Park prirode Lonjsko polje slavi 31. rođendan

Park prirode Lonjsko polje 27. ožujka će obilježiti 31. rođendan. Tim povodom Park poziva posjetitelje da ih posjete i uživaju uz najavljeno sunčano vrijeme. Svi programi održat će se na otvorenom, a prema najavama bit će za svakog ponešto.

Jedinstvena riznica biološke raznolikosti

Lonjsko polje udaljeno je 75 kilometara od Zagreba i smješteno je na više od 50.000 hektara zaštićenog područja uz lijevu obalu Save. Cijelo je područje Parka izrazito nizinski kraj, nadmorske visine od 90 do 110 metara, a po svom karakteru to je poplavno područje s naseljima ruralnog karaktera. Obostrano uz rijeku Savu nalaze se tradicijska seoska naselja s dobro očuvanom tradicijskom arhitekturom u drvu te pripadajućim kulturnim krajolikom srednje Posavine.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Na području Parka nalazi se 14 seoskih naselja, a sam Park prirode Lonjsko polje jedno je od najvećih i najbolje očuvanih prirodnih poplavnih područja u Europi. Svake se godine u Lonjsko, Poganovo i Mokro polje izlijevaju vode rijeke Save i njezinih pritoka. Zahvaljujući takvom periodičkom poplavljivanju Park prirode je jedinstvena riznica biološke raznolikosti ne samo u Hrvatskoj, nego na cijelom Starom kontinentu. Ovo je područje stanište za više od dvije trećine ukupne populacije ptica u Hrvatskoj. Njihova stabilnost ovisi o očuvanosti i kompaktnosti velikih kompleksa nizinskih poplavnih šuma i travnjaka.

Lonjsko polje za svoj rođendan pripremilo bogat program za posjetitelje

Za mlađe posjetitelje pripremljene su različite radionice, organizirat će se i vožnje čamcima na solarni pogon ili na brodiću Vodomar. Moći ćete se provozati turističkim vlakićem ili poslušati i sudjelovati u povijesnim pričama uz mogućnost slikanja s vojnikom povijesne postrojbe, a održat će se i etno radionice.

Moći ćete čuti priče o rodama ili Krapju – selu graditeljske baštine i prošetati se pješačkim stazama. Uz stručno vodstvo obiđite ornitološki rezervat Krapje đol i čujte zanimljivosti o pticama.

Moći ćete unajmiti bicikle ili čuti kako je to biti član HGSS-a, odnosno Hrvatske gorske službe spašavanja, a Hrvatski foto savez za djecu i odrasle priređuje proljetnu radionicu apliciranja proljetnica na tkaninu. Za kraj obiđite suvenirnice ili štandove s domaćim proizvodima i sa sobom ponesite uspomene iz Lonjskog polja.

Park prirode Lonjsko polje obilježava svoj 31. rođendan u subotu 27.ožujka 🤩🥳🎂 Uživajte u našem rođendanu. 😉 Vozite se…

Posted by Park prirode Lonjsko polje on Monday, March 22, 2021

Naslovna fotografija: Facebook Park prirode Lonjsko polje

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.