Les Clefs d’Or – ključevi kojima concierge otvara sva vrata

Zamislite da odmor provodite u hotelu s pet zvjezdica. Probudite se ujutro i shvatite da vam danas treba zeleni Lamborghini, jer biste se baš u tom autu rado provozali po okolnom kraju. Naravno, vozilo treba biti odgovarajuće boje – lizard green, nikakav drugi ne dolazi u obzir. Ili shvatite da vam je danas potrebno šišanje, no frizer vam je u Amsterdamu, a vi ste na jednom krasnom jadranskom otoku i ne znate kako otići na šišanje i vratiti se u nekoliko sati. Povrh svega, sutra planirate skoknuti do Pariza i trebalo bi vam šest ulaznica za Moulin Rouge, za predstavu koja je rasprodana. Ima li nekog da vam riješi sve ove probleme? Ima – ta osoba je hotelski concierge.

Tko je concierge?

Riječ concierge dolazi od francuskog izraza ‘comte des cierges’ što u prijevodu znači čuvar svijeća. Taj je čuvar bio na službi u srednjovjekovnim dvorcima gdje je vlasnicima i posjetiteljima bio na usluzi.

Današnji je concierge profesionalac koji predstavlja prvi kontakt između gosta i hotela u kojem radi. Posao mu je raznovrstan; od kontaktiranja gosta prije njegova dolaska, odgovaranja na pozive i mailove, organizacije svake vrste transfera i plana putovanja. Osim organizacije boravka gosta, concierge će se pobrinuti i za slobodno vrijeme gosta organizacijom izleta, rezervacijom restorana, najma vozila i plovila, ali i organizacijom baby sittinga, rezervacije frizerskih usluga i SPA tretmana, pa sve do organizacije posebnih prigoda – proslave rođendana, zaruka, godišnjica, pripreme iznenađenja i slično.

Zbog zahtjevnosti ovoga posla concierge mora biti odlično upoznat s destinacijom i svime što ona nudi – od znamenitosti, muzeja, gastronomske ponude, prirodnih atrakcija, ponude izleta, aktualnih događanja pa do izbora dućana. Upravo zato conciergea zovu i ambasadorom destinacije.

No osim što izvrsno poznaje destinaciju i raspolaže pregrštima korisnih informacija, concierge ima i širok spektar raznolikog znanja, te je osposobljen i za složenije, a ponekad i nemoguće zadatke, poput onih pobrojanih na početku ove priče. Izvrstan concierge će dati sve od sebe i često ostvariti i ono što se smatra nemogućim, a sve kako bi se udovoljilo željama i zahtjevima gostiju. Ukratko, concierge je sposoban omogućiti nezamislivo i zato je njegova uloga vrlo važna i bitna u poslovanju hotela.

Concierge je sastavni dio ekskluzivnih hotela, no u hrvatskim hotelima oni su više iznimka nego pravilo, unatoč tomu što je u svjetskom hotelijerstvu ta profesija iznimno cijenjena.

Zlatni ključevi koji otvaraju svaka vrata

Crème de la crème svjetskih conciergea okupljeni su u udruženju Les Clefs d’Or (Zlatni ključevi). Ovo elitno profesionalno udruženje najboljih hotelskih conciergea širom svijeta trenutno broji oko 3.200 članova koji rade u preko 80 zemalja i 530 odredišta, a oko 1.500 ih radi u Europi.

Simbol po kojem se ističu članovi udruženja su zlatni prekriženi ključevi koje nose na reverima i koji prenose poruku da concierge gostu može otvoriti svaka vrata. A to doista i čine.

Conciergei širom svijeta teže postati dijelom ove elitnog udruženja, a da bi u tome uspjeli moraju proći zahtjevne provjere i testiranja.

Tri dame koje čine razliku

Hrvatska je u tom prestižnom društvu po nečemu vrlo posebna: za sada u njemu imamo tri conciergea, i sve tri su dame. Sarah Buljat iz hotela Bellevue u Malom Lošinju, Jasmina Huskić iz Monte Mullinija u Rovinju i Gloria Luna Steiner iz hotela Ambasador u Opatiji svoje su zlatne ključeve dobile 2021. godine i time ušle u povijest hrvatskog turizma kao prve nositeljice ovih strukovnih oznaka.

Ove tri dame za sobom imaju zavidno profesionalno iskustvo, a u usavršavanje svojega zvanja ulagale su mnogo i dugo. Sada im je misija kroz udrugu koju su osnovale skupiti još minimalno 12 conciergea u Hrvatskoj koji zadovoljavaju stroge uvjete udruženja Les Clefs d’Or i osnovati hrvatsku podružnicu. Do kraja ove godine redove naših vrsnih conciergea bi trebala ojačati još jedna članica: Zlatne bi ključeve trebala dobiti i Enisa Grebović iz hotela Dubrovački Vrtovi Sunca, te postati punopravnom članicom Les Clefs d’Or International.

Les Clefs d’Or u Hrvatskoj

Les Clefs d’Or su članovi elitne organizacije, globalno međusobno povezani te predani profesionalnom razvoju i usmjereni ka postavljanju novih standarda za usavršavanje pružanja usluga gostima. Značaj osnivanja podružnice u Hrvatskoj i njezin ulazak u sastav međunarodnog udruženja, bio bi iznimno velik.

Članovi Les Clefs d’Or iznimno su ujedinjeni i povezani, a upravo ta povezanost i zajedništvo ih čine toliko moćnima i jedinstvenima.

Concierge je ambasador matičnog hotela i destinacije, ali prvenstveno domaćin koji će učiniti sve da gostu bude udobno. A to znači da će gostu ispuniti i naizgled neostvarive želje. Jer, sve ono navedeno na početku teksta nije plod mašte, nego stvarni zahtjevi gostiju u našim elitnim hotelima. A Sarah, Jasmina i Gloria Luna sve su te želje vrlo učinkovito i ostvarile.

Sada je trenutak da se prepozna sav njihov rad i njegova vrijednost ne samo za hotele i destinacije, nego za turizam cijele naše države, ali i buduće kolege. Sve što su do sada postigle bio je veliki izazov, no sada će svi budući conciergei u Hrvatskoj imati lakši put. A sve one koji vjeruju da imaju ‘ono nešto’ i da su dorasli izazovima zvanja conciergea, nositeljice Zlatnih ključeva pozivaju da ih kontaktiraju na mail Hrvatske udruge hotelskih conciergea i pridruže se redovima onih koji otvaraju sva vrata.

Naslovna fotografija: Les Clefs d’Or

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.