaki od brojnih naroda koji su živjeli i žive na ovom području, donio je sa sobom svoju kulturu i baštinu, a land art instalacija na ulazu u Bilje predstavlja i podsjeća na suživot u multikulturalnosti. Razdoblje u kojemu je pronađena baranjska golubica je razdoblje halštatske kulture kada u Baranji žive Iliri koji goluba štuju kao svetu pticu, priča nam Renata Forjan dodajući kako se ova priča istražuje i dalje.

Bela Lefler je osoba koja je pronašla golubicu i predao ju je u Gradski muzej u Sombor gdje se izvornik i danas nalazi. Visina golubice je 10,5 cm izrađena je od pečene gline, grafitno je sive boje.

Nažalost nemamo podataka postoji li replika negdje u hrvatskim muzejima. No zanimljivo je kako su u turističkom uredu u Bilju na naš poziv na slanje priča odmah reagirali sa svojom golubicom. I dok hrvatska javnost na pojam golubice odmah pomisli na onu vukovarsku, baranjska se tek mora brendirati. No ona je već vidljiva na ulazu u Bilje zahvaljujući land art instalaciji.

Ako vas put nanese u Baranju sjetite se ove priče i pođite pronaći više informacija o Baranjskoj golubici.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.