Tradicionalni Uskršnji doručak po 21. puta održat će se na glavnom gradskom trgu – Trgu bazilike u Novalji na otoku Pagu.
Za svoje prve ovogodišnje goste na Uskrsni ponedjeljak, 10. travnja 2023. godine od 11 sati na Trgu Bazilike Novaljci priređuju bogatu gastronomsku lepezu otočnih domaćih jela, posebice onih koji se već tradicionalno za uskrsno vrijeme nalaze na novaljskom blagdanskom stolu.
Eugen Rebernišak ©Visitnovalja
Pivat će se pisme nakanat
Upijajući proljetne zrake sunca, posjetitelji će moći degustirati paški sir, šunku, štrudlu i pitu od skute, pogače i druge slastice uz tradicionalni sajam domaćih proizvoda. Osim gastro poslastice tu će biti i ona glazbena uz koncert klape Sol te nastup folklorne skupine Naški, a za dobru zabavu tu su i pivači pisme nakanat kao posebna turistička atrakcija otoka Paga.
Naime, u Novalji i njenim naseljima ovo se pjevanje naziva pivanje nakanat. Radi se o izvornom starinskom pjevanju koje se sačuvalo do danas i koje žitelje otoka povezuje generacijama. Ovi drevni napjevi imali su samo nekoliko tonova, bez naglih i velikih skokova. Pjevalo se po ulicama, domovima, u polju, na moru… Autori stihova su otočki pučki pjesnici, ali ponekad bi i sami izvođači izmislili („zmundukali“) stihove.
Eugen Rebernišak ©Visitnovalja
Omiljena slastica uskršnjeg stola u Novalji je Štrudel od skute, a ako niste te sreće da posjetite Novalju i uživate u doručku uz sunce i more novaljske rive donosimo vam recept da ovu ukusnu deliciju pokušate napraviti kod kuće.
Eugen Rebernišak ©Visitnovalja
Novaljski štrudel od skute
Vrijeme je od skute na otoku Pagu a od njezine savršene teksture u Novalji se rade najfinije slatke delicije. Usmena predaja tradicije dobila je i svoj pisani zapis u knjižici recepata “Ca, Ča, Što se nekad kuhalo na Pagu.” Ova slastica dio je tradicionalnog uskrsnog doručka.
SASTOJCI ZA TIJESTO:
- 4 žlice margarina, maslaca ili masti
- 4 žlice šećera
- 3 jaja
- 1 žumanjak
- 1 žličica vanilin šećera1 prašak za pecivo
- 3 šalice glatkog brašna
- 1 žlica kvasca (suhog ili svježeg)
- 1 šalica mlijeka
- 1 žličica naribane korice limuna
- 2 žlice šećera u prahu
ZA NADJEV:
- 1 skuta
- 2 jaja
- 2 žličice vanilin šećera
- Naribana korica jednog limuna
- Sok 1 limuna
- 4 žlice šećera
- 2-3 žlice kakaa (po želji)
Eugen Rebernišak ©Visitnovalja
Postupak pripreme:
TIJESTO:
U toplo mlijeko dodati kvasac i malo šećera te pustiti da se kvasac uzdigne.
Od brašna, margarina, šećera, jaja, žumanjka, vanilin šećera, praška za pecivo, korice limuna i kvasca zamijesiti tijesto i pustiti ga da se uzdigne.
Tijesto se razvalja na pobrašnjenoj površni, premaže se nadjevom i zamota u savijaču. Pripremljena se savijača stavi u namašćen kalup uljem ili margarinom te pusti dizati dvadesetak minuta na toplom mjestu. Zatim se stavi u srednje vruću pećnicu. Peče se 45-60 minuta ovisno o veličini. Prije posluživanja posipa se šećerom u prahu.
NADJEV:
Od skute, jaja, vanilin šećera, korice limuna, soka od limuna i šećera izradi se nadjev. Po želji se u nadjev može staviti i 2-3 žlice kakaa.
Naslovna fotografija: Eugen Rebernišak