Loch Ness: što raditi, ako NE vidite čudovište

Sjećate li se priče o čudovištu Loch Nessa? Zvali su ga, a neki ga još uvijek i zovu Nessie. Mitološko stvorenje “pliva” u jezeru Loch Ness u sjevernoj Škotskoj kod grada Invernessa, a od prve fotografije koja je nastala davne 1934. godine, veliki broj znatiželjnika i turista posjetio je ovo jezero, koje je samo jedno od mnogih jezera u Škotskoj.

Dugi niz godina trajao je “lov” na Nessie, a turizam je cvjetao. Iako su putnici željeli iz prve ruke svjedočiti viđenju bića iz dubina, teško da su Loch Ness napustili potpuno razočarani, jer prekrasni krajolik škotskog gorja rijetko je koga ostavio ravnodušnim.

Legenda o čudovištu iz Loch Ness-a

Članak se nastavlja ispod oglasa

Prvi pisani zapis u biću u jezeru seže u 6. stoljeće, a prvo viđenje u modernom dobu bilo je 1870. godine. Kroz povijest bilo je više od 1.000 svjedočenja i viđenja očevidaca. Legenda modernog doba je rođena 2. svibnja 1933. godine kada je priču objavio lokalni Inverness Courier. Naime lokalni par tvrdio je kako je vidio “ogromnu životinju koja se valja i spušta na površinu”.

Nakon toga novinari, ali i brojni pustolovi iz cijeloga svijeta krenuli su u lov na Nessie. Tome je pridonijela i nagrada od 20.000 funti, koju je jedan cirkus ponudio za hvatanje čudovišta.

U lov su se uključili amaterski istražitelji, ali i znanstvenici. Šezdesetih godina prošlog stoljeća britanska sveučilišta provela su sonarna istraživanja. Pa iako nije pronađeno ništa uvjerljivo, zabilježeni su veliki pokretni objekti. Rezultat ekspedicije 1975. godine je bila fotografija, koja je bila neodređena, ali na njoj je zabilježeno nešto slično velikoj peraji.

I kasnija istraživanja nisu donijela ništa bolja očitanja, a 1994. godine, kako je napredovala tehnologija, utvrđeno je da je fotografija objavljena u londonskom Daily Mail-u 1934. godine bila podvala. Napravio ju je navodno ugledni londonski ginekolog Robert Wilson, pa se još i danas naziva “fotografijom kirurga”.

Prikazivala je napola potopljeno stvorenje s dugim vitkim leđima, ispruženim vratom i šiljastim licem. I pokrenula je pomamu šaljući turiste u škotsko gorje da se i sami uvjere u stvorenje koje pliva u Loch Nessu.

Nessie turizam

Unatoč dugogodišnjoj potrazi i bez opipljivih dokaza, čudovište iz Loch Nessa još uvijek je turistička atrakcija. I dan danas turisti krstare jezerom u nadi da će ugledati tajanstveno vodeno čudovište. Postoje brojne turističke agencije koje nude izlete brodom po jezeru. Ipak, čini se kako je Nessie prilično stidljiva, no ako se odlučite posjetiti Loch Ness možda se ukaže baš vama.

Ako i ne uspijete u svojoj namjeri i ostanete uskraćeni za fotografiju koja dokazuje postojanje čuvenog bića iz dubina, nije važno. Krstarenje na jezeru samo je dio turističke ponude Loch Nessa. Kada ste već tamo istražite selo Fort Augustus, obiđite dvorac Urquhart na jezeru, a možete se diviti slapovima Foyera ili plaži Dores.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Izvrsno mjesto za početak je obližnji Inverness, prekrasan grad na sjeveru Škotske. Dobro je povezan cestom i željezničkom prugom iz Edinburgha i Glasgowa, a tu je i zračna luka. Kada dođete u Inverness autobusom lako možete doći do svih dijelova Loch Nessa.

Dok jednim okom promatrate površinu jezera, obiđite ruševine dvorca Urquhart, koji se nalazi na sjeverozapadnoj obali Loch Nessa. Dvorac je igrao važnu ulogu u ratovima za škotsku neovisnost, a zatim je bio i kraljevski dvorac. Djelomično je uništen krajem 17. stoljeća, a nakoon toga je propao. Danas je u njemu smješten posjetiteljski centar, a najbolje je očuvan Grant toranj s kojeg se pruža prekrasan pogled na jezero i okolicu.

Foto: Pixabay

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.

Autor

Kategorije