Lošinjski krokant Crocantessa – tradicionalna lošinjska slastica u suvremenom izdanju

Novi otočni proizvod “Lošinjski krokant CROCANTESSA svečano je predstavljen u malološinjskom Muzeju Apoksiomena.

Lošinjski krokant tradicionalna je slastica lošinjskih kapetana koja se priprema za svečane prigode poput vjenčanja, krštenja i značajnih obljetnica. Izrađen od svojevremeno dragocjenog šećera i badema, oduvijek je simbol bogatstva i blagostanja. Još od zlatnog doba lošinjskih jedrenjaka, torta od krokanta neizostavni je dio  svečanosti na otoku, a za najznačajnije događaje priprema se na čak sedam katova. Naime, na vrhuncu slavlja izloženi se krokant razbija za sreću, tradicionalno sabljom.

Tradiciju izrade lošinjskog krokanta očuvale su žene pomoraca kojima je posvećena skulptura Addio na Čikatu. Skulptura je simbolički prikazana i na ambalaži Lošinjskog krokanta. Sve to ugrađeno je u dizajn proizvoda koji se po prvi put pojavljuje u praktičnom formatu prikladnom za poklon ili suvenir, istaknuo je direktor Turističke zajednice Grada Malog Lošinja Dalibor Cvitković.

Lošinjski krokant u formi poklona

Ovaj gastronomski novitet u lošinjskoj ponudi predstavili su Petar Goleš i Katya Žic-Antunović, ispred tvrtke Porat d.o.o. Tvrtka se primarno bavi ugostiteljstvom, a Crocantessa im je prvi pakirani proizvod. Uz uobičajene torte za vjenčanja i druge prigode, već godinama, po narudžbi Lošinjana, izrađuju upravo lošinjski krokant za obiteljske i javne svečanosti. Ponukani povremenim zahtjevima da naprave krokant u formatu poklona, uočili su potrebu da toj svečanoj slastici osiguraju odgovarajuću ambalažu. Na taj način će ga primatelj moći razbiti za sreću, gdje god u svijetu. U želji da kreiraju reprezentativan poklon i poželjan suvenir za sve koji odlaze s otoka nastala je Crocantessa – Lošinjski krokant u svečanom ruhu.

Lošinjski krokant Crocantessa u potpunosti se radi ručno, na tradicionalni način, a prema vlastitom obiteljskom receptu. Četvrtasta ploča Lošinjskog krokanta zaštićena je celofanom od vlage te smještena u ojačanu kutijicu koja ga štiti od loma do nekog svečanog trenutka. U trenutku slavlja upute predlažu razbiti lošinjski krokant za sreću. Dostupan je samo na otoku Lošinju, u slastičarnicama MOBY DICK Mali Lošinj, Veli Lošinj i Nerezine te u delikatesnoj trgovini GASTRO CROATIA.

U svjetlu inicijative tvrtke Porat d.o.o., Irena Dlaka, povjesničarka umjetnosti, istražila je povijesne zapise i činjenice o kontinuitetu izrade krokanta na otoku. Lošinjski je muzej pak prijavio lošinjsku slasticu za upis u registar nematerijalne baštine Hrvatske.

Izvor fotografija: Turistička zajednica Grada Malog Lošinja

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.