Lika quality jamstvo nadaleko poznate ličke kvalitete i bogate tradicije

Članak se nastavlja ispod oglasa

Lika je svojevrsna ekološka jezgra Hrvatske koja, osim jedinstvenih prirodnih ljepota, ima i jedinstvenu kuhinju, s namirnicama proizvedenim u ovoj ekološkoj oazi. Svatko tko posjeti Liku trebao bi imati priliku u potpunosti osjetiti, doživjeti ali i kušati nadaleko poznate ličke specijalitete. Lika destinacija obuhvaća dijelove Ličko-senjske, Karlovačke i Zadarske županije te tako tvori prirodno zaokruženu cjelinu. S obzirom kako je preko 60% površine zaštićeno nekom vrste zaštite prema Zakonu o zaštiti prirode, Lika je praktično destinacija zaštićenih područja prirode.

Lika zbog svog geografskog položaja, izmjenom triju klima te izuzetno čistog zraka pogoduje uzgoju iznimno kvalitetnih namirnica. Proizvođači u Lici zadnjih nekoliko godina sve su više okrenuti ekološkoj proizvodnji, a većinu svojih proizvoda i dalje proizvode po tradicionalnim recepturama i metodama baš kao nekoć.

U svrhu stvaranja prepoznatljivosti destinacije kao gastro-destinacije, u sklopu projekta integralnog gospodarskog razvoja INTEGRA LIKA 2020, a kako bi se istaknula iznimna kvaliteta odabranih proizvoda te se kao takvi zaštitili, razvijen je cjeloviti regionalni sustav kvalitete hrane, pića i suvenira pod nazivom Lika Quality.

ČAK 157 PROIZVODA NOSI OZNAKU LIKA KVALITETE

U Lika Quality sustavu nalazi se 57 proizvođača s područja Like, a sustav broji ukupno 157 proizvoda u 11 različitih kategorija, koji su prošli kroz strogu selekciju sustava. Navedena oznaka se, sukladno unaprijed definiranim pravilima, dodjeljuje proizvodima koji su proizvedeni na području Lika destinacije sukladno svim zakonskim propisima, a odlikuje ih viši stupanj kvalitete i imaju uporište u tradiciji.

Zahvaljujući znaku Lika Quality, koji je zaštićen u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo Republike Hrvatske kao jamstveni žig, svi korisnici znaka svoje proizvode mogu prodavati na jednom od najposjećenijih mjesta u Hrvatskoj – Nacionalnom parku Plitvička jezera, ali i u ostalim zaštićenim područjima u Lici.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Osim što su na ovaj način mali lokalni proizvođači  s područja ovog područja uključeni u turističku ponudu te im je otvoreno novo tržište, ovo je i idealna prilika da se svim posjetiteljima NP Plitvička jezera omoguće kušanje i kupnja lokalnih proizvoda a destinacija Lika brendira i kao vrhunska gastro destinacija što zahvaljujući visoko vrijednim namirnicama uistinu i jest.

Izvor: Klaster Lika Destination

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

NAJČITANIJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.

Autor

Kategorije