Lošinjski festival koji podsjeća na zlatno doba pomorstva

Nakon uspješnog turističkog kolovoza, Lošinj se u protekla dva tjedna ponovno vratio u vrijeme zlatnog doba pomorstva kroz festival “Lošinjskim jedrima oko svijeta”. Iako je ove godine program održan u nešto manjem obimu, Festival je ispunio očekivanja domaćina i malobrojnih postsezonskih gostiju.

Nakon otvorenja festivala u malološinjskoj luci i 8. Lošinjske regate pasara na vesla, tradicionalne veslačke utrke u kojoj su se natjecale drvene barke, održao se scenski prikaz ispraćaja pomoraca na Annunziati (crkvici) “Pozdrav kapetanu”. Okupljenima je događaj bio zanimljiv obzirom kako je prisutne u uvali Čikat došao pozdraviti upravo Lošinjski loger Nerezinac.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Radi se o jedrenjaku, odnosno muzeju na otvorenom koji je obnovljen po uzoru na lošinjske logere s kraja 19. stoljeća, a privezan je na Rivi lošinjskih kapetana, ispred Muzeja Apoksiomena te na suvremen, zanimljiv i interaktivan način prikazuje i interpretira dugu i bogatu pomorsku tradiciju Lošinja, a od 2010. godine je na listi zaštićenih kulturnih dobara Ministarstva kulture RH.

U programu festivala “Lošinjskim jedrima oko svijeta” održana su predavanja, radionice, sportska događanja i brojne regate, među kojima i 3. Noćna regatu tradicijskih barki na jedra pod svijetlima reflektora u malološinjskoj uvali.

Već tradicionalno, kraj Festivala obilježen je 44. Nerezinskom regatom tradicijskih barki na jedra u luci Nerezine gdje su se predstavile obnovljene tradicijske barke (gajete i pasare) u sklopu projekta “Drvo je prvo”.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.