Kuća Panonskog mora – jedinstveno mjesto koje svjedoči o prošlosti “slavonskog arhipelaga”

spot_img

Kuća Panonskog mora jedinstveno je mjesto koje svjedoči o prošlosti “slavonskog arhipelaga”. Radi se o turističkom adutu Požeško-slavonske županije, ali i modernom edukacijskom centru za sve one koji žele doznati više o davnoj prošlosti.

kuća panonskog mora papuk
Kuća Panonskog mora, foto: Borna Subota, izvor: Turistička zajednica Požeško-slavonske županije

Kuća Panonskog mora nalazi se u Velikoj, u sklopu Parka prirode Papuk. Ovaj posjetiteljsko-edukacijski centar dio je već postojećeg Centra za posjetitelje u Velikoj, a uz izložbene dvorane, smjestile su se i višenamjenske predavaonice za interaktivna predavanja, suvenirnica te učionica na otvorenom.

Ako danas gledamo Papuk iz daleka, teško je zamisliti da je prije 16 milijuna godina, bio otok u Panonskom moru kojim su šetali nosorozi i oko kojeg je plivala danas izumrla vrsta morskog psa. Naime, planine Papuk, Psunj i Krndija u tadašnjem moru, a kasnije jezeru bile su otoci “slavonskog arhipelaga”.

kuća panonskog mora
Kuća Panonskog mora, izvor fotografije: Park prirode Papuk

Brojni fosili morskih životinja gotovo svakodnevno izlaze na površinu. Osim koralja, morskih ježinaca, spužvi, puževa, školjki i morskih algi, pronađeni su i dijelovi kostura velikih riba, kralježaka dupina i kitova te zubi divovskih morskih pasa. Tadašnja psina bila je duga čak 20 metara, a primjerice najveća, danas živuća, bijela psina upola je manja, odnosno duga je tek oko deset metara, što nam daje sliku o tome kolike su ogromne morske nemani tada živjele u Panonskom moru.

///Priča o slavonskoj planini Papuk: O njega su se lomili i odbijali morski valovi Panonskog mora

Kuća Panonskog mora u Velikoj na atraktivan način priča priču o povijesti ovog područja. Posjetiteljima je na raspolaganju niz zanimljivih podataka i činjenica. Njih možete doznati putem interaktivnih ekrana, ali i razgledanjem izloženih fosila pronađenih na samom Papuku. Prezentacije i edukacije su prilagođene različitim dobnim skupinama.

kuća panonskog mora
Kuća Panonskog mora, izvor fotografije: Turistička zajednica Zlatni Papuk

Cijene ulaznica i radno vrijeme

Cijena pojedinačne ulaznice iznosi 3 eura, a obiteljske ulaznice 11 eura. Tome treba dodati kako je cijena obiteljske ulaznice 20% niža uz E-dječju karticu Mudrica odnosno iznosi 8,8 eura. Za sudjelovanje u edukativnom programu odrasli će izdvojiti 6,5, a djeca, studenti, umirovljenici i invalidi 5 eura. Edukativni programi dostupni su i na stranom jeziku po 7 i 8 eura. Cijena za radionicu Kuće Panonskog mora iznosi 3 eura.

Park prirode Papuk
Kuća Panonskog mora, izvor fotografije: Park prirode Papuk

Za individualne posjete preko tjedna Kuća Panonskog mora otvorena je od 7 do 15 sati. Za posjete vikendom i za posjete koji uključuju stručno vođenje potrebna je prethodna najava od minimalno 5 dana. Za rezervaciju termina i više informacija pratite POVEZNICU.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.