Klimatske promjene: U tijeku je jedna od najranijih berbi grožđa u povijesti vinogradarstva na Plešivici!

U tijeku je jedna od najranijih berbi grožđa u povijesti vinogradarstva na Plešivici. U većini tamošnjih vinograda berba je počela u danima oko blagdana Velike Gospe. Najveći broj vinogradara prvo bere grožđe namijenjeno proizvodnji pjenušaca. Vinogradari su zadovoljni količinom i kvalitetom grožđa, pa se nadaju da će i ovogodišnja vina biti izvrsna.

Foto: Ante Gudelj

– Naši zapisi ne bilježe ovako ranu berbu. Klimatske su promjene ubrzale sazrijevanje grožđa. Zahvaljujući tome grožđe ima predivne šećere i kiseline. Problem su visoke temperature zbog čega u podrum dolaze zagrijani moštovi. Unatoč tome vjerujem da ćemo ove godine uspjeti napraviti jako dobre pjenušce. Prvo se bralo grožđe sorti chardonnay i crni pinot koje nam čine osnove za proizvodnju pjenušaca. Tu je i nešto starih sorti koje upotrebljavamo radi svježine pjenušaca, kazao je Drago Kurtalj iz vinarije Kurtalj.

Drago Kurtalj, vinarija Kurtalj Plešivica
Foto: Ante Gudelj

Plešivički vinari slažu se da im je ova godina išla na ruku. U proljeće je vinovoj lozi odgovarala količina kiše, a tijekom ljeta sunčano vrijeme.

– Naši su vinogradi smješteni na vrhu Plešivice gdje ima mnogo sunca, pa smo navikli na ranije berbe, pogotovo kad su u pitanju sorte grožđa za pjenušce. S berbom smo krenuli dva dana uoči Velike Gospe – na isti dan kao i 2017. godine. Uzgajamo internacionalne i domaće sorte grožđa. Portugizac koristimo za rosé i crni pjenušac, a müller-thurgau i chardonnay za bijele pjenušce. Pjenušci će biti izvrsni zbog optimalnih kiselina u grožđu, a zahvaljujući kvaliteti grožđa zadržat će sortne karakteristike, rekao je Krešimir Ivančić iz vinarije Griffin.

Krešimir Ivančić, vinarija Griffin Plešivica
Foto: Ante Gudelj

Plešivički vinari posebno su sretni zbog činjenice da se ove godine nisu morali boriti s bolestima vinove loze.

– Po svim parametrima nama će ovo biti jedna od boljih berbi. Grožđe je zdravo. Što se tiče tretiranja vinograda i prskanja vinove loze, ove smo godine imali najmanje intervencija. U našim vinogradima prvo za vino beremo dio sivog pinota, a za rosé pjenušac grožđe crnog pinota i ono nekih starih sorti. Kao vinar ne mogu si dopustiti imati loše vino, no od ovogodišnje berbe moći ćemo stvoriti i izvrsna vina,napominje Franjo Kolarić iz vinarije Coletti.

Franjo Kolarić, vinarija Coletti Plešivica
Foto: Ante Gudelj

Pjenušce plešivičkih vinara kušajte na 3.BregFestu

Vinogradari s Plešivice procjenjuju da će glavninu berbe grožđa obaviti do sredine rujna. Vesele se poslu koji im nakon toga predstoji – onome u vinskim podrumima. Ne skrivaju uzbuđenje s kojim će pratiti kako se mošt pretvara u vino, te sve ostale korake koji prethode buteljiranju vina. Nadaju se da će finalni proizvod biti jednako dobar kao grožđe od kojeg nastaje.

Pjenušce plešivičkih vinara od grožđa iz prethodnih godina Zagrepčani i njihovi gosti moći će kušati na 3. BregFestu, festivalu vina Bregovite Hrvatske koji će se održati u zagrebačkoj Laubi u petak 25. listopada 2024. godine.

Plešivica je jedno od pet vinogorja Središnje bregovite Hrvatske. U toj su vinskoj regiji smještena i vinogorja Zagorja i Međimurja, Prigorja i Bilogore, Pokuplja te Moslavine. Središnja bregovita Hrvatska jedna je od četiriju hrvatskih vinskih regija, a udruga Bregovita Hrvatska je regionalna organizacija vinara i vinogradara za tu vinsku regiju.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.