Šibensko-kninska županija i njena obala idealno su mjesto za jedrenje

Jedrenje blistavim mirnim uvalama, lijepim osamljenim otočićima, prekrasnim bujnim arhipelazima, te pitoresknim i zadivljujućim obalama, aduti su zbog kojih se Šibensko-kninska županija našla na kartama nautičara iz cijeloga svijeta. Cijela je županija oaza prirodnih ljepota koje osiguravaju potpuni odmor i spokoj te uzdižu duh, za čime ne zaostaje ni obalno područje.

Park prirode Vransko jezero

Park prirode Vransko jezero jedinstveno je močvarno područje u hrvatskom priobalju. Najveću vrijednost sa stanovišta biološke raznolikosti daju mu prostrani tršćaci i uski pojas poplavnih travnjaka koji se prostiru na području ornitološkog rezervata, a važna su staništa za ptice. Zabilježeno je ukupno 234 vrste ptica, od čega se 102 vrste gnijezde na području Parka, stoga je ovo područje od međunarodne važnosti kao odmorište i hranilište ptica selica. Prema nekim procjenama, u parku za jesenje selidbe svakodnevno boravi 20.000 ptica selica, a ponekad ova brojka naraste čak i do 400.000!

Kanal sv. Ante

Zadivljujući krajolik kanala Sv. Ante zaštićen je od 1974. godine, a obuhvaća područje od šibenskog mosta do mletačke tvrđave Sv. Nikole te pripadajuće okolno more. Nitko još nije prošao kanalom Sv. Ante, a da nije ostao zapanjen njegovim prirodnim ljepotama i krajobrazom. Kanal je dug nešto više od 2.000 metara, širok 220 i dubok 40 metara. U ranijim vremenima imao je stratešku važnost te je željezni lanac povezivao dvije strane tjesnaca kako bi neprijateljskim brodovima spriječio ulaz u veliku luku Škar. Kanal svetog Ante krije i nekoliko atrakcija od kojih je najpoznatija Tvrđava svetog Nikole koja se nalazi na ulazu u kanal i koja je 2017. godine upisana na Popis svjetske baštine UNESCO-a. Tu je i Špilja svetog Ante s crkvicom u kojoj su pronađeni tragovi srednjovjekovnih početaka Šibenika.

Prokljansko jezero i Zatonska uvala

Izuzetno mirne vode Prokljanskog jezera i Zatonske uvale stapaju se u prekrasnoj mješavini slatke i slane vode te s Nacionalnim parkom Krka na istoku, Šibenskim zaljevom i kanalom sv. Ante na jugozapadu, tvore veliku neprekinutu vodenu površinu. Bočata voda ovih dvaju nevjerojatnih vodenih tokova bogato je stanište mnogih endemičnih vrsta, a okolno je područje poznato po svojoj prirodnoj raznolikosti, bujnom priobalnom raslinju i obilnim izvorima svakojake morske hrane.

Izvor: Turistička zajednica Šibensko-kninske županije
Naslovna fotografija: Tvrđava sv. Nikole/ Pixabay

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.