Kratki obilazak utvrde Kličevica i kaštela Benković

Nakon što smo godinama vozeći se autocestom od Zadra prema Šibeniku s lijeve strane samo gledali utvrdu Kličevicu, ovog proljeća smo je konačno i posjetili, a svim putnicima namjernicima preporučujemo da slijede ove upute.

Izlaz Benkovac i potom desno pa opet desno kroz Šopot prema Benkovcu. Možete i lijevo preko Zapužana, ali ipak preporučujem preko Benkovca (prošao sam oba puta). Odmah ispod podvožnjaka u Šopotu s lijeve strane ugledat ćete ozidano vrelo. Zaustavite se baš tamo, možete se usput napiti jako dobre izvorske vode.

Vama iza leđa, lijevo od sporednog puta koji s glavne ceste “unatrag” vodi u brdo, nalaze se ostaci crkve u kojoj je pronađen ulomak s tekstom o hrvatskom knezu Branimiru, jednom od krunskih dokaza srednjovjekovne hrvatske državnosti.

Kaštel Benković

Druga zanimljivost je kaštel Benković kojega ćete vidjeti na uzvisini u samom mjestu. Plemenita obitelj Benković sagradila ga je u drugoj polovici XV. stoljeća i u tijeku je njegovo uređenje. Jako je zanimljiv neveliki popločani trg ispred stare crkve sv. Ante podignute uz vanjski jugoistočni zid utvrde.

Planirano otvorenje kaštela Benković za posjetitelje je u kolovozu ove godine, pa tko u to vrijeme bude išao prema Dalmaciji neka provjeri kakvo je stanje.

Utvrda Kličevica

No, naš cilj je Kličevica. Dakle, kod Ine u centru Benkovca skrenite lijevo prema Zadru, baš u Zadarsku ulicu, i vozite se u smjeru zapada oko tri i pol kilometra. S lijeve strane, blago uzbrdo na sporednoj cesti ugledat ćete nezaštićeni pružni prijelaz. To je asfaltirani dio ceste prema utvrdi Kličevica. Vozite se njime nekih tristo metara i ugledat ćete putokaz “Utvrda Kličevica”. Skrenite na nasutu cestu i slijedite putokaze još nešto manje od kilometra i – stigli ste do samih zidova.

Utvrdu je sredinom XV. stoljeća podigao knez Grgur Kurjaković, jedne grane starog hrvatskog plemena Gusića iz kojega su potekli i posljednji gospodari Udbine, Karlovići Krbavski, koji su bili u srodstvu s Frankopanima.

Utvrda je u relativno dobrom stanju, naročito okrugla branič kula koja još uvijek ima potpuno sačuvan izvorni kupolasti krov. Mišljenja sam da bi uz ne tako velika ulaganja, čak manja nego što bi koštala pristupna cesta, utvrda mogla dobiti kvalitetne zatvorene prostore kulturne i turističke namjene. No, netko stručniji, upućeniji i u svakom slučaju pozvaniji od mene treba donijeti svoj sud. Moja misija završava najsrdačnijom preporukom da obiđete ovaj dobro sačuvani biser hrvatske fortifikacijske arhitekture i s ovih nekoliko zanimljivih fotografija.

Fotografije: Tomislav Beronić

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.