Kolanjsko blato – ornitološki rezervat na mjesečevom otoku

Kolanjsko blato – Rogoza je jedna od posebno zanimljivih destinacija otoka Paga koja se nalazi u mjestu Kolan tik uz najpopularniju destinaciju Paga, popularnu Novalju. Između golih kamenih stijena i pogleda na vrhove Velebita nalazi se pitoma udolina koja podsjeća na Liku. Polja, trava, pašnjaci i jezera puna života. Zanimljivo je kako je Kolanjsko blato zapravo nastalo u doba pleistocena odnosno prije 13.000 godina. Ovaj ornitološki rezervat zaštićen je od 1988. godine i omiljena je destinacija za birdwatching.

Oaza zelenila površine 172,21 hektar privlači zaljubljenike u prirodu u sva godišnja doba. Ovo područje zimi i u proljeće je puno vode, dok ljeti voda nestaje. Dom je mnogobrojnim vrstama ptica, zabilježeno je čak 163 ptičje vrste od čega 66 ptica gnjezdarica. Kolanjsko blato za neke vrste predstavlja gnjezdilište, za druge odmaralište i hranilište tijekom selidbe, a mnoge ovdje i zimuju. U proljeće dok su okolne livade poplavljene, na njima se odmaraju i hrane razne čaplje, blistavi ibis, a naročito ćurlini za koje je ovo posebno važno područje. U tršćaku jezera gnijezde se veliki trstenjak i trstenjak cvrkutić, svilorepa, čapljica voljak, kokošica, mali gnjurac, mlakuša razne vrste ševa i mnoge druge. Ugroženi morski kulik, gnjezdarica paških solana na blatu je redoviti gost, a male čigre koje se gnijezde u blizini redovito dolijeću loviti ribice gambuzije.

Kolanjsko blato posjetili smo u proljeće i uvjerili se kako je ova mediteranska močvara čija je karakteristika boćata voda i močvarna vegetacija, uistinu prepuna života. Posebno je zanimljiv pogled na plažu s bijelim kamenčićima i modro more s jedne strane te na samo par metara na močvaru i zelenilo s druge strane. Prizor koji ćete naći rijetko gdje na svijetu nalazi se upravo na Pagu i otkriva ga sve veći broj avanturista koji u pred i post sezoni istražuju otok biciklom ili u šetnji.

Na Pagu i ljekovito blato

Pag tako osim prekrasnih plaža i mjesečevih pejzaža, vrhunske gastronomije i brojnih outdoor sadržaja koji na otok privlače zaljubljenike u aktivne sadržaje cijele godine, skriva i ljekovita blata, močvare i ornitološke rezervate.

Zanimljiva turistička atrakcija mjesečevog otoka su i ljekovita blata koja se protežu dug cijelog otoka, a najpoznatije je ljekovito blato “Segal” u Povljani koje se nalazi uz plažu Dubrovnik. Naime u okruženju borove šume nalazi se jezero Segal sa muljevitim sedimentom. Prirodni ljekoviti činitelj kao što je peloid, uz sunce, more i čisti zrak, povoljno djeluje na očuvanje i unaprjeđenje zdravlja, odnosno na poboljšanje kvalitete života.

Biciklistička i trail staza osmišljene kroz projekt Pag Outdoor prolaze uz Kolanjsko blato – Rogoza te nude uživanje u prirodnim ljepotama, ali i onima napravljenima ljudskom rukom poput suhozida, crkve sv. Jerolima iz 15.og stoljeća i bunara iz rimskog razdoblja. Ovih dana u tijeku je postavljanje oznaka i biciklističkih ruta koje prolaze i ovim zanimljivih područjem koje je sasvim drugačije od ostatka otoka Paga te je kao takvo prava turistička atrakcija za ljubitelje prirode i outdoor sadržaja, kojih ovdje ima pregršt.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.