Jeste probali Cukerančić – najslađi suvenir Istre?

U prekrasnom ambijentu Kaštela Pazin predstavljeno je promotivno pakiranje „Pazinskog cukerančića“, jedine istarske slastice uvrštene na Listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske. Jedinstveno pakiranje ovog tradicionalnog deserta izrađeno je u svrhu promocije kulturne i gastronomske ponude središnje Istre te daljnjeg brendiranja i jačanja prepoznatljivosti „Pazinskog cukerančića“ kao autentičnog proizvoda ovog kraja.

Cukerančić je tradicionalna istarska slastica. Najčešće se vezuje uz vjenčanja, ali prisutna je i na ostalim obiteljskim slavljima poput krštenja, pričesti i krizmi. Postoje određene razlike u recepturi i načinu izrade cukerančića diljem Istre. Tako se na području Pazina ili središnje Istre ističu osobine koje opravdaju naziv “Pazinski”.

Članak se nastavlja ispod oglasa

U pripremi “Pazinskih cukerančića” tradicionalno se koristi amonijak (umjesto praška za pecivo ili sode bikarbone). Pečene cukerančiće umače se u vino i to naravno malvaziju te u krupni šećer. U ostalim dijelovima Istre, cukerančići se ponegdje umaču u rakiju i šećer u prahu. Pazinski cukerančići mogu se prepoznati po svom karakterističnom, razgranatom obliku.


Ovo je samo jedna u nizu aktivnosti kojom LAG-a „Središnja Istra“, kao nositelj projekta zaštite „Pazinskog cukerančića“, nastoji očuvati vrijednu tradiciju izrade cukerančića te ga dodatno valorizirati u gastronomskom, ali i turističkom smislu.

Pakiranje u tri varijante – maloj za jedan cukerančić, srednjoj za njih pet, te velikoj za 15 cukerančića, osmišljeno je u suradnji s dizajnericom Tinom Erman Popović. Posebna se pažnja posvetila  kvaliteti kutija i njihovoj prilagodbi transportu, kako bi se očuvala jedinstvena forma cukerančića, ali i svi njegovi dragocjeni okusi i mirisi. Unutar pakiranja nalaze se i informativni letci s recepturom na hrvatskom i engleskom jeziku.

Fotografije: LAG Središnja Istra

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.