Klub prijatelja Krke: Poklonite sebi i svojim najbližima uživanje u Nacionalnom parku Krka tijekom cijele godine

Volite li prirodu, onda je sigurno da ćete obožavati i Nacionalni park Krka. A posebno kad saznate za mogućnost učlanjenja u Klub prijatelja Krke.

Radi se o članstvo koje vrijedi godinu dana od dana kupnje, a dostupno je svim posjetiteljima – domaćima i stranima – po cijeni od 200 kn za odrasle i 90 kn za djecu od sedam do osamnaest godina u pratnji roditelja. Posebna se pogodnost nudi žiteljima Šibensko-kninske županije, koji ostvaruju popust u visini od 50%.

Svi prijatelji Krke u razdoblju članstva mogu neograničeno puta ući u NP „Krka“, a učlaniti se može na svim recepcijama (osim recepcije Burnum) i ispostavama JU „NP Krka“ uz predočenje osobne iskaznice.

Jeste li znali kako u jednoj godini sunce obasjava veličanstvenost Nacionalnog parka Krka u prosjeku 2.500 sati.

Nacionalni Park Krka je cjelogodišnja destinacija, idealno za vikende pune doživljaja tijekom cijele godine. Bilo da se radi o biciklističkim i pješačkim stazma ili obitelji s djecom, iskoristite svaku zraku sunca i tijekom članstva obiđite čak 109 kvadratnih kilometara ljepote.

Preko 20 pješačkih staza zove na istraživanje

Sve ono što niste znali – a možda ni slutili – o tajnama Parka, najbolje se može upoznati šetnjom njegovim poučno-pješačkim stazama. Staze su opremljene edukativnim tablama s informacijama o biljnom i životinjskom svijetu Parka, ali i o brojnim kulturnim i povijesnim znamenitostima na njegovu području.

Staza u duljini od gotovo 6 kilometara povest će vas iz smjera Kistanja do srednjovjekovne utvrde Trošenj. Utvrda je smještena na desnoj obali Krke, nasuprot utvrdi Nečven, a sagradila ju je velikaška obitelj Šubić u 15. stoljeću zbog nadzora nad strateški važnim mostom preko rijeke. Iznikla kamenom iz kamena, ova drevna utvrda stoji na 243 metra visine, a legenda kazuje da joj je pod kulom zakopan banski mač.

Jedna od kraćih staza – Rimski put – povest će vas drevnim putom koji su koristila ilirska plemena i rimski vojnici. Staza potječe još iz prapovijesnih vremena, kada se u Puljanima na lijevoj obali Krke, nalazila ilirska gradina, koja je bila prometno povezana ne samo s istočnim dijelom prostora koji je nadzirala, već i sa zapadnim koji se prostire desnom obalom rijeke. Po dolasku Rimljana, vrsnih graditelja cesta, ta je komunikacija dobila još veću važnost – put su uredili tako da je bio jedan od važnijih veza između lijeve i desne obale Krke, odnosno između rimskog vojnog logora u Burnumu i pretpovijesne gradine, koja je nastavila živjeti i u antičkom razdoblju. Poveznica među obalama bio je drveni most, čiji su ostaci pronađeni u podnožju Manojlovačkog slapa.

Osim ovih opisanih, u Nacionalnom parku Krka vam na raspolaganju stoji još dvadesetak staza, u ukupnoj dužini od 47 kilometara, koje su dužinom i zahtjevnošću prilagođene svim dobnim skupinama i razinama tjelesna spreme, i svaka će vas povesti kroz predjele koji ljepotom oduzimaju dah i ispričati vam mnoge fascinantne priče. Više o stazama otkrijte OVDJE.

Raj za bicikliste: U NP Krka čeka vas 388 kilometara biciklističkih ruta

Ako ovu zelenu oazu dalmatinskog krša poželite doživjeti na dva kotača, ovdje vas čeka čak 388 kilometara biciklističkih ruta. Brdski biciklizam, trekking ili cestovni biciklizam – na vama je da odaberete i krenete na vožnju koja se ne zaboravlja.

Biciklističke rute kroz Park formirane su kao kružne, pa će vas vratiti na početnu točku a da se pri tome ne vraćate istim putom. Na nekim lokacijama staze presijecaju jedna drugu ili idu paralelno, a sve će vas – bez iznimke – provesti krajolikom koji se pamti.

Tri su početne i ishodišne točke svih ruta – ispostava JU „NP Krka“ u Skradinu, posjetiteljski centar u Laškovici i Eko kampus „Krka“ u Puljanima. Ukupno je dvanaest biciklističkih ruta, od toga tri brdsko-biciklističke, tri cestovne i šest Track ruta za ugodnu obiteljsku vožnju. Na svima je postavljena propisana cikloturistička signalizacija, a posjetiteljima su dostupne i brošure s detaljnim opisom, fotografijama, kartama i GPS koordinatama ruta koje možete pronaći OVDJE.

Završite li vožnju u Puljanima, svakako posjetite Eko kampus „Krka“, interpretacijsko-edukacijsko i volontersko središte namijenjeno učenicima, studentima, volonterima, znanstvenicima i istraživačima, ali i svim istinskim zaljubljenicima u prirodu koji žele detaljno upoznati prirodne vrijednosti i bogatu kulturno-povijesnu baštinu Parka.

Ovaj je kampus pravi mali grad koji će vam predstaviti najbolje od povijesti i prirode ovoga kraja, ali i njegovih ljudi. Tu se možete uputiti na putovanje u daleku povijest uživajući u razgledanju arheološke zbirke predmeta pronađenih u arheološkim iskapanjima, ili otkriti prirodoslovnu zbirku u Hramu prirode koja će oduševiti svakog zaljubljenika u sva čuda koja priroda nosi.

Izlet bordom za obitelji s djecom

Uz kopnene lokalitete i atrakcije, pješačke staze i biciklističke rute, u ponudi Nacionalnog parka Krka su i atraktivni izleti brodom.

Odlučite li se za takav izlet, zaplovit ćete fascinantnim rutama koje spajaju krš, vodu u svoj njezinoj ljepoti i smaragdno zelenilo s nekim od najvrjednijih bisera Parka – čudesnim otočićem Visovcem i franjevačkim samostanom koji na Bijeloj stijeni obitava već stoljećima, vodenicama koje svjedoče o tradiciji koje više nema i zagonetnom Oziđanom pećinom koja priča priču o tajnovitoj prapovijesti i ljudima koji su bili dio nje.

Sve što vas zanima o izletima brodom možete pronaći OVDJE.

Poklonite članstvo svojim najbližima: Klub prijatelja Krke

A možda najljepše od svega je što ovaj dar ljepote možete pokloniti i nekome drugom. Javna ustanova “Nacionalni park Krka” omogućila je kupnju poklon-bona koji se može zamijeniti za člansku iskaznicu Kluba prijatelja Krke, a vi ga možete darovati onima koje volite kako bi s njima podijelili svoje iskustvo i potaknuli ih na boravak u prirodi.

Poklon-bon može se kupiti na svim recepcijama Nacionalnog parka Krka, a sretnik kojeg ste odabrali moći će ga zamijeniti za jednogodišnje članstvo u Klubu prijatelja Krke.

Poklonite članstvo mami, prijatelju, susjedu ili gostu koji godinama vjerno dolazi u Lijepu našu, jer takav dar otkrivanja ovog magičnog kutka teško se zaboravlja!

Info, foto: JU NP Krka

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.