Prošećite od Labina do Rapca i uživajte u ljepotama i pričama Istre

Pješačkih staza i šetnica u Istri ne nedostaje, zbog čega je naš najveći poluotok jedan od najdražih destinacija ljubitelja aktivnog turizma. Labin i Rabac, gradovi su smješteni u istočnom dijelu Istre, a osim sunca i mora posjetitelji mogu uživati u brojnim kulturnim znamenitosti, bogatoj eno-gastronomskoj ponudi, outdoor aktivnostima i još mnogo toga.

I upravo je raznolika ponuda aktivnosti na otvorenom jedan od najvećih aduta ovog dijela Hrvatske. Prirodne ljepote popraćene su brojnim legendama i starim građevinama, a cjelokupna priča privlači nemali broj šetača.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Od brojnih staza Labinštine, dvije spajaju Labin i Rabac: Sentonina staza i Staza božanskih izvora. Ove dvije staze, osim po svojoj ljepoti, zanimljive su i po tome što ih šetači mogu kombinirati, odnosno jednu koristiti u jednom, a drugu u drugom smjeru. Tako se iz Labina u Rabac možete zaputiti Stazom božanskih izvora, a vratiti se Sentoninom stazom.

Sentonina staza

Staza je dobila ime po labinskoj, odnosno drevnoj božici Liburna, zaštitnici putnika. Duljina staze je 2,4 kilometra i može se obići za sat do dva, zavisno od smjera, uzbrdo ili nizbrdo. Staza koja je udaljena samo pet minuta od mora nije prezahtjevna, a visinska razlika iznosi 236 metara.

Uz svjež miris lovora i primorskog bora, otkriva najljepši zaštićeni prirodni krajobraz Labinštine. Božica vas vraća u djetinjstvo i zaboravljene krajolike iz mašte. Vilinski gajevi ispresijecani su potočićima i brzacima preko kojih vodi sedam mostića. Slapovi potoka Pećina prelijevaju se preko vijugavih sedrenih barijera, a u tajanstvenoj Negrijevoj spilji krije se izvor. Izvorske vode nekada su pokretale stari mlin čiji se ostaci ruševina nalaze kraj najvećeg slapa koji se izlijeva u tirkizno jezero u potočnoj dolini u zaljevu Maslinica.

Staza započinje na izlasku iz starog grada Labina na glavnoj cesti prema Rapcu, pored ureda Turističke zajednice Grada Labina. Ako se uspinje iz smjera Rapca staza započinje u kampu Maslinica u Uvali Maslinica.

Staza božanskih izvora

Glavna tema ove staze, kako možete zaključiti iz njenog imena, je izvor, odnosno voda kao izvor života. Naime, izvori su nekoć bili vrelo života Labinjana. Staza je dugačka oko tri kilometra, a obiđe se za dva do dva i pol sata.

Izvor Šćurak u predjelu Podvinje ispod gradskih zidina bio je glavni gradski izvor, a njegova okolica veliki gradski vrt do kojeg su žene nosile vodu u teškim brentama. Bogate plemićke obitelji gradile su bunare (šterne) za skupljanje kišnica u dvorištima svojih palača. Kuće na selu imale su svoj kalić (baru) uz koji se nalazio veliki obrađeni kamen na kojem se prtila brenta. Vodovodna mreža dovedena je u Labin 1937. kada je podignuta i gradska fontana te vodoskok na šetalištu San Marco. U Kranjcima je na vjenčanjima bio običaj da mlada s brentom dođe na izvor gdje bi joj kum pomogao napuniti brentu dok su svatovi u karnicu bacali novac za blagostanje u braku.

Točke: Izvori Vrućak i Blažićevo (kod velikog slapa na Stazi Rabac – Labin) – Negrijeva spilja – Podvinje – Fontana (Šetalište San Marco) – Šterna obitelji Negri u Palači Negri (Art gastro galerija) – Šterna u ulici Giuseppine Martinuzzi – Šterna u dvorištu palače Scampicchio – Šterna na terasi ateljea slikara Vinka Šaine – Šterna na platou u ulici Paola Sfecija (iza zgrade gradskog poglavarstva).

Članak se nastavlja ispod oglasa

Na području Labinštine nalazi se još nekoliko zanimljivih staza, a svaka od njih priča svoju priču. Turistička zajednica Grada Labina prije nekoliko godina izdala je kartu u koju je uvrstila sedam pješačkih staza i šetnica pogodnih za obilazak tokom cijele godine. Kartom se promoviraju prirodne ljepote i povijesno-kulturna baština Labina, Rapca i Labinštine u cjelini.

Fotografije: Turistička zajednica grada Labina

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.