Kulturom i sportom za turizam pun inspiracije i nacionalnog identiteta

Sve veće gužve i turistička ofenziva na Jadran ovih vrućih srpanjskih dana bili su dovoljan okidač da se uputim na znatiželjni pa i akademski blogerski đir na sjeverni Jadran i popularna odredišta u Istri i Kvarneru koji u turističkim krugovima vrijede i kao perjanice Hr turizma. Naravno da ni drugi faktori nisu zanemarivi, da prođem tragovima koje sam poslovno pohodio punih četiri desetljeća, pa i koju godinu duže kad je ex Yu tržište preplavila epidemija zvana DUTY FREE SHOPOVI i strani robni brandovi parfumerije, pića, cigareta, tehnike…

Tako sam se nekoliko predratnih godina poslovno vezao za HISTRIU iz Umaga, koja je bila među liderima tog biznisa u ex Yu, kada su sve devize išle u Beograd a topčiderska tiskara distribuirala bezvrijedne dinare koje bi pojela dnevna inflacija…?!

Članak se nastavlja ispod oglasa

No optimizam i zadovoljstvo ništa nije moglo zatomiti, ali opijenost whiskijem i mirisom parfema brzo se pretvorila u ratnu kataklizmu i ograničenja svih vrsta, u dobroj mjeri sličnu ovoj pandemijskoj, ali na manjem prostoru i s drugim posljedicama. Al to je neka druga sfera koje se samo valja podsjetiti, da se ne ponovi.

Pa ipak iz tog zgarišta ponovo su iznikli neki najznamenitiji kulturni i sportski ali turistički brandovi poput ATP teniskog turnira u Umagu, kojeg zadnjih godina snažno promovira jedna od legendi Cro tenisa Goran Ivanišević, te uvijek zanimljiv i originalan Filmski festival u Puli koji se održava u drevnoj ARENI.

Nisam propustio ni posjet egzotičnom Grožnjanu koji se proslavio glazbenom kulturom ali i oživljavanjem ex željezničke pruge Parenzane. U povratku sam posjetio i Opatiju bajnu i Rijeku koju je corona spriječila da se dodatno nametne na turističkom tržištu kao EU prijestolnica kulture.

No posebno impresivan je bio posjet otoku Krku, kojim su stolovali znameniti Frankopani, ali i obitelj Katunar koji su iznjedrili dostojanstvenu vinsku kulturu, sljubivši je sa znamenitom Baščanskom pločom i kamenom Crkvom sv. Lucije. Posjetio sam i otok Rab koji je proslavio feštu posvećenu domorocu Marinu, utemeljitelju male apeninske države SAN MARINO, te niz drugih znamenitosti kojima dominiraju rapski zvonici.

Ali i jugozapadni Velebit sa Senjom i Karlobagom ima svoje turističke adute kao i Ravni kotari, koje je obilježila Škabrnja kao velika tragedija Domovinskog rata, pa i najekološkije Hr mjesto Nadin koje sam posjetio namjerno izbjegavajući autocestu.

A što bi preporučio svim putnicima i namjernicima, koristeći stari slogan, upoznaj svoju zemlju da bi ju više volio i uživao u svim njenim znamenitostima punim kulturnog i prirodnog bogatstva, pa i života, kako nas podsjeća popularni slogan.

I zato na koncu sam odabrao staru prijestolnicu Biograd i tamošnji obiteljski hotel CARPE MORE kojim i dirigira, ali i gastro svira povratnik iz Austrije Zoran Gulin, a koji nepodijeljeno uživa i u kulturi svog mjesta ali i gastro kulturi svog hotela gdje je angažirana cijela obitelj na čelu sa suprugom bosanskih korijena. Možda ih vežu i neke plemenitaške veze iz slavnog srednjovjekovlja, ali svakako ljubav i plemenitost su njihova svakodnevnica bas kao i sportska usmjerenost djece.

Članak se nastavlja ispod oglasa

U zdravu tijelu zdrav duh, stara je latinska poslovica koja se može primijeniti i na ovaj kraći blogerski osvrt na sve znamenitosti LIJEPE NAŠE. Nadajmo se primjenjivo na svakodnevno bivstvovanje svim nedaćama i problemima usprkos a turističke priče su dobar lakmus papir da ih detektiramo.

Srdačno iz sv. Nikole u Makarskom podbiokovlju
MARINKO BRKIĆ

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.

Autor

Kategorije