Jubilarni 10. Koncert s prozora Gimnazije: Više od 150 glazbenika u božićnom koncertu kakav nema nitko u Hrvatskoj, a ni šire!

Ono što imaju samo Vinkovci i apsolutno nitko drugi je koncert orkestra i zbora Glazbene škole Josipa Runjanina Vinkovci – Božićni koncert s prozora gimnazije. Ovaj jedinstveni koncert koji je najposjećeniji sadržaj Adventa grada na Bosutu ove godine obilježava prvi veliki jubilej, a najavljen je za 17. prosinca u 19 sati.

Photo by Lokka

Desetu godinu zaredom mladi glazbenici svojom izvedbom donose gotovo anđeoski osjećaj Božića, a gradu na Bosutu u vrijeme Adventa podare štih velike svjetske metropole.

Božićni koncert s prozora gimnazije koji je atraktivan izvedbom i vizualno vrlo dojmljiv rezultat je uspješne suradnje škole, roditelja, učenika i profesora, bez koje ga ne bi bilo moguće realizirati. Radi se o projektu koji se studiozno priprema mjesecima unaprijed, i svake je godine sve ambiciozniji.

Program svake godine sve bogatiji, a i ove godine preko 150 sudionika

I nije to nikakav prigodni koncertić, nego pravi, pravcati grandiozni koncert u kojem je prošle godine sudjelovalo više od 150 izvođača, sadašnjih i bivših učenika te njihovih profesora koji istovremeno sudjeluju, dirigiraju i rade aranžmane. Božićni repertoar pripremalo je pet dirigenata, a maestro je bio profesor tambure Tomislav Majačić.

I ove godine kroz mješoviti orkestar i zborove glazbene škole te bivše i sadašnje učenike na prozorima Gimnazije očekuje se preko 150 sudionika pod dirigentskom palicom maestra Daria Glavaša. Ovaj grandiozan koncert, koji Vinkovčani nestrpljivo iščekuju, najznačajniji je i najposebniji sadržaj Adventa u Vinkovcima.

Vinkovci su s pravom ponosni na svoju Glazbenu školu koja objedinjuje glazbeni vrtić, osnovnu i srednju glazbenu školu, no ponosni su i na svog znamenitog sugrađanina Josipa Runjanina čije ime škola nosi. Josip Runjanin, rođeni Vinkovčanin, bio je hrvatski skladatelj i časnik u austrougarskoj vojsci, a uglazbio je pjesmu Antuna Mihanovića Horvatska domovina koja je 1891. godine proglašena hrvatskom himnom pod naslovom Lijepa naša domovino.

Mladi glazbenici koji stasaju pod vodstvom profesora Glazbene škole Josipa Runjanina Božićnim koncertom s prozora gimnazije – ali i drugim jedinstvenim glazbenim projektima kojima obogaćuju grad – pronose glas o školi, ali i na najbolji mogući način čuvaju uspomenu na Runjanina, te održavaju status Vinkovaca kao grada glazbe.

Zanimljivo je kako su ovaj vinkovački božićni koncert neki pokušali kopirati, no nisu proniknuli u tajnu kako ga uspješno organizirati, pa Božićni koncert s prozora gimnazije i dalje ostaje čarobna posebnost vinkovačkog Adventa.

Photo by Lokka

Foto: Photo by Lokka, izvor: Glazbena škola Josipa Runjanina Vinkovci

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.