„Lostura“ – portal koji Murter povezuje s gradom Herøy u Norveškoj

Spomenik „Lostura“ spomenik je prijateljstva između općine Murter-Kornati i norveške općine Herøy koje su prije sedam godina potpisale ugovor o bratimljenju i suradnji. Koncept omogućuje korisnicima kontakt jedne zajednice s drugom udaljenom zajednicom i njezinim prirodnim i kulturnim krajolikom eliminirajući tako daleko putovanje kao teško premostivu ekonomsku komponentu. U konačnici će biti omogućena komunikacija korisnika aplikacije putem avatara u virtualnom prostoru. Spomenik je kombinacija hardware-a i software-a.

Spomenik prijateljstvu i portal

Članak se nastavlja ispod oglasa

Hardware komponentajest ‘spomenik prijateljstvu’ – landmark, artefakt odnosno, instalacija u prostoru koja uz svoju ulogu stalnog podsjetnika na to prijateljstvo, ima ulogu ‘portala’ kroz koji je moguće ostvariti virtualno putovanje u drugu zajednicu.  Zamišljena je kao otvorena školjka u koju korisnik ulazi, pritom je dizajn oslonjen na posebnosti ugrožene i zaštićene školjke sredozemnog mora, Pinna nobilis, periske/ losture.

Software komponenta jest aplikacija sa HDR 360×180° panoramskim snimcima koji se aktiviraju na mobilnom telefonu korisnika prolaskom kroz ‘ spomenik/ portal’. Korisnik tako ulazi na jednoj lokaciji, a virtualno izlazi na lokaciji druge općine koristeći proširenu stvarnost (AR).

Lostura je lokalni naziv za perisku

Simbolika školjke je odabrana obzirom kako su obje zajednice povijesno gospodarski orijentirane moru i otocima te tako ovisne o moru. Kako smo svi upoznati s pomorom periski na Sredozemlju pa tako i Jadranu, periska je simbol krhkosti ekosustava i potrebe očuvanja ekološke ravnoteže mora. Važnu ulogu u odabiru koncepta, rješenja i samih materijala imali su izloženost atmosferilijima, te niski troskovi održavanja za lokalnu zajednicu.

Spomenik kao plod suradnje duge osam godina

Inače, suradnja općina Murter-Kornati i Herøy ostvarena je 2012. godine na jednoj konferenciji u gradu Blackpool u Velikoj Britaniji na kojoj se bivši načelnik općine Murter-Kornati pohvalio kolegi načelniku norveške općine kako je općina Murter-Kornati, sa svojih 160 otoka, otočića i hridi najotočnija općina Mediterana. Tadašnji načelnik norveške općine Herøy, Arnt Frode Jensen se na to nasmijao i uzvratio kako njihova općina broji 1700 otoka i otočića. I tako je nastalo prijateljstvo. Od tada su u nekoliko navrata delegacije iz Murtera i Herøy izmjenile posjete. Norvežani su prilikom posjeta Murteru i Zadru u 2013. upoznali arhitekta Niku Bašića koji je predstavio i pokazao im na licu mjesta čuvene morske orgulje. Od tuda se rodila ideja za osmišljavanje atraktivnog spomenika prijateljstva kojim bi se ujedno i olakšala komunikacija između stanovništva ovih udaljenih općina. Tri godine kasnije arhitekt Goran Potušek započeo je projektirati uređenje plaže Luke te predložio da se spomenik izgradi upravo tamo i sve to integrirao u svoj projekt uređenja plaže.

Iako postavljen spomenik još nije dovršen

Članak se nastavlja ispod oglasa

Predstoji još izgradnja postolja i dovršetak softvera odnosno aplikacije proširene stvarnosti. Pokraj spomenika će biti instalirana i info ploča s uputama kako koristiti aplikaciju te s ekološkom pričom o pomoru periski na Jadranu i priči o prijateljstvu među općinama. Ako sve bude po planu svečano otvorenje spomenika će biti krajem ovog ili početkom idućeg mjeseca.

O uređenju plaže Luke

Spomenik je dizajnirao arhitekt Goran Potušek koji je i projektirao uređenje čitave plaže Luke, a izradilo ga je poduzeće Inox1 d.o.o. RIJEKA. Osmišljavanju koncepta uz arhitekta su pridonijeli i djelatnici općine Murter-Kornati te Ervin Šilić iz poduzeća Novena. Službeni naziv instalacije jest VIR-TE ®_ virtualni teleporter. Općina Murter-Kornati započela je s uređenjem plaže 2016. godine i ukupne je vrijednosti približno 2,6 milijuna kuna. U posljednjoj fazi ugrađen je i spomenik prijateljstva s norveškom općinom Heroy, a putem projekta WiFi4EU omogućen i besplatan bežični internet.

Izvor, foto i video: Općina Murter-Kornati

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.