Legende Baranje: Dvorac strave u Dardi

spot_img

Jednu od strašnih lokacija u Baranji imamo i u Dardi i to „dvorac strave“ oko koje se okružila darđanska poslovna zona. Postoje razne priče oko tog dvorca, ali ono što se nekako u tragovima spominje u svakoj od njih je priča o jednom mladom bračnom paru.

Jednom davno u tom dvorcu živio je bračni par koji je slijedom nesretnih okolnosti izgubio bebu zbog čijeg su gubitka oni bili užasno nesretni. Majka je izgubila razum, a otac je tugu liječio prekovremenim poslom. Kako je njihova priča završila ostaje nepoznanica. Ono što je činjenica jeste da je dvorac ostao prazan, svake godine sve više narušen zubom vremena. Zidovi su ostali bez boje, prozori bez stakla, stolarija bez vrata… stepenice su se urušile. Kao takav, dvorac nije privlačio nikoga, do jednog trenutka. Do prvog strašnog susreta sa sjenom žene koja drži bebu.

Kao i svaka prava strašna priča o nekom mjestu izazvala je brojne skeptike koji su htjeli dokazati banalnost takve priče. Mnogi su počeli odlaziti u taj dvorac, brzo prozvanim “dvorcem strave”. Neki su vidjeli ženu s bebom, neki samo ženu, al’ taj se motiv provlačio kroz godine koje su uslijedile. Ima i onih koji su čuli zvuk štikle koja se polako, pa brže i gotovo trkom približava… ne, ti skeptici nisu ostali dokazati banalnost, niti su ikad više bili skeptici. Cijeloj priči dodatan “babaroga” momenat dodaje i činjenica da se u podrumu dvorca, koji je sada urušen, nalazi(o) spomenik – nadgrobna ploča, koja je postavljena naopako, a razmak godina i smrti je ravno stotinu godina.

Izvor i foto: Turistička zajednica Baranje

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.